Klima:
Zadnja 3 mjeseca imam čudan problem s klimom - nakon nekog vremena jednostavno se ugasi tj. ne puše ohlađeni, nego samo vanjski zrak.
Osim toga na početku, kad se tek upali auto, prvih nekoliko sekundi izađe neki smrad na ventilacijske otvore (nakon toga više ne)...
Bio kod 3 majstora, odrađena dijagnostika Diagboxom i Delfijem, vadili/vraćali plin, presostat je OK, gornji i donji tlak su OK, nigdje ne pušta, cijevi su hladne i sve je naizgled kako treba, ali se eto nakon pola sata ili nakon 5 sati jednostavno ugasi, tj. prijeđe u mod ventilacije...
Posumnjao sam na senzor unutarnje temperature (koji je -pazi sad- smješten ispred ionako vrlo nepristupačnih filtera kabine). No, kad sam napokon došao do njega i izvukao ga bio je čist k'o suza, bez trunke prljavštine ili prašine!? Svejedno sam ga posprejao Conntact cleanerom, ali to nije bio uzrok - klima je jednako (ne)radila i nakon toga.
Onda sam, kad mi je već pola auta raskopano, naravno išao izvaditi filtere kabine. I imao što vidjeti!!
S njima je izašla šaka smrvljenog lišća i ostatci nekoliko insekata, a sami filtri su bili dosta prljavi (iako je to teško reći jer su i novi nekako sivkasti zbog aktivnog ugljena koji je u njima).
Kupio sam i onaj sprej za dezinfekciju i tretirao sve otvore (mlaznica na kraju savitljive cijevi baš lijepo, u tri pravca, raspršuje tu pjenu).
Pustio to 5-6 min da djeluje i prema uputama nakon toga upalio auto te namjestio klimu da radi 15 min na najslabijem režimu (da posuši pjenu). Uđem nakon toga u auto i gle čuda: kabina konačno
hladna! Kad namjestim klimu na 22 upuhuje zrak ohlađen na 10-15 ºC (ovisno o otvorenim/zatvorenim vratima, tj. prethodnoj ohlađenosti kabine). A kad spustim na 14 ºC onda upuhuje zrak ohlađen na 6 ºC!!
Dakle - ledara!! Napokon...
Zaključak je da mi u ovl. servisu barem zadnji put nisu promijenili filtere klime? Jer nikad prije nisam imao ovaj problem, a svake godine kad servisiram auto tražim zamjenu i tog dijela (što oni uredno i naplate) te izvlačenje vlage i prema potrebi nadopunu freona... Naravno, ne mogu biti siguran, ali teško mi je vjerovati da se nakon prijeđenih 10.000 km u normalnim uvjetima vožnje filtri tako mogu zaštopati da klima počinje ne raditi?
Sad sam na nove filtere zapisao datum pa me baš zanima što će mi pokazati kad sljedeći put preuzmem auto nakon redovitog servisa (uvijek to pitam na uvid, ali tko zna čija muda mi pokažu)...
Doduše, ostaje za vidjeti hoće li ovo i nakon 5-6 sati raditi kao treba, no za sad sam - nakon dva sata rada, prilično optimističan!
PS: ne znam jesam li spomenuo da je lokacija tih filtera totalno nepristupačna i da je noćna mora odraditi zamjenu (lako moguće da su zato u servisu i "preskočili" taj dio). Meni su trebale dvije večeri i jedno jutro po sat-dva dok sam sve raskopao, ispitao / isprobao, dezinficirao i na kraju sastavio nazad. Najviše muke zadavala mi je vertikalna cijev koja iz heater matrixa spušta ohlađeni / grijani zrak na noge suvozača. Više od sat vremena sam se s njom natezao (i potrošio pola kante psovki) dok je nisam uspio namjestiti tako da ne ispadne kad se na nju spoji donja difuzorska ploča...
Ne znam što bih rekao sad na kraju balade (nadam se da je kraj)...
Namučio sam se k'o pas da bi klima radila kako treba jer se to majstorima nije dalo odraditi?
Jedno znam: kad budem kupovao sljedeći auto, prvo što ću gledati na njemu bit će lokacija filtera kabine!!