Jučer ujutro sam ostao bez Berlinga,dobio je novog vlasnika.....,a ja sam još u nevjerici!Vjerovatno navika,ali uvijek mi je bio drag!Več nekih 10-tak dana sam vlasnik Mazde 6!Auto je doslovno metak!Što to sve ima od opreme,trebat če mi puno vremena da to sve pohvatam!Prelazak sa 92 konja,na 170.....je isto šok,uz dva turba!Za običi nekog je dovoljna sekunda!Adaptivna svjetla su isto odlična stvar!Em što stvarno osvjetle,em što se sama rade......,samo uživaš u vožnji!Ima i neki I-LOOP,tj.skupla energiju od kočenja motorom,ili kočnicom u neki kondenzator,i to koristi za navigaciju,i druge potrošače struje!Nakon što sam u digitalnoj servisnoj vidio da na velikom servisu nisu mijenjali lance(motora i uljne pumpe),otišao sam u Mazdu i pitao ih zašto nisu!Rekli su da nema preporučenog intervala od Mazde,da nikad nisu imali problema sa njima......,i da traju koliko i motor!Moram priznati da sam bio sretan što sa tim neču imati problem.Dan kasnije sam išao do majstora koji je na najboljem glasu u našem kraju za Mazde(15 godina iskustva kao glavni majstor u bivšem ovlaštenom),da vidim hoče li biti problem 170ks,i večinom gradska vožnja......,najviše oko DPF-a!Stvarno sam ugodno iznenađen koliko je majstor komunikativan,koliko se trudi da sve objasni,i provede me kroz kratki obilazak radionom.Na kraju je pregledao bitne dijelove auta,i rekao da je u odličnom stanju!Motor,kvačilo,mjenjač,interijer/eksterijer......,i da je super što je 2017g,jer su tada riješili probleme oko turba i još nečeg,i da sam miran što se toga tiče.Što se tiče konja,i gušenja motora po gradu,preporučio mi je da ga prebacujem na cca 3000 okretaja,i da ga po gradu vozim do recimo 4 brzine,i da nebi trebao imati duže vremena nikakvih problema.....,tj.da problemi najviše nastaju kad ljudi prebacuju kada im pokazuje na tabli,i onda na cca 80 km na sat več budeš u 6-toj brzini!Kao ovako ču trošiti litru više,ali če motor lakše disati!I tako sve bilo uredu,dok me nije pitao kad su mijenjani lanci,da bi bi u šoku kad sam mu rekao što su mi oni rekli!Uglavnom rekao je da je preporuka na 240 000 km(ja imam 210 000),ali da iz iskustva zna da ne izdrže toliko.Pogotovo lanac uljne pumpe,koji zna puči i uništiti motor!Čak ih je zvao i pitao što to pričaju,da bi oni rekli da je samo dva puta pukao nekom lanac!Krasno.Uglavnom,odlučio sam da bi bilo mudro otkloniti svaku sumnju,i odraditi to!Da znam da startam od nule!Preskup je rizik,ako nešto ode!Dijelovi če sve biti originalni,dva lanca(modificirana,dulje traju),i hrpu toga.....cca 7000 KN.Nije mi drago,jer znam da bi bivši vlasnik to odradio da su mu rekli.....,ali što je tu je!Čekam na red,još koji dan....ima tu posla!Kaže da redovni servisi više nisu toliko skupi,i da mi neki filteri budu skuplji na Berlingu,nego na Mazdi!Za to vrijeme sam doslovno očistio skoro cijeli interijer,izvadio kožna sjedala u kuču,očistio ih i namazao kremom!U autu miriši,kao da je nov!Usput sam se učlanio u par foruma za Mazdu,naš i strani.....,i mogu vam reči da je ovaj ovdje "naš" puuuuno aktivniji!Ovdje ti ljudi skoro odmah odgovore na upite,i pruže pomoč,savjet,iskustvo.......,tamo nikad dočekati!A što se tiče lanca,neki smatraju da nikad ne odlaze,neki da izdrže bar 200 000,nekima je pukao,neki su mijenjali......,nema jasnog pravila,na svakom je da sam odluči.Nabaviti novi motor je teško,a i jako skupo!Ima li ovdje netko iskustva oko toga,što vi mislite!Pozdrav svima što god vozili,i drago mi je da čemo se nastaviti družiti......