C4 picasso 2.0 hdi black mamba

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Bog svima, dugo me nije bilo na forumu, pa imam osećaj da se opet predstavljam:). Nakon kupovine auta, bilo je dosta sitnica koje su nervirale i malo praznile dzep.
O tome sam pisao po forumu, no, mozda ova tema posluzi za sva opsta pitanja vezano za C4 picasso.
U pitanju je robotizovani EGS menjac od 6 brzina.
Do dana danasnjeg, sa autom je predjeno cca 30 000 km. Odnosno, sa kuplje ih 186000 sada smo na nekih cca 216 000 km.
Prvog dana sam s*ebo RT5 uredjaj, koji sam zahvaljujuci ovom forumu uspesno popravio. U medjuvremenu azurirao mape i kamere za brzinu. I dalje čuvam diskove ako opet nesto pokvarim :)

Rucica menjača je menjana za polovnu, i radi vec godinu dana.

Pokojni majstor je uspeo da sredi klimu na vozačevoj strani, bez menjanja zupcanika. Vec uz malo zice i karabudzenja, radi vec preko godinu dana, zimi duva toplo :)

Uradjena do sada 3 mala servisa, i svaki put sipan Yacco 5w30, i za tih 30 000 km, nikad jednu kap nisam dosuo.

Poslednja intervencija je bila u decembru prošle godine. Tokom povratka kuci, izbacio je gresku Gearbox error i zasvetlela je lampica Service. Menjac je onda prebacio u manuelni mod, i ubrzavao je, ali nije menjao brzine. Posle predjenih par kilometara, morao sam kociti. Onda je uredno prebacio u N i tu ostao. Ja sam uspeo da se sklonim sa puta i sačekam šlep službu.
Zamenjen je komolet set kvacila, druk, plivajuci, i ondak je morao da se menja i elektromotor na aktuatoru kvacila.
Rekalibriran menjac, zamenjen i akumulator, i vertikalne stangle. Kad je bal, nek je bal.

Sto se estetskih stvari tice, poslednje sto sam radio je presvlacenje volana. U pitanju je vestacka koza, ali izgleda bolje od origigi.

Vozimo se svaki dan, i tako :)

P.S. Nadam se da ce forum dobiti podrsku za Tapatalk :)
 

Milosh

Test
Pozdrav!

Forum već ima podršku za Tetrapak ali moraš platiti (moraš donirati nešto za forum) da bi ga mogao koristiti.
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Već si donator, trebalo bi biti moguće. Makar to ne koristim pa neznam detalje, proučiti ću malo
 

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Danas sam stojao u mestu, u A1 rezimu. Posle nekog vremena je poceo da trepce N. To mi se jednom desilo ranije, ali danas sam zakljucio da on sam izbaci iz brzine jer kad sam davao gas, nije isao. . Tako da je potrebno prebaciti na N i ponovo u A ili M. Ovo nisam znao :)
 

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Od kako traje ova situacija, dosta ga manje vozim, tipa 2 do 3 puta nedeljno. No, primetio sam kada kocim, da se cuje zvuk, kao da duva vetar :). Ne znam kako bih objasnio, nije cvilenje kocnica, ne znam kako se cuje metal o metal, ali kad ga jace stisnem na kocnicu, ne cuje se. Najvise je primetno kada se sporo krecem, i blago stisnem kocnicu. Pomislio sam da nisu diskovi zardjali, jer se ne vozi puno :D. Znam da su prednji diskovi spremni za menjanje, to cu uraditi cim se ovo sve zavrsi. Samo ne znam da li je hitnije nego sto mislim.
 

Milosh

Test
Jedno pitanje, po čemu su ti diskovi baš baš gotovi? Jesi im mjerio debljinu, jel imaš podatak kolika je min. debljina?
 

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Pogledaj sliku istrosenog diska, ima zid po obodu skoro 2mm, to je vec debeli kraj diska. Na novom disku nije pisao gde je tacno min, gledali smo majstor i ja.
 

Milosh

Test
Vidim obod ali bih rekao da je to još daleko od kraja diska. Na bivšem Focusu sam imao jedne diskove na kojima je pisalo koja je min debljina ali nažalost to ni na jednim diskovima nakon toga nisam vidio.
 

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Kad sam uzeo auto, Avgust-Septembar 2018 tadasnji majstor mi je rekao da bi trebalo menjati prednje diskove. Prošlo je 30 000km od onda, sad je prilika sobzirom da mi auto ne treba svaki dan za posao. Zbog stila voznje, i uglavnom otvorenog puta, trebalo bi da sam što se plocica tiče, miran bar 40-50 000km, diskove, verovatno 100 000km+. Na Renault forumu sam čitao da diskovi fabrički imaju tipa 11mm mesa, menjaju se kada imaju 9mm,to je kao vec priličan kraj. Bilo kako bilo, ne cuje se više na kocenju. Juce sam ga malo jace kocio, sada fino hvata. Nije da je i ranije slabo kocio, inace je vrlo jako.
 

Dalibor

Dado Tornado
Diskovi su bili gotovi, bas bas gotovi
Jesi im mjerio debljinu, jel imaš podatak kolika je min. debljina?
za black mambu 2,0 hdi iz '09. minimalna debljina pločica je 2 mm, prednji diskovi se mijenjaju na 24 mm kada se potroše 1 mm sa svake strane, stražnji puni su za zamjenu na 10 mm isto kad dobiju rubove od 1 mm
 
Posljednje uređivanje:

Ap0qalypto

Homo sapiens
Donator foruma
Ondak u tom slucaju, majstor nije pogresio u proceni. Definitivno je zid veci od 1mm. I dobro je sto sam zamenio, stare plocice su imale jos pola mesa. Znaci, mogle su sigurno jos jedno 20 000km, tako da, slabo kocim :D
 
Na vrh