Evo da i ja nešto napišem, nakon 8 godina došao je red da Berlingo dobije kuku tj pojavila se potreba za kukom.
Situacija je išla ovim redoslijedom. Prvo sam istražio i najjeftinija kuka je mi je ispala u kuke Zvonar koja je s nakon uplate za tri dana došla na kućnu adresu. Kuku sam platio 270 eura u paketu dolazi kuka kompletan mehanički dio i instalacija i električni modul. Instalacija kuke je izuzetno jednostavna meni je trebalo cca 2 sata za instalaciju kuke i otprilike 1 sata za spajanje struje.
Prije instalacije sam pogledao jedan tutorial na youtube i nije loše pomogao je oko nekih nedomica ali priložene upute su jednostavne i bez njih se jednostavno montira. Kuka se u mom slučaju spaja na 6 mjesta s šasijom vozila i još su 4 vijka gdje se pričvrsti noseći profil s ostatkom konstrukcije kuke to nisam uslikao.
Kako Berlingo ima rezervni kotač ispod prtljažnika prvo je njega trebalo skinuti i dalje je samo plug in play, trebao sam jedan vijak s svake strane zaštitnog lima branika odviti zato što se na ista mjesta pričvršćuje i nosač kuke ostalo se samo šarafa na postojeće vijke.
Nakon instalacije željeznog dijela kuke ide instalacija upute dobijete u prilogu i veoma je jednostavno, najveći je posao da skinete oblogu s lijeve i desne strane prtljažnika i ako nemate dostupan stalni 12V napon (što ja nisam imao ) morate provući napajanje za električni modul skroz do akumulatora. Ja sam se snašao na način da sam uzeo napajanje koju imam u prtljažniku 12V dovoljno je jak izvor napajanja.
E sad idući korak je skinuti lijevu i desnu lampu te pronaći koja je žica za naprimjer štop svjetlo, maglenka, žmigavci i pozicija. Kad si popišete koja je boja žica za koju funkciju onda ide najjednostavniji dio u paketu se dobiju spojnice koje idu oko originalne žice te se samo kliještima ili kombinirkama spojnica stisne i ona malo probuši izolaciju originalne žice i na taj način ukrade signal koji poslije toga ide u električni modul. Nakon toga sve treba upakirati vezicama i vratiti obloge nazad to nisam sve slikao nije mi palo na pamet.
Za kraj nešto o električnom modulu kada sam spajao instalaciju na original instalaciji na automobilu kada sam došao do žica jasno stoji znak da se na postojeći instalaciju ne smije ništa dodatno spajati to sada ne sjećam se kojeg iznosa struje ali isto je naznačeno u miliamperima. Uglavnom modul koji dobijete radi na način da on samo prepoznaje signal (napon) na pojedinoj žici a onda modul daje striju i napon za prikolicu iz neovisnog izvora napajanja što je kod mene iskorištena 12V utičnica u prtljažniku.
Nakon instalacije ide se na stanicu za tehnički pregled. Tamo se prvo plati pristojba od neki 44 eura, zatim se auto i kuka slikaju s nekoliko slika, poslije toga na mail dolazi potvrda da je atest obavljen. Kada dobijete mail da je CVH obavio atest onda idete opet u stanicu za tehnički pregled i onda se kuka upisuje u prometnu.
Spojnica za krađu signala