Tako je, deda. I time koči si napisao. A baš to kočenje sam želio izbjeći.
Ne bih dalje o tome polemizirao, ne tvrdim da sam u pravu, samo sam napisao da sam se tako vozio i da je potrošnja ispala takva kakva je ispala i mislim da to uopće nije loš rezultat s obzirom na konfiguraciju ceste, opterećenost automobila i stalno uključen A/C.
Kad ideš na rekord, onda ideš na rekord. Hvala bogu pa sam preživio vremena kad sam ganjao osobne rekorde s motorom do Rijeke ili Zadra, ili biciklom niz Sljeme, ono je bilo opasno, ovdje nema ništa opasno. Najvažnije je vrlo pažljivo pratiti promet daleko ispred i daleko iza sebe, da ne bi nekom smetao tko se želi normalno ili brzo, ili jako brzo voziti, to je jedina potencijalna opasnost spore vožnje i toga treba biti stalno svjestan i jako, jako, jako paziti na to.
No, idemo dalje:
A može se s istim autom i drukčije:
Prije neki dan trebalo Autob.kolodvor ZG - Split trajektna luka i natrag ZG.
Okruglo sedam sati ukupno zajedno s jednim tankiranjem i gužvama kroz grad.
Po gradovima kako je već bilo moguće, autocesta uglavnom 140-150 (dobro, došlo je to više puta do 160, ali je palo i na 110 iza sporijih u lijevoj traci), tuneli kako već ide.
Na kraju je pisalo:
818 km / 6,8 l/100 / 121 km/h.
Zanimljivo mi je da je gps pokazivao tokom cijelog raspona brzinomjera stalno 3 ili 4 km/h manje nego brzinomjer. Nekako sam očekivao da će se razlika povećavati s većom brzinom, ali nije.
Još malo za svekojima nije stalo do par kapi razlike. Isti put umjesto 120 prosjeka ako ideš sa prosjekom 95, to se svede na laganu vožnju od oko 100 km/h, bez lera i sličnih bedastoća, završiš sa oko 4,4 umjesto 6,8 i okruglo pola sata ili koju minutu kasnije kasnije u jednom smjeru. Da je gorivo samo 20 kn/100 km manje, osamsto kilometara je već 160 kn. To je otprilike cestarina u jednom smjeru, ili ručak za dvije osobe. Na samo jednom putu tamo i natrag za ukupno malo više od jedan sat razlike. Nemam inače tako dobru satnicu dok radim. Ako ideš jednom godišnje, slažem se - nema veze, ali za 3.000 km mjesečno je već druga računica. Neka svatko sam sebi izračuna da li se isplati voziti se sporije. Dodatno, malo manje se troše gume, malo manje kočnice, malo manje... pa se onda serviser čudi kako su kočnice na 80.000 kao nove, kako se gume nisu potrošile... itd. pa i tu uračunajte neku uštedu. Do moguće kazne za veću brzinu od dozvoljene nisam još ni došao.