Općenita iskustva s kvalitetom i vrstom guma

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

1587 VTS

New member
U kvalitetu asfalta necu ulazit, al ne znam koliko je bas asfalt kriv za promasenu investiciju u michelin. Meni svaki continental po istom tom asfaltu odradi u prosjeku 40 000 km (potrosi se profil), a svojstva mu ne budu znacajno losija nego prvog dana unatoc istrosenosti. Ne pretvara se u plastiku. Continental je guma koja se trosi i drzi, a to je ono sta mene zanima ;)

kix hdi

New member
imao sam priliku isprobati Yokohama Parada bas u 195/50 r15 dimenziji i po suhom su odlicne tj.ljetu ali cim je kisa i zahladi =katastrofa:eek: pa bih ti moja preporuka bila toyo proxes t1r, hankook ventus v12 ili rs2 jer se odlicno ponasaju i po mokrom i po suhom a sto se cijene tice jeftinije su od yokohame:D

deda

New member
Za Yokohamu se meni javi.Parada je iskljućivo guma za kišu,a to kaj se nekom skliže to je druga stvar,jer ta guma nije za penzionersku vožnju sa sporim dimkovićima,nego za nateravati.Dakle ona ne valja za neku normalnu vožnju.I de ste našli Toyo i Hankok za uspoređivat.Jedino kaj valja to su Conti,Bridgestone,Yokohama,Good Year,Michelin,ali ne enrgy,Vredestain,Dunlop i donekle Pirelli.Ostalo sve je srednja klasa.Meni je dobra skoro bilo koja guma,osim baš nekih šrot,kao Debica,Kung Fu,i ostale bezvezarije,naravno za normalnu vožnju,a sada ako ima neko baš specijalne zahtjeve,onda samo vrhunska klasa.

deda

New member
S Drive je premium guma u Yokohami i puno je bolja od Parade samo zato jer je namjenjena normalnoj sportskoj vožnji,dok je Parada samo iskljućivo guma za šminku i puno je tvrđa tako da pokazuje svoje odlićne osobine tek kada se snjom vozi do krajnih granica,tek tu pokazuje svoje prednosti od normalne gume.A jedno i drugo je nespojivo,zato se ćini kada se normalno voziš i imaš je na nekom slabijem autu da ne valja.Ona će klizit po mokrom normalnom vožnjom,ali kada je divljački voziš,dok druge u tim režimima otkazuju,ona drži ko čičak.

champion20

New member
Sava,Barum su provjerene marke,nemaju neke vrhunske perfomanse,ali zadovoljavaju sve prosjećne kriterije i nisu skupe i svakako je najbolji izbor kome je bitna ekonomija,a treba bježati od ovih kojekavih ćudnih i nepoznatih marki.
Vidiš Deda nisam to takav komentar očekival. Tebe stvarno cijenim što se tiče znanja, ali reći da su Sava gume provjerene i da zadovoljavaju prosječne kriterije se ni najmanje ne slažem. Imali smo Savu Perfectu na Puntu II. Ne da nisu valjale muškom dijelu obitelji, ali su čak i mami (koja jako rijetko prelazi 70 km/h) klizale. Po suhom tak-tak. Užasno bučne. Ali po kiši si s njima kamikaza. Èista. A evo ti i potvrde. I to za Intensu i Perfectu. Iako je fakat čudno da je uvijek Conti prvi. Možda jer je švabski??
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/default.aspx

Sa Xsarom (polovnom) kad sam je kupio sam dobio Michelin Alpin A 2. Guma je najobičnije govno po snijegu, a bila je loša i po kiši. Brat ih je kupio nove i njegove su bile loše po snijegu, ali po kiši ok. Lani kupili oba Fulda Montero i gume ok - reko bi best buy omjer kvaliteta i cijena.
Za Energy saver čujem loša iskustva za kišu, ali dugo traju i štede gorivo - to se negdje plaća.
Trenutno imam Pilot Primacy (isto ih dobio s autom) iz '04 i stavio sam ih samo da probam koliko drže. Planirao sam kupiti nove, ali sad vidim da uopće nisu loše. Po suhom super, a po kiši ok.

deda

New member
Od svih guma o kojima prićamo vozio sam jedino Continental i slažem se, gume su odlićne.Sve ovo kaj veliš,odnosno tvoja iskustva za ostale gume su u suprotnosti kaj većina ljudi veli,a mi smo ipak najviše osluškivali što govore kupci i na temelju tih iskustava većine, sam i naveo ono prije.Upravo za Primacy svi su rekli da nevalja ništa i da je ubitaćna,isto i za Fuldu,za xsavier kažu da su odlićne,isto i za Alpin.Sava i Barum su gume na koje se rijetko tko žalio do sada.Jedino se na ljetnu Savu žale vulkanizeri da ih je teško balansirati.Niko nikada nije uvijek zadovoljan sa nekima,a drugi opet jesu i tu je teško donositi sud o tome što je bolje,a što nije.Mislim da se ipak mora ocjenti onako kako govore iskustva većine.Tvrditi mogu samo ono što sam osobno isprobao,a to da je za mene apsolutni favorit Dulop,Bridgestone,pa Continental u ljetnim,a u zimskim Vredestain,Good Year,Michelin.Sve ostalo je za normalne okvire zadovoljavajuće,jer ipak treba znati da od svega najviše utjecaja ima podloga i vremenski uvjeti.Ima još nešto,svaka guma,svaki profil nije dobra za svaki auto,nažalost na tržište se izbacuju tolko puno novi modela auta,sa razlićitim karakteristikama,toliko novih dimenzija,profila i marki guma,da se uopće to više ne može pratiti,jednostavno ne stiže povratne informacije,da bi se steklo dovoljno iskustvo,što je dobro ,a što ne valja.Kada kupiš jedan model gume,nisi ju ni stigao potrošiti,već se prestaje raditi i pojavi se novi.A sve se to slama na đepu potrošaća.

1587 VTS

New member
Ovdje se skroz slazem s dedom, osim dunlopa na prvom mjestu. Mozda su te koje si vozio bile dobre, al dunlop je generalno gledano malo iznad prosjeka, ne bi ga stavio na 1 mjesto, al dobro, svako ima svoja iskustva.
Istina je da se Pilot Primacy nije dobro pokazao, brzo je dosao i nasljednik Pilot Primacy HP. Al o ljetnom michelinu sam sve rekao. Zimski je druga prica bar sta cujem od ljudi jer ja zimske gume nikad nisam vozio :D Iako bi i tu bez razmisljanja i greske stavio ContiWinterContactXXX. A sava koliko kosta toliko i vrijedi.

Tonka0559

Member
Evo ja imam još uvijek prve Michelinke Pilot na autu. Prezadovoljna. Da se razumijemo, nisam agresivan vozač, ne dovodim se u situaciju da moram ispitivati granice auta/guma/kočnica i ostalog...ali u dosta situacija (kiša,tuča, izbjegavanje auta,nagla kočenja itd) me Michelin iznenadio. još ovu sezonu ih vozim,pa će ići nove gore. Opet bih kupila iste.

Što se tiče zimskih, imam BF Goodrich 195/50/15 (ili 195/55,sad me ubijte ne mogu se sjetit). Isto sam prezadovoljna. Stari, koji je inače profesionalni vozač svega što ima kotače, kaže da je guma fantastična,da je probao voziti C2 skroz kroz snijeg i fantastično čupa auto van. :)

Općenito što se tiče guma,svaki auto je priča za sebe. Barumke su na C2 super recimo, al na Škodi Octaviji uopće ne valjaju i ne daju ono što bi guma trebala.

1587 VTS

New member
Ne stavljaj tonka opet pilot exalto ni luda, ja cu ti platit :disgusted: Ni ovaj novi pilot sport 3 jer se exalto 2 prestao proizvodit. Uz sve to je i najskuplji. Ja ispitujem granice auta :D pa mi mozes vjerovat da izbor za VTS ide otprilike ovim redom: Continental ContiSportContact3, Bridgestone Potenza RE050A, Pirelli P Zero Nero,... :cool: Ima jos dobrih guma, al s ove 3 sigurno nema greske ;) Za prve ja dajem garanciju da su svjetlosnu godinu ispred michelina.

Tonka0559

Member
ma htjela sam reći da za moj način vožnje Michelinke su super. :)
Znam da se ove više ne proizvode, uzet ću neku drugu gumu...al o tom potom.

deda

New member
A kada bi vam naveo za koje gume su ljudi toliko pljuvali, a koje hvalili u nebesa,zaćudili bi ste se.Na kraju se to sve zbroji i oduzme i dobije se nekakav prosjećni sud o tome,jer da sam i bio sve u mogućnosti isprobati,opet ne bi bilo mjerodavno,jer to bi bio moj subjektivni dojam u datom trenutku,sa određenim autom.Oni testovi Adaca i slićne fore su totalno bez veze,isto kao,kako meni netko može reći koji je auto bolji od kojega?Na kraju krajeva,sve je to samo propaganda a,rezultati su iskljućivo onakvi kolko se love "uloži" u nju.Priće o nepristrasnosti ne piju vodu nigdje pa ni tu, kod Adaca itd.Najbolje je da se svatko drži svojih iskustava i viđenja,pa ako se zezne,a zeznuće se kad tad,jer se ne može to izbjeći,sam je kriv.Zeznuo sam se i ja puno puta,samo što sam imao mogućnost rješiti se takvih guma bez puno gubitaka u lovi.I što je zanimljivo,meni nisu valjale ništa,a onom kome sam ih prodao,nije ih mogao nahvaliti,pa gdje smo onda u svemu?

Rok

New member
Od svih guma o kojima prićamo vozio sam jedino Continental i slažem se, gume su odlićne.Sve ovo kaj veliš,odnosno tvoja iskustva za ostale gume su u suprotnosti kaj većina ljudi veli,a mi smo ipak najviše osluškivali što govore kupci i na temelju tih iskustava većine, sam i naveo ono prije.Upravo za Primacy svi su rekli da nevalja ništa i da je ubitaćna,isto i za Fuldu,za xsavier kažu da su odlićne,isto i za Alpin.Sava i Barum su gume na koje se rijetko tko žalio do sada.Jedino se na ljetnu Savu žale vulkanizeri da ih je teško balansirati.Niko nikada nije uvijek zadovoljan sa nekima,a drugi opet jesu i tu je teško donositi sud o tome što je bolje,a što nije.Mislim da se ipak mora ocjenti onako kako govore iskustva većine.Tvrditi mogu samo ono što sam osobno isprobao,a to da je za mene apsolutni favorit Dulop,Bridgestone,pa Continental u ljetnim,a u zimskim Vredestain,Good Year,Michelin.Sve ostalo je za normalne okvire zadovoljavajuće,jer ipak treba znati da od svega najviše utjecaja ima podloga i vremenski uvjeti.Ima još nešto,svaka guma,svaki profil nije dobra za svaki auto,nažalost na tržište se izbacuju tolko puno novi modela auta,sa razlićitim karakteristikama,toliko novih dimenzija,profila i marki guma,da se uopće to više ne može pratiti,jednostavno ne stiže povratne informacije,da bi se steklo dovoljno iskustvo,što je dobro ,a što ne valja.Kada kupiš jedan model gume,nisi ju ni stigao potrošiti,već se prestaje raditi i pojavi se novi.A sve se to slama na đepu potrošaća.

Neznam za njih,ali kod mene na autu su MEnergy(bez saver) i to je katastrofa...bar sto se mene tice...preko zime uopce netreba ic na skijanje,samo malo jace zakocis na nizbrdici...

deda

New member
Vozio sam sve Citroene,na kojima su bile sve moguće Michelinke,originalne i bio sam ćisto zadovoljan sa svima.Velim ipak je to apsolutno subjektivno.

1587 VTS

New member
Da i ja sam rekao da je michelin cisto ok dok je nov (a da je to ok daleko ispod meni pozeljnog) tj. do nekih 10 tkm. Ima tako glupu smjesu kojoj je namjena sta vise kilometara tako da se otprilike nakon te kilometraze pretvori u plastiku i nista se ne trosi, a klize ko po ledu. Hebes gumu koja moze napravit 250 tkm kad ne valja ni 10 tkm. Ja sam vozio 3 razlicita energyja i 3 pilot exalta u 2 razlicite dimenzije i ne bi ih nikome preporucio.

Dalibor

Dado Tornado
najbolja je guma ona koja se najbrže potroši :cool:

a ima li kakve razlike u proizvođačima najbolje govori kako je continetal vlasnik fulde. fuldin asortiman su gume tržišno povoljnije cijene. barum također u vlasništvu continetala.... sava je u vlasništvu goodyeara... opet isto, ima povoljnije gume od gy... znači vjerojatno neke razlike ima...

champion20

New member
Ako neko kaže da je Sava Perfecta dobra guma po kiši - meni nije putpuno jasan. Bar po mom iskustvu. Jednom Sava - više nikad Sava, barem ne ljetna.
Za 7 god star Michelin sam reko da je puno bolji nego bi to čovjek očekival od njih. I je.
A to kaj kolega govori jebeš gumu koja se ne troši i ne drži - ja godišnje radim 50-tak tkm, di bi došo da kupim gumu koja drži super, ali se super i troši???
Svaku godinu novi set?

1587 VTS

New member
A to kaj kolega govori jebeš gumu koja se ne troši i ne drži - ja godišnje radim 50-tak tkm, di bi došo da kupim gumu koja drži super, ali se super i troši???
Svaku godinu novi set?
Pa da :D Idealan bi bio ocito nespojiv kompromis. Na gumama se ne stedi, glava je u pitanju. S continentalom ces napravit 50 tkm i imat ces gumu koja ce ti nakon te kilometraze bit prakticki celava, a drzat ce malo losije nego nova (iz iskustva), a s michelinom vec na 10 tkm imas gumu za izgubit glavu, slupat auto i ubit nekoga, a profila dovoljno za iducih 240 tkm :D Pa procijeni sta se vise isplati..

champion20

New member
Pa da :D Idealan bi bio ocito nespojiv kompromis. Na gumama se ne stedi, glava je u pitanju. S continentalom ces napravit 50 tkm i imat ces gumu koja ce ti nakon te kilometraze bit prakticki celava, a drzat ce malo losije nego nova (iz iskustva), a s michelinom vec na 10 tkm imas gumu za izgubit glavu, slupat auto i ubit nekoga, a profila dovoljno za iducih 240 tkm :D Pa procijeni sta se vise isplati..
Reko bi Štimac Sušecu: "Ne bi se složio Božo." :grin:
Osobno, sa Alpinom sam doživio to o čemu pričaš, iako je moguće da se to dogodilo i zbog ljeta, one su ipak napravljene za zimu. Bile su užas i katastrofa. Dok sad ove Primacy Pilot nisu uopće loše. S tim da sam ja pobornik "normalne" vožnje.

mate10

New member
Ja sam prije mjesec dana kupio Bridgestone Turanza ER300 195 / 50 R 15 i za sad sam jako zadovoljan. Testovi koje sam nasao na internetu bili su super zadovoljavajuci. Odlicna po suhom, vise nego solidna po kisi i ne trosi se brzo kao primjerice eagle F1(koje su bile jedna od opcija) Kakva su vasa iskustva sa Bridgestonom?;)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh