DS5 by MacSlavko

Cutac

Prèkaroš
Ak se naselilo nešto, a očito je, bojim se da samo novi isparivač može riješiti.
Ugasi klimu 15 min prije nego ugasiš auto da se ne napravi vlaga po svim kanalima i ostane.

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Ono đubre od moje klime i dalje zasmrdi kad tek upalim auto (prvih 5-6 sec.)!

Kupio 3m prozirnog crijeva i nataknuo na usisavač, podigao prednje rešetke ventilacije i spustio to crijevo dolje, gdje ide zrak prema (unutarnjem) filtru kabine.
Nakon 10-ak min. usisavanja ništa nisam izvukao van!? Niti jedan suhi list, a kamoli kakvu crkotinu - kao što sam se nadao…

Inače, s unutarnje strane sam uradio isti postupak prije nekoliko mjeseci (izvukao filtre kabine i ubacio unutra cijev usisavača) i također nisam ništa izvukao…

Onda sam mu pomoću 0,5m iste te cijevi “sasuo u grlo” cijeli jedan Sanitol, nadajući se da će to riješiti problem smrada.

Pogađate: sljedeći dan je klima opet zasmrdila kod prvog paljenja motora!?
🤬

Pas mater! Više stvarno nemam ideja što učiniti po tom pitanju (osim zapaliti auto)?

PS: sâm filter kabine sam već ranije promijenio, nekoliko puta špricao onu pjenu u kanale ventilacije u kabini i uvijek bez učinka; onaj početni smrad trenutno nestane, ali se poslije uvijek vrati…
😢
Evo upravo sam zvao prijatelja koji to radi. Kaže da je večinom problem što ljudi nemaju naviku da gase klimu malo prije dolaska na lokaciju, da se isparivač stigne osušiti, pa se razviju bakterije do kojih je onda jako teško doći. Oni kažu u nekim situacijama uspiju to riješiti na par puta sa ozonom, ono uključe klimu na cirkulaciju, i zatvore vrata. U drugim slučajevima kaže skidaju tablu, vade isparivač, i fizički ga peru. A kod nekih auta kaže, pogotovo francuza(zajebava me, vozi Audi), kaže sve je zaliveno u kutiji, i mora se cijeli novi komplet kupiti i montirati. I opet kaže ako ne nauče osušiti isparivač gašenjem klime prije dolaska, opet sa vremenom isti simptomi. E sad, ili povoljno nabavi stroj za ozon, mislim da ima jeftinih, ili sve rastavljaj. Znajuči tebe, ode tabla dolje😂
Ak se naselilo nešto, a očito je, bojim se da samo novi isparivač može riješiti.
Ugasi klimu 15 min prije nego ugasiš auto da se ne napravi vlaga po svim kanalima i ostane.
Ma po ovakvom vremenu, dosta je oar stotina metara prije...

Cutac

Prèkaroš
Zajebao bi se, probaj. Ugasi klimu i popipaj nakon 5-10 sekundi ventilacijske kanale, bit će potpuno mokri.

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Zajebao bi se, probaj. Ugasi klimu i popipaj nakon 5-10 sekundi ventilacijske kanale, bit će potpuno mokri.
Sumnjam na plus 40, ali budem pogledao. Ja stavim ruku prije gašenja,ako piči toplo/vruče, dobro je. Osobno tako, i nikad dosad problema.

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Ili povoljno nabavi stroj za ozon, mislim da ima jeftinih, ili sve rastavljaj. Znajuči tebe, ode tabla dolje😂
Prošlog ljeta je dobio dva uzastopna tretmana ozonom. Nije pomoglo!
Počinjem razmišljati o rastavljanju cijele table (a tog posla se užasavam)…
🥺
Osim ako Nikola Nikola uskoči?
😎

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Prošlog ljeta je dobio dva uzastopna tretmana ozonom. Nije pomoglo!
Počinjem razmišljati o rastavljanju cijele table (a tog posla se užasavam)…
🥺
Osim ako Nikola Nikola uskoči?
😎
S obzirom da možemo doći do kompletnog uputstva za rastavljanje, više me brine potencijalni trošak potrebe kupovine novog kučišta sa isparivačem

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
To bi mi fakat dobro došlo!
Imaš Sedre?

Zašto potencijalna kupovana novog kućišta s isparivačem (tj. cijelog Heater Matrixa)? Zar ga se ne može očistiti, jednom kad se sve raskopa i dođe do njega?

PS: u firmi vozimo 3 Mercedesa E klase, nekoliko V klasa i Vita te 3 Audija A6. Nikada im nitko ne gasi klimu prije gašenja motora i nemaju ovaj problem.
Kod njih je to nekako drukčije riješeno?

Posljednje uređivanje:

Cutac

Prèkaroš
Kad to sve napraviš, bilo bi pametno zamijeniti ga jer je star sto godina i proklinjat ćeš svaki metar križnog puta ako sve to odradiš i on krene puštati godinu dana kasnije.

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
To bi mi fakat dobro došlo!
Imaš Sedre?

Zašto potencijalna kupovana novog kućišta s isparivačem (tj. cijelog Heater Matrixa)? Zar ga se ne može očistiti, jednom kad se sve raskopa i dođe do njega?
Imam Citroen SBox, Sedre su samo sheme. Rekao je da neki budu doslovno full zatvoreni, zaljepljeni....,onda bar oni naručuju novi. Ti si puno teže stvari odradio, pedantan si, ne sumnjam da bi znao.....,samo je pitanje dali ti se da, i dali možeš par dana bez auta, da ne žuriš!

Cutac

Prèkaroš
Napisao sam u drugoj temi, može se kupiti drugi isparivač, ali treba mesariti kućište da ga se zamijeni. Ja to ne bih radio bez da imam rezervno (ispravno) kućište sa sobom.

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
I dalje ne razumijem: ne može se doći do isparivača kad se sve rastavi?
Što treba mesariti (rezati)?
To ne budem radio…

A Heater-Matrix je preskup da bih ga “imao pri ruci” za svaki slučaj. Netko je spominjao da je oko 1500€ u ovl. (i ne postoji zamjenski), ako se dobro sjećam…

Cutac

Prèkaroš
preskup da bih ga “imao pri ruci” za svaki slučaj
Znam, zato treba uzeti polovni.
Što treba mesariti (rezati)?

To ne budem radio…
Znam, ja već godinu dana razmišljam da dam VTS da mi to Frigoom preventivno zamijeni jer, ako tamo propusti, ili neki majstor za 500 eura ili režem krov za šiber.
Ovi naši Citroeni, bez ikakve zajebancije, nisu napravljeni da dožive starost.

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Uh, jbt!
Sad mi je jasno da ovo sigurno neću raditi…
500€ majstoru je više nego OK za ovu muku i neizvjesnost.
Samo da mi je naći nekoga tko bi to htio raditi…

Na vrh