DS5 by MacSlavko

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Mislili ste da je sve dobro počelo u novoj godini?
Evo nove pi*darije jutros (i to gdje nego na skijanju):

Upalim auto na parkingu, dovezem ga 200-300 m do stana kad on polako nešto cvili 10 sec. i ugasi se!?
Upalim ga opet, on opet negdje otraga zuji i ugasi se uz Engine fault poruku na displayu!?
WTF?
Probam opet upaliti, vergla 5-6 sec. i stane. DiagBox pokazuje i Engine fault i Gearbox fault, grešku glavnog releja, grešku niskog pritiska goriva i još štošta…

Pokušavam ga ugašenog maknuti s uske ulice (zablokirao prolaz), a kako je automatik moram ga gurati pod kontaktom. Nekoliko AV upozorenja čim otvorim vrata. Vrišti kao da je otkrio bombu ispod haube!

Pobrišem još jednom greške DiagBoxom, probam opet upaliti, ali opet ista stvar!
Onda zovem Allianz asistenciju (trenutno sam u Italiji). Nakon pola sata telefoniranja još sat i pol čekanja, nitko ne dolazi niti me zove...

Pade mi na pamet da se možda gorivo smrzlo noćas na -14 te uz nešto vjetra?
Kroz to vrijeme vanjska temperatura se popela do 0, a on se sunčao nekih sat-dva…

Probam ga ponovno upaliti (baterija je već na Economy modu) i za divno čudo upali iz prve! Malo i dalje zuji otraga (ima li nekakvu pumpu u rezervoaru?), ali se motor ne gasi i nema nikakvih upozorenja na displayu!

Nakon 10 min. više i ne zuji, samo normalno radi. Usudim se odvesti ga nazad do parkinga - i dalje sve u redu.
Nakon još 15-ak minuta u leru uz povremeno turiranje i laganu vožnju, otkazujem asistenciju.
Zatim odem na benzinsku i natočim pola ovog aditiva sa slike (rezervoar mi je bio jednu crticu ispod polovice pun).

Kroz popodne i večer ga vozim u nekoliko navrata i sve je uredno. Na Diagboxu svečisto. Koje olakšanje (nakon svakakvih crnih scenarija jutros)!

Zaključak je da INA štedi na aditivu!
Prema svemu što čitam danas, ispada da i u standardnom i u Premium dieselu kad nastupe zimski uvjeti (obveza zimske opreme) dodaju aditiv protiv smrzavanja.

E pa; očito ga ne dodaju dovoljno, nabijem ih!!
🤬

Prilozi

Na vrh