C5 X7 1.6 THP by Milosh - The Great White

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Pouzdan, a i pali se dosta brzo... manje od sekunde od kad ubaciš u rikverc. Svakako lakša instalacija od provlačenja kabla.

Milosh

Test
Pouzdan, a i pali se dosta brzo... manje od sekunde od kad ubaciš u rikverc. Svakako lakša instalacija od provlačenja kabla.
Hvala, uzecu onda tu, nije mi problem provući kabal ali kontam zašto ne ići lakšim putem ako već funkcionise a nije skupo.
Aj ako odradiš napiši korak po korak za nas tudume koji se ne razumijemo
Hahaha Važi. :D Ako idem na opciju wireless kamere onda će to biti baš kratko. :D

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Već sam odradio to, ima negdje :D

Najviše je posla oko rastavljanja, a to je od auta do auta različito. Kameru nije mudrost složiti... nju se spoji na modul, a iz modula se povlači žica do rikverc svjetla i to je to. Prednji modul treba bit na stalnom izvoru struje, a pali se čim dobije signal od stražnjeg.
Ove ledice za noć nisu potrebne, dovoljno su kamere osjetljive i dovoljno je standardno osvjetljenje, bar po mom iskustvu

Milosh

Test
Rekose mi na drugom forumu da ove kamerice u svjetlu nisu baš najsretnije rješenje.

Je li iko vidio online kamericu za C5 koja je ugrađena u prekidač za otvaranje gepeka?

Ja ne mogu ni jednu pronaći.

Na ovo mislim:

http://s.aliexpress.com/RFbUfiyE

*****************************************************************************************************

Stigli i ti misteriozni dijelovi. :grin:

Cutac

Prèkaroš
Da ju staviš tamo di bi peti senzor za parkiranje trebao biti? Na os simetrije zadnjeg branika, ne znam kak to da nazovem.
Uklopila bi se u auto, a valjda bi koristila.

Milosh

Test
Pa jel bi radila u tandemu sa senzorima?
Zar ne bi onda čuo kada si preblizu, a vidio tipa mačke, grmlje, stupiće?
Bi i bi! :grin:

Kamera je super korisna kad trebaš ocijeniti udaljenost ispod one koju možeš senzorima registrovati, tako se ljudi bez problema primaknu na par cm od prepreke.

Evo našao sam jednu za ugradnju u branik koja se može rotirati, pa bih je valjda mogao zakrenuti prema gore, ali ne sviđa mi se generalno ta ideja. Mislim da ću na kraju naručiti onu običnu wireless, umjesto svjetla tablice.

poginaldo

Active member
prvi dan kad sam nabavio auto parkirao sam ispred zida. kad se upalila crvena linija na ekranu izasao i vidio da je to dobrih 30cm od zida, od tad znam da kad se crvena upali da imam jos fore makar 25. i to uradio za svaki senzor da znam koliko fore ima kad se uparkiravam.

Milosh

Test
Imaš li kakav link ? :)
Evo ga u postu gore:

https://www.citroenforum.hr/showthread.php?p=149280

prvi dan kad sam nabavio auto parkirao sam ispred zida. kad se upalila crvena linija na ekranu izasao i vidio da je to dobrih 30cm od zida, od tad znam da kad se crvena upali da imam jos fore makar 25. i to uradio za svaki senzor da znam koliko fore ima kad se uparkiravam.
I ja sam to uradio i sa ovim i sa prethodnim autom ali opet mi ništa ne znači. Nikad nisam dovoljno siguran da mogu prići značajno ispod tih 30-40 cm. Ako se konstantno pistanje pali na 40 cm, ja priđem na 20, ali dalje od toga, jok.

pokra89

Well-known member
Pa uvijek nakon pistanja imate još jedan signal, onaj koji daje znak da stvarno više ne može dalje, ne znam šta vam više treba?

gambler072

C5 enthusiast
Koji signal Pokra? Kada iskoci usklicnik i pocne neprekidno pistanje nema vise nista, bar kod mene ne... Kod mene stoji poprecna greda u garazi u koju udarim zadnjim tockovima tako da znam da sam bukvalno 3 cm od zida, a neprekidni signal pisti od 30cm pa do te grede bez ikakve promjene.

Milosh

Test
Tako je, poslednje upozorenje (pričam o aftermarket senzorima ali vjerovatno je tako i sa originalnim) je konstantno pistanje, ali kad ono počne još ima prostora iza auta.

Èuo sam od mnogo ljudi da su senzori + kamera idealna kombinacija, kamera služi za provjeru senzora (nekad možda ne "uhvate" neke specifične prepreke) i za te situacije kad treba veća preciznost od one koju nude senzori.

pokra89

Well-known member
Pa nakon konstantnog pistanja imate i onaj zvuk koji je nekad "kvrc", nekad "kljuk", nekad "bum", uglavnom kad to čujete to je to, dalje ne ide :D

Cutac

Prèkaroš
Bi i bi!
U čem je onda problem? :p
Imaš li kakav link ?
Ja ako bih stavljao na c4, zalijepio bih ju pod spojler. Fino ptičja perspektiva, a ne vidi se i ne smeta za ništa. :)
Pa nakon konstantnog pistanja imate i onaj zvuk koji je nekad "kvrc", nekad "kljuk", nekad "bum", uglavnom kad to čujete to je to, dalje ne ide
I taj zvuk je popraćen sa karakterističnim "ajd u kuhac"
:D

Milosh

Test
Ima li neko pametnu ideju kako da na donjem dijelu branika tačno obilježim otvor koji trebam izrezati (za drugi hromirani nastavak), na desnoj strani. Otvor treba da bude identičan/simetričan već postojećem na lijevoj strani.

Meni samo pada na pamet da mjerim od sredine i prenosim dimenzije na desnu stranu, al reko' možda neko zna bolji način.

Na vrh