Video nadzor - što i kako?

Franz

Well-known member
Vratio Xiaomi vanjske kamere. Nažalost živo smeće… deseti dan senzori više manje stali raditi. Nisu pomogli reseti, updatei niti reinstalacije…
Podrška ne postoji.
Izgleda da se neke stvari ne mijenjaju. 😉 Prije četiri godine sam kupio njihovu yi home. Prvo nisam znao da postoji Kina only i worldwide model. Naravno, ja sam kupio ovaj prvi. Nisam je ni spojio, a Kineskinja progovara, This device does not work outside China. Nakon dva dana potrage sam uspio naći custom ROM I flashirati je. Push dojave su radile točno dva tjedna. Nakon toga su trajno prestale. Ništa nije pomoglo, pa ni kupnja njihovog clouda. Uredno i danas snima svaki pokret, snimila je i ona dva potresa i kako se stan raspada, ali dojave nema.

Memphis

Active member
Vratio Xiaomi vanjske kamere. Nažalost živo smeće… deseti dan senzori više manje stali raditi. Nisu pomogli reseti, updatei niti reinstalacije…
Podrška ne postoji.
Ja uzeo od TPlinka (Tapo brand) jednu za probu i za sad je super. Model je indoor C210 (300 kn) a namjeravam još uzet vanjsku C310. Podrška je ok, odmah je stigao novi firmware, app je zgodna, sve radi na app može biti spojeno do 32 kamere. Kamera ima senzore pokreta, NV, zvučnik i mikrofon za obostranu komunikaciju, slika i rezolucija odlična za tu lovu. Pa eto ako tražiš nešto slično pogledaj tak nešto.
Zaboravio sam napisat da je izašao jači model C320WS koji ima bolju rezu (2K), bolji NV i podržava veću SD karticu. Isto imaš opciju pretplate na njihov cloud pa da ti se sadržaj snima na cloud.

Posljednje uređivanje:

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Odonda do danas se patim sa dvije Osramove vanjske lampe sa kamerama. Jedna je krepala nakon cca dvije godine, druga još radi, al taj rad je na očajnoj razini.
Prevarilo me ime da budem iskren i od početka nisam bio zadovoljan, al mi se nije dalo kuriti lovu na nešto drugo.
Najgori dio je software/aplikacija, u praksi gotovo beskorisna i nepouzdana.
On i sam hw kamere su rebrandirani kineski jeftilen.

Ima malih pluseva, a to je dio koji je Osram sam vjerovatno odradio... a to je samo osvjetljenje i činjenica da je kamera sama po sebi inkognito u sklopu lampe.

S obzirom da ne želim ovisiti o wifi-u za osnovno funkcioniranje kamere, sve sam bliži nekom POE riješenju tipa ovakav Reolink set:
https://alex.shop/reolink-rlk8-410b4-a-komplet-za-video-nadzor-5mp-s-prepoznavanjem-osoba-i-vozila/

Cijene su sulude, al trenutno je -30% sa PVisom, pa hajde... ako netko koristi ovo ili sličnoe POE riješenje, slobodno podjelite iskustvo

Cutac

Prèkaroš
Ne znam zašto svi guraju stare senzore. Danas je pohrana jeftina i trebalo bi imati 4K video sa 8-16 TB kapacitetom servera i beba.

Uz to spotlight koji se pali na pokret i nekoliko tabli koje upozoravaju na kamere. Plus alarm na svim dvorišnim prostorijama (to ja imam, još nisam realizirao kamere sa serverom).

Milosh

Test
Reolink je ok, ali mislim da za manje-više istu lovu možeš uzeti Hikvision ili Dahua, koji su sigurno kvalitetniji. Ja preferiram Hik, a kamera i svega ostalog imaš puno modela za izabrati.

Ja kod roditelja imam mini sistem koji se sastoji od Hikvision snimača (NVR), kineskog no name switch-a (8 poe portova), i tri kamere (jedna Hikvision poe i dvije jeftine starije Digoo kamere). Dvije kamere idu kablom do switch-a a jedna je preko wifi-a. Snimač je povezan sa switch-om jednim kablom. Te dvije Digoo kamere su dodane preko OnVif protokola.

Snimač možeš uzeti sa poe i bez, ali bolje je bez, puno su jeftiniji, poe switch je jeftin, a ako se desi neki skok napona ili udar groma, moguće je da snimač ostane čitav (plus što na kabal između switcha i snimača možeš staviti surge protector).

Kod Hikvision-a kad uzmeš kameru dobijaš naravno besplatno pristup i podešavanje, preko aplikacije ili lokalno kroz mrežu. Ako uzmeš snimač dobijaš remote pristup i za nadzor i za konfiguraciju uređaja. Na kompu možeš koristiti web ili dva softvera koji su baš profi, a sve besplatno.

U kući planiram slično ali za sad imam samo Hikvision IP zvono/interfon koje na sebi ima kameru, i to mi je sve u aplikaciji, tako da u jednoj aplikaciji gledam snimač i tri kamere + jednu kameru u kući (a kasnije ću i tu dodati snimač i još kamera).

Kolega mi profesionalno ugrađuje video nadzore i on radi sa Dahua, ali i sam kaže da su Hikvision i Dahua jednaki. Dahua takođe ima i jeftiniji brend Imou, i one su ok.

Scorpyo

Active member
Slažem se sa Miloshem.

Batali no name jeftilen snimače i kamere ispod 4K. Ako se upuštaš u instalaciju video nadzora onda ju odradi kako treba jer će kamere ispod 4K u pravilu biti beskorisne za išta što pokriva stvarno veliko područje. Moje iskustvo bi bilo ovakvo

Kada sam kupovao prvi videonadzor nisam znao baš ništa o tematici, jedino kaj sam znao je da mora biti 1080p. Kontaktirao sam lika koji mi je bio slagao antenu da mogu loviti SLO TV u HD kvaliteti kada smo u HR ostali bez prijenosa F1, rekao mu što trebam i čovjek kaže nema frke mogu ti nabaviti i instalirati povoljno.

Nabava i instalacija su bili (relativno) povoljni ali me majstor zaje*** i ugradio mi je 720p kamere. Kada sam nakon par dana skužio kaj je napravio prestao mi se javljati na telefon.

Nakon što je snimač krepao (cca 2,5 godine nakon nabave) išao sam u nadogradnju u svojoj režiji. Naravno, daj najjeftinije dostupno ali sam nadogradio kamere u 1080p i opet bacio novce ali opet nije bilo nazad. I opet, nakon cca 2,5 godine od nabave snimač odluči da mu je dosta pa slijedi treća nadogradnja.

Ovaj put sam uzeo Hikvision snimač i nadogradio 2 kamere koje pokrivaju najveća područja u 4K. Tek sada imam stvarno upotrebljive snimke iako ne bi bilo loše da još 2 kamere nadogradim na 4K.

Po pitanju SW podrške za snimače, onaj prvi nije imao nikakav SW za udaljeni pristup nego sam za pregledavanje i skidanje snimaka morao imati spojen monitor na njega. Nisam mogao spojiti ni TV jer je imao samo VGA konektor. Drugi snimač je imao pristup preko WEB sučelja ali sam za to morao koristiti DNS uslugu ako sam htio do njega kada nisam doma ili preko mobitela. Naravno da se DNS usluga svako malo poje*ala pa sam ju morao nanovo podešavati a to sam skužio kada sam htio vidjeti kamere dok nisam bio doma.

Hikvision je po pitanju SW podrške zakon, inicijalno podešavanje se svodi na klikanje po set up wizardu i nakon par klikova sve radi. Kao što je Milosh napisao, na kompu možeš koristiti web ili SW, podešavanje je relativno jednostavno i sve radi super.

Konkretno moja preporuka bi bila:

Hikvision snimač koji prima minimalno 8 kamera. Znam da će se 4 kamere činiti kao dovoljne ali bolje je imati opciju za lako dodavanje a jeftinije je imati par portova koji se ne koriste nego kupovati novi snimač sa više portova.

Kamere minimalno 4K. Izuzetno je poželjno da imaju remote zoom i izoštravanje, svatko tko je podešavao zoom i izoštravanje dok je bio na ljestvama zna zašto ovo tvrdim.

toma

Active member
Slažem se sa Miloshem.

Batali no name jeftilen snimače i kamere ispod 4K. Ako se upuštaš u instalaciju video nadzora onda ju odradi kako treba jer će kamere ispod 4K u pravilu biti beskorisne za išta što pokriva stvarno veliko područje. Moje iskustvo bi bilo ovakvo

Kada sam kupovao prvi videonadzor nisam znao baš ništa o tematici, jedino kaj sam znao je da mora biti 1080p. Kontaktirao sam lika koji mi je bio slagao antenu da mogu loviti SLO TV u HD kvaliteti kada smo u HR ostali bez prijenosa F1, rekao mu što trebam i čovjek kaže nema frke mogu ti nabaviti i instalirati povoljno.

Nabava i instalacija su bili (relativno) povoljni ali me majstor zaje*** i ugradio mi je 720p kamere. Kada sam nakon par dana skužio kaj je napravio prestao mi se javljati na telefon.

Nakon što je snimač krepao (cca 2,5 godine nakon nabave) išao sam u nadogradnju u svojoj režiji. Naravno, daj najjeftinije dostupno ali sam nadogradio kamere u 1080p i opet bacio novce ali opet nije bilo nazad. I opet, nakon cca 2,5 godine od nabave snimač odluči da mu je dosta pa slijedi treća nadogradnja.

Ovaj put sam uzeo Hikvision snimač i nadogradio 2 kamere koje pokrivaju najveća područja u 4K. Tek sada imam stvarno upotrebljive snimke iako ne bi bilo loše da još 2 kamere nadogradim na 4K.

Po pitanju SW podrške za snimače, onaj prvi nije imao nikakav SW za udaljeni pristup nego sam za pregledavanje i skidanje snimaka morao imati spojen monitor na njega. Nisam mogao spojiti ni TV jer je imao samo VGA konektor. Drugi snimač je imao pristup preko WEB sučelja ali sam za to morao koristiti DNS uslugu ako sam htio do njega kada nisam doma ili preko mobitela. Naravno da se DNS usluga svako malo poje*ala pa sam ju morao nanovo podešavati a to sam skužio kada sam htio vidjeti kamere dok nisam bio doma.

Hikvision je po pitanju SW podrške zakon, inicijalno podešavanje se svodi na klikanje po set up wizardu i nakon par klikova sve radi. Kao što je Milosh napisao, na kompu možeš koristiti web ili SW, podešavanje je relativno jednostavno i sve radi super.

Konkretno moja preporuka bi bila:

Hikvision snimač koji prima minimalno 8 kamera. Znam da će se 4 kamere činiti kao dovoljne ali bolje je imati opciju za lako dodavanje a jeftinije je imati par portova koji se ne koriste nego kupovati novi snimač sa više portova.

Kamere minimalno 4K. Izuzetno je poželjno da imaju remote zoom i izoštravanje, svatko tko je podešavao zoom i izoštravanje dok je bio na ljestvama zna zašto ovo tvrdim.
imao sam hikvision i ista stvar što i sam veliš, ajde preko mobilne aplikacije sam mogao povući i do 30 dana unazad snimke ali sam od iste odustao i prešao na Xioami i evo rade već podosta dugo i nemam na njih zamjerki nikakvih..Hikvision koristim i u poslovne svrhe po gradu i za ono što služe su dobre..iz iskustva s Hikvision podrškom mogu samo reći katastrofa :)

Milosh

Test
Da, slažem se, minimalno 4K kamere. I novije kamere imaju tako dobre senzore da se jako dobro vidi pri slabom svjetlu, čak i po noći ako postoji neko vanjsko svjetlo, IR mod se i ne pali. Ja sam ljetos ustao u 5 da idem na posao, bila je zora ali još jako mračno. Upalio sam da vidim feed sa te Hikvision kamere i nisam mogao vjerovati, bilo je duplo svjetlije nego što ja vidim očima, a bez IR-a, sve u boji!

Sa podrškom nisam imao doticaja.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Na kraju ipak odluka pala na Hikvision, prvenstveno zbog pouzdanosti aplikacije za mobitel, jer sam traumatiziran po tom pitanju sa očajnim riješenjima.

Kamere su korak iznad bazičnih, 4K sa AcuSense tehnologijom, gdje AI (ili neki vredni Kinez) razlikuje aute i ljude od ostalih pokreta, pa se neće paliti upozorenja za svaku sitnicu.

Javim dojmove kada stigne

Milosh

Test
Pametno. Dobar je taj AcuSense, možeš podesiti tip objekta koji je okidač za snimanje ili alarm, i radi dobro. Možeš i nacrtati virtuelne okvire ili linije i definirati da snima ili alarmira ako to i to pređe s jedne strane na drugu ili obrnuto.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Da, bit će igre... bitan mi je i onaj Privacy mask da udovoljim propisima jer ću hvatati i susjedov ulaz.

Naručio sam inače sve jučer oko podne, računao sam da će stići nakon vikenda... al dostavljač nazvao niti 20ak sati kasnije.
Tako da svaka pohvala za trgovački dio, odrađeno je profesionalno ovdje:
https://www.genius.com.hr/

Javim rezultate kada probijem cca metar i pol zidova i sve pomontiram

—————-
spojilo je postove….
——————

Dakle… probio sam pol kuće, imam sutra cijeli dan završnih radova sa krpanjem zidova i postavljanjem kanalica.

Setup je (za sada) dvije kamere na poe switchu… al vidim da će i treća past kroz koji mjesec.
Na switch sam još spojio lan kabelom wifi repeater jer mi je to bila najjednostavnija opcija za spajanje na net.
Iz njega ide četvrti kabel u NVR.

Ekrana nemam, ali se svemu može pristupiti preko kompa i ip adrese.
Da sam imao ekran, spojio bi se direktno na NVR (za koji imam i miš u paketu) i sve bi išlo preko wizarda - vjerovatno dosta jednostavno.

Sučelje ima hrpu opcija i setup prestraši na prvu, nije za totalne početnike… al nakon cca pola sata sam imao sliku sa kamera na laptopu.
Na net se spojio sam i taj dio je super, a za kamere je trebalo malo štimanja ip adresa i klikanja okolo po meniju da se upogone.

Kvalitetu slike nemogu još procijeniti, noćna djeluje ok, daleko bolje od ovog prethodnog Osramovog smeća.

Idem se igrati sa podešavanjem i probati sve osposobiti na mobitelu

Posljednje uređivanje:
Na vrh