Prije koji tjedan krenuo hvaliti Šenka jer se približio prvih 10.000km od kupovine.... dobro da nisam dovršio upis.
Mislim, funkcionira on ok... radi nekih komplikacija ga uzeo brat na godišnji pa natukao malo km, a i meni je bio jedini auto četri mjeseca.
Al evo... u ritmu drugih forumaša, krenu danas nakon ručka odraditi mali servis, kontam 15-20 minuta posla.
Prvo si mislim... što ću se truditi, idem po pumpu pa ću potegnuti ulje, da se ne zajebavam sa oplatom i zavlačenjem. Ali naravno... dva čepa, za doljevanje i šipku, u ni jedan ne ulazi guma od 6-7mm.
Ok... zalegnem se ja, skinem oplatu i dočeka me, naravno, pravokutni utor. Porko dio.
Naravno da nemam alat, a jednako tako, ja se sjetim napasti auto kad se sve bitne trgovine zatvore.
Al neće on mene zahebavat, ako treba ću fleksericom od imbusa napraviti odgovarajući ključ. I bi, da nisam toliko lijen.
Ok, kvaku sam shebao, al šaraf je dole. Sreća da volim skupljati smeće, pa sam našao neki stari šaraf, mislim sa Alfe, sa normalnom glavom 21. Ti ćeš mene...
Pustim ulje, uz sav trud zaserem sebe, auto i pola dvorišta.
Sljedeći korak... filter ulja, bar je to uvijek mačji kašalj.
E pa neće moći... zašto jednostavno, kada može biti praktički nemoguće.
Nabijem na tintora kompletnu Renolovu grupaciju i svakog slinavog debila koji se tamo ikada zaposlio.
Osim ekipe koja je radila Clio V6. Jedino bi njemu oprostio ovakve stvari.
Filter je tu, blizu, ali opet daleko. Pretpostavljam da u ovlaštenom vade motor kod promjene filtera ulja.
Mjesta nema za apsolutno ništa.
Probao po ps-u sa namjenskim alatom, ali mjesta ima jedva da ga montiraš, nakon toga nema mrdanja.
Smeta sve, od bloka, alternatora, raznih kabela i cijevi.
Guglam, gledam, pomoći nema. Tu i tamo koja bajka, al realno snađi se druže.
Ok, kreacija ne nudi riješenja, preostala je destrukcija.
Sjetio se i Oppenheimera, te nuklearne bombe koju bi rado testirao na filteru.
Za početak sam skinuo sve kabele što sam mogao, napravio kratki spoj na alternatoru za svaki slučaj, jer tko je vidio odspojiti akumulator prvo...
Nakon toga izvukao šrafcigere, gedore, ključeve i par čekića. Svaki se dobio priliku pokazati.
Sa malima sam probijao, ali su preslabi za polugu... dobitna kombinacija je bila na fotki.
Debeli šrafciger kroz filter i dugi okasti ključ kao poluga... pa nekako milimetar po milimetar.
S time da sam ga morao probijati tri puta radi mjesta.
Nisam neki meštar, ali imam solidan broj zamjena ulja. Niti na jednoj kanturini do sada mi nije za zamjenu trebalo udaranje čekićem.
Bravo Renault.
Ovo se sve rasteglo do mraka... dakle preko tri sata. S time da mi je ostao filter zraka, oplata i provjera života alternatora.
Ako sve bude ok, kreće mu radna jesen i zima, pa nemam vremena za zamjenu, ali radujem se danu kada će ovo zlo otići od mene. Nesorta što bi rekao jedan ugledni bosanski mehaničar.
PS
Nisam ni spomenuo da je otvor za uljevanje točno ispod plastične oplate... tako da je ergonomija u kabini jednaka onoj pod haubom.
Već sam nakon Čmaksa rekao da neću više monovolumene, motorni prostori su im horor. Valjda neću biti toliko glup treći put... Katastrofalni auti za diy održavanja, usprkos prostoru u kabini.
Srećom, piknuo se nedavno i drugi auto, tako da Šenk nije više jedini, ali nemam energije tipkati više...