Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Marko

Well-known member
Hajdemo onda ovako, zamisli naprimjer da ti jednog dana na vrata pokuca "predstavnik" naroda ove države i kaže: ccccxm, imate doista veliku i lijepu kuću/stan, no za vas je to previše i mi ćemo sada u polovici vaše kuće/stana zbrinuti jednu obitelj koja nema krova nad glavom... Vjerujem da bi poslao tog čovjeka u krasan k. i rekao to je MOJE.
Teoretski primjer je to. Da te nadopunim - ak je te sve nekretnine stekao muljažom i bez dokaza - mogu mu uselit familiju i nek se još brine za njih! Ako je kuću/kuće stekao na način kaj je išao na dva faksa, kao šmrkljivi radio u nekom laboratoriju od jutra do mraka i ima platnu listu i ima "račune" - onda bogami more reći državi kak si i sam rekel - nek odj...

Primjer 2. :
Ak se zna da uprihodiš recimo 3500 kn mjesečno - a s druge strane se špičiš s novim autom , novim ajfonom, stanom kvadrature ohoho kvadratnih metara ilitiga penthausom, trošiš ko pijani miljarder... E onda si izvrstan materijal za revizore i inspektore, poreznu upravu koji bi trebali takve "pregledati" jer ak se zna spomenuta suma mjesečne zarade onda znači da si nekaj nekome maznul u krajnjem slučaju prati se trag novca i dojde se do onoga koji ti je "pogodovao" u nekom "poslu".

Jutro je valjda ste me shvatili kaj sam htel reći... :)

deda

New member
Politika kapitalizma je jako jednostavna:da bi živio moraš crnčit za gazdu i zato dobivaš plaću,sad kakvu takovu,nećemo ulazit u to.Da bi imao nešto moraš radit sam za sebe,pa kolko uspiješ uspiješ,ali to je jako malo više od rada za nekoga.Da bi se obogatio,onda moraju drugi radit za tebe.Dakle ti ne radiš ništa samo preusmjeruješ"svoju" lovu koju su za tebe zaradili jadnici kojima ti od te zarade nastojiš dati što manje,da bi onda ti mogao imat kuće,stanove,apartmane,jahte,aute i sve ostalo .Dakle ako ti netko oduzme to što ti misliš da je tvoje,uzeli su ti samo ono što si ti pomalo oteo drugima,a sve ljepo upakirano u okvirima zakona,naravno koje si ti kao kapitalist sam donio.To je prokletstvo kapitalizma,bahato gomolinje nepotrebnog kapitala,odnosno trošenje na bezvezne stvari,koje nitko ne može koristit jer je privatno vlasništvo i nitko ne može imat pristup,a potrošilo se samo zato da bi pojedinci mogli pokazati moć.Nitko na ovom svjetu da ima milion života ne može zaradti sve to,mora neko drugi za to raditi,a on kao jedinka to otet onima koji su to zaradili.I boli ga briga da se višak zarade koristi za cjelokupno dubro svih oko njega,radije će kupit jahtu za nekolko miliona € koja bezveve stoji na vezu i troši na održavanje,umjesto da ulaže u dobrobit svih koji su mu tu jahtu zaradili.I onda čija je ta jahta,kučerina..................?

Dalibor

Dado Tornado
ali postojao je i drugačiji kapitalizam.
kapitalizam i socijalizam nisu puno različiti za život običnog čovjeka.

nakon drugog svj. rata u americi je kratko vrijeme postojao kapitalizam kakav je obično u glavam ljudi.
to je bio kapitalizam u kojem je nezaposlenost bila malena, u obitelji samo je muž radio, dogodio se baby boom, kupovao se novi automobil svake dvije tri godine, mirovine su bile ne samo sigurne već poprilične, sindikati su bili snažni i amerika se razvila u svakom pogledu što je rezultiralo npr. woodstokom...
došlo je do gomilanja bogatsva.
što se tada dogodilo?!
u chicago postoji jedna katedra na sveučilištu, tzv. ekonomiks katedra, na njoj je između ostalih radio milton freidmen.
to je čovjek koji je stava kako se tržište treba samo za sebe pobrinuti, treba sve privatizirati osim nekih lokalnih cesta.
da ne duljim.
čile početkom 70tih.
njihova telekomunikacijska kompanija je usko surađivala sa američkim AT&T.
pošto su tada na vlast došli socijalisti, željeli su je staviti pod državu.
amerika je tu situaciju iskoristila kao eksperiment.
naime organiziran je državni udar.
i čile je pod vojnom diktaturom i američkom CIA logistikom prigrlio kapitalizam koji je razvijen od strane američke čikaške škole ekonomije.
naravno, svi znamo koje su posljedice takve ekonomije.
živimo u njoj.
velika nezaposlenost, smanjenje radničke plaće, mizerne mirovine, dužničko ropstvo, lomljenje sindikata, opća privatizacija, poskupljenje svega.
malo kasnije u južnoj americi i bolivija doživljava sl. scenarijo.
margaret tacher uvodi taj tip ekonomije (taj tip kapitalizma) u englesku.
u rusiji akter je jeljcin (gorbačov svima pokazuje srednji prst, pa je maknut).
u americi regan.

milton je inače nobelovac na području ekonomije, baš ko obama za mir :D

Marko

Well-known member
baš ko obama za mir
Od prvog dana trubim - na temelju kojih zasluga je on dobil nobela?
Kaj su saznali otkud mu je otec, ili otkud je, ili kaj?

Ljudi "troše" svoje živote na neke pametne izume i dobrobit čovječanstva pa ostanu bez bilo kakvog priznanja...

ccccxm

New member
Nadam se da si zapravio mislio na kumunizam u svojoj definicji. Tada bih se mogao složiti.
Pozdrav gospodine bvuk.
Razjasnimo nekoliko stvari.Vidim da ste dosta površno shvatili moja razmišljanja.
I sama potreba za smješnim školskim primjerom obrazloženja kapitalizma kao takvog me malo nasmijala.:)Ali krenimo od početka,nisam mislio na komunizam ni na bilo koju drugu ideologiju mislio sam na kapitalizam kao stanje uma u društvu koje je velikom većinom od njega bolesno.Pod pojmom "zlo" sam mislio na ljude koji isključivo vođeni svojom nezakonitom imovinom stvaraju pogodnu atmosferu za upropaštavanje društva koje je pred njima uglavnom nemoćno.Donoseći zakone koji im dozvoljavaju pljačku i nemilo iskorištavanje radne klase,a koje su istovremeno sami donjeli da ozakone svoje kriminalne radnje sišući krv najosjetljivijem sloju društva odnosno malom čovjeku.Znači pričao sam o obespravljenosti i nemilom poniženju radnika što moralnom što onom u smislu ljudskog dostojanstva.Društvo u kojem jedan ćovjek kao inteligentan i školovan u jednoj dobro sređenoj državi napravi projekt po kojem će radnici i firma dobro i dostojanstveno živjeti od svog rada zove se socijalizam i to približno na način Tita kao što je rekao deda ili na švedski način a ne kapitalizam kako ste vi rekli.Stvar u kapitalizmu je ta što tu nema vage postoje oni koji kradu i koje se krade,te oni koji bi voljeli dobiti priliku za krasti.Ako vi kao jedinka smatrate da u vašoj firmi npr ljudi gladuju i pate dok vi uživate jer je samo vaša onda ste vi tumor društva i u kreaciji pravednijeg svijeta za vas jednostavno nema mjesta.Inteligencija je dar prirode koji nije svima dostupan,i ljudi kao takvi koji su ga dobili su dužni majci prirodi stvarati društvo u kojem će svi imati priliku za životi oni sposobni i oni manje sposobni.To se zove zdravi socijalizam,zamislite samo da je Tesla razmišljao poput vas onda mi nikada budite uvjereni nebi pisali po ovom forumu,jer bi to mogli samo bogati i moćni a tada bi to bilo strahovito degradiranje društva i čovjeka kao samog stvora.
Jer bi električnu energiju imali samo povlašteni.
Što se tiće privatne imovine pošteno stečene to je uopće smješno komentirati da će vam je netko uzeti.Ali što se tiče vašeg primjera stana smatram da svakog lopova koji je do njega došao krađom društva treba poslati na goli otok i useliti beskućnike.Nadalje pričali ste o kapitalizmu na različitim mjestima svijeta,ja sam prošao cijeli družio se sa radnicima koji rade itekako jebene poslove na jebenim mjestima i vidio da od kapitalizma imaju NIŠTA,a najmanje ljudsko dostojanstvo i pravo na život i plaću.Naravno ako izuzmemo jednu Švedsku ali oni nisu kako vi kažete dobro uređeno kapitalističko društvo,jer to ne postoji niti će ikad postojati nego jedna zdrava socijal demokracija koja itekako zna upravljati sa svojim novcem i resursima.Ali njihova svijest i naša o društvu i radniku kao temelju društva je svjetlosnim godinama ispred nas, i nitko im ne oduzima njihovo privatno ili nedaj bože tjera ih iz stanova.

Ljep pozdrav.:)

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Svega si nabrojio od čega puno toga nije povezano jedno s drugim.

Prvo što se tiče bivše Juge... Vjerujem da ti je jasno kako je to bilo tzv. "blagostanje na kredit". Nažalost dovoljno mi je godina, pa se itekako sjećam kako je bilo dok je zapad zavrnuo pipu nakon što je Maršal odapeo.

Dalje... Iako je teško povući grubu paralelu s gospodarstvom exYu i današnjim nordijskim zemljama, posve je jasno da su oni svoj "socijalizam nove generacije" izgradili i drže ga na plećima trećeg svijeta. Sigurno ti je poznata ona narodna o vrču koji ide na vodu... :) Znači i to ima rok trajanja.

Zatim miješaš "obespravljenu radničku klasu"... Je li radničku klasu, za HR govorim, "obespravio" kapitalizam ili država?

Ti pogrešno krivca tražiš u kapitalizmu, kako u nas tako i u svijetu, a zapravo jedinog krivca za ovo sve treba tražiti samo i jedino u državi.

Tko je javnim novcem sanirao banke devedesetih u HR i prodao ih za jedva desetinu od saniranog iznosa? -Država
Tko danas u svijetu sanira privatne kompanije i banke? - Država
Tko u HR sanira gubitke (privatnih) tvrtki? -Država
Tko sanira enormne gubitke nerentabilnih brodogradilišta? -Država
Tko isplaćuje enormno nerealne "suvbvencije" poljoprivrednicima? -Država
Tko je stvorio armiju potpuno radno sposobnih penzionera u dobi od 35-50 godna? -Država
Tko je tolerirao korupciju i isisavanje novca iz velikih privatnih tvrtki? -Država

Dalje, imamo radni zakon koji se zandji put mijenjao 1973. Prema tom zakonu radnik je u nas zaštićen ko lički medvjed. Zato više nitko i ne uzima ljude na neodređeno.

deda

New member
Moj čale je 8 godina šljakao u Njemačkoj,tam od 62 do 70 i bio cjenjen majstor i imao dobru plaću.Radno vrijeme mu je bilo od 8-12 i od 13- 18.Subotom je radio samo ako je servis (MERCEDES-AUDI) bio dežuran.Još je navečer radil kod nekog Turčina na crno u fušu.Stanoval je u gazdinom stanu u jednoj sobi i to je bilo jeftino.Znate kak je živel,kak bi naši Zagorci rekli:ko cucek na lancu.Nije si mogel priuštit izlaske subotom,nedeljom,klopal je u radničkoj menzi u ZFovoj tvornici,a dok je bil u stanu tek tolko da nije baš gladan,kupoval najjeftiniju klopu.Pral se jednom tjedno i imal samo dva veša za preslačit.Sve to da bi ušparal neku kintu,inaće niš.Jedino kaj su te marke vredile kad je dva tri puta došao doma u toku jedne godine,znači tu kod nas.Da je tamo ostal i normalno živio kako se živjelo kod nas imal bi kitu marjanovu.Eto to je taj napredni ,liberalni kapitalizam o kojem svi danas pričaju.
Osim toga,sve što sam stekao,stekao sam sa svojom ženom do 1991.Nakon toga sam samo uspio kupit Berlinga novog na kredu i napravit centralno grijanje u kući i naravno na jedvite jade isškolovati djecu,s time da sam im sve fakultete debelo plaćao,a završili su ih u roku.Jedan radi ko rob za 3,800 kn,a drugi za je uspio dobit posao u telekomunikacijama i šljaka za 5 somova i ide na magisterij i još radi na faksu,da ga ne mora plačat.
Eto malo usporedbe iz vlastitog života i iskustva,zakjlučak se sam nameće.

ccccxm

New member
Ja sam pisao itekako povezano jer sam pisao isključivo o kapitalizmu.
Država je jedna druga tema koja je blisko povezana sa kapitalizmom jer je čovjek država država zakon a zakon dopušta kapitalizam tako je to ista stvar i tu ne treba puno izvlačiti podteme.Što se tiče država koje sam naveo one su mi poslužile isključivo kao slikoviti prikaz stanja i normalno da bi se o tome dalo raspravljati.Zato ako ćemo prićati o nečem onda moramo precizno postaviti temu jer se o ovim stvarima mogu pisati doktorati tako da nema smisla ovako površno skakati s jednog područja na drugo ili izvlačiti jednu rečenicu pa na osnovu nje opet odlaziti u drugu krajnost.;)

deda

New member
O kojim kreditima je riječ?Cijela Juga je 1991,znači prije raspada imala 18 milijardi dolara duga,a HR je nasljedila 4 milijarde.A danas kolko milijardi € ima samo HR duga?A di su silne milijarde od prodaje državne,znači narodne imovine?A da se u ono doba nije ništa napravilo,kaj bi se onda imalo za prodavat?
Koji je stvarni razlog za okupaciju Portugala,Španjolske,Rumunjske,Bugarske,Irske,a sad i pomalo Italije, koja je država sljedeća na redu?Pa ne okupiraju je vlastodršsci iz ti moćnih i bogatih država,nego kapital,a tko ima kapital,kapitalisti i oni su stvarni vlastodršci.Toliko im je do love da čak i vlasite zemlje ,tj narod tjeraju u očaj.
Korupcija i kriminal nije u našoj ljepoj došao iz unutrašnjosti tj ta korupcija nije došla od nas samih,jer za korupciju i pljačku treba lova,a odakle je ta lova došla i potkupila ljude na vlasti da im omogući tu plajčku?Zašto nas naša vlada toliko zdušno tjera u EU,zašto nas opet gura u neki savez,a toliko stolječa smo bili pod nećijim patronatom i sada kada smo konaćno svoji,guraju nas opet u neki savez?Kaj mislite da će nam Njemci i neznam ko dat nešto,pa nisu ludi,pa kada su ti isti Njemci,Austrijanci ,Talijani,Francuzizi tolki prijatelji i vole nas,zašto su nas u nekad porabljavali,ratovali,ubijali i pljačkal i otimali naše? Zar netko misli da su se promjenili i da će nam sada objeručke pomagati'?

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Kaj mislite da će nam Njemci i neznam ko dat nešto,pa nisu ludi,pa kada su ti isti Njemci,Austrijanci ,Talijani,Francuzizi tolki prijatelji i vole nas,zašto su nas u nekad porabljavali,ratovali,ubijali i pljačkal i otimali naše? Zar netko misli da su se promjenili i da će nam sada objeručke pomagati'?
Tko uopće veli da očekuje kako će nam išta "dati".

Nego, vratimo se na temu. Ovo će Daliboru biti interesantno:
http://matrixworld-hr.com/2011/11/30/novi-zakon-u-novom-zelandu-oduzima-ljudima-osnovno-pravo-uzgajanja-vlastite-hrane/

http://2012-transformacijasvijesti.com/opcenito/novi-zakon-u-novom-zelandu-oduzima-ljudima-osnovno-pravo-uzgajanja-vlastite-hrane/

ccccxm

New member
Eto ti kapitalizam sad ih kao neko ugrožava jer je posadija rajčice ili kapulu za svoje potrebe.Ja sad da san na Nz bi najeba jer uvik nešto sadin iz zajebancije pa im nebi J sve po spisku.

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Država je jedna druga tema koja je blisko povezana sa kapitalizmom jer je čovjek država država zakon a zakon dopušta kapitalizam tako je to ista stvar i tu ne treba puno izvlačiti podteme.Što se tiče država koje sam naveo one su mi poslužile isključivo kao slikoviti prikaz stanja i normalno da bi se o tome dalo raspravljati.
Namjerno sam usmjerio raspravu na tu temu, jer sam želio da zapravo samom sebi daš odgovor, tj. zaključiš o stvarnoj problematici. Znači državni intervencionizam i ogromna (državna) regulacija su problem čiji je krajnji rezultat taj "nepravedni" kapitalizam.

Kada bi država regulirala samo osnovih pet državotvornih elemenata: vojska, policija, pravosuđe, financije i vanjski poslovi, a sve odstalo prepustila deregulaciji, okrupnile bi individualne i poduzetničke slobode, jačalo bi tržište, oslobodio se intelektualni i novčani kapital, rast učinkovitosti i znanja, itd., itd. Krajnji rezultat = ekstremno jaka privreda koja daje bogato društvo, bogato društvo oslobođeno je egzistencijalnih pitanja i može se posvetiti daljnjoj samoizgradnji i razvoju....

Ne namećem ti svoje stavove, jer kao što vidiš, nesvjesno si zapravio odgovorio na svoje pitanje.

Idem sad. Dan je bio dug i naporan. Sutra sam ponovo ovdje. :D

Eto ti kapitalizam
Evo nas opet na početku. Nije ovo pitanje kapitalizma nego problem "jake države" čije je nastojanje sve regulirati i tome se treba usprotiviti, "jaku državu" uvijek treba obuzdati, jer jaka država je uvijek sklona da pretjera u regulaciji.

ccccxm

New member
Nesvjesno jedino popijem žujuROFL

A što se tiče "kapitalizma" ja san ti malo tvrdoglav u nekim stvarima zato i jesan
citroenista

Laku noć i meni je dopizdilo.

Dalibor

Dado Tornado
radi se o američkoj kompaniji monsanto.
isto što se sada pokušava nametnuti n. zelandu i indiji,
pred koju godinu bilo je nametnuto francuskoj.
ali francuzi su odbili širenje GMO sjemena i monopol koji bi imao monsanto.
tada je hilary clinton počela prijetiti francuskoj i EU kako će vidjeti s kim imaju posla.
ne znam gdje su sada pregovori.

što se tiče ovog financijskog stanja maloprije sam naišao na zanimljiv članak gdje je sve odlično objašnjeno:
-na engleskom
-na hrvatski prevedeno

utipkaj primanje i saznaj gdje si na ovoj planeti prema primanjima:
http://www.globalrichlist.com/

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
Bogati se dosjetili novog načina pustošenja Afrike

Bogate strane države masovno kupuju afričko obradivo zemljište da bi osigurale prehrambenu sigurnost svom stanovništvu. Dovedu svoju radnu snagu, svoju opremu, sjemenje, iskoriste zemlju domaćina i onda idu dalje. Iza njih ne ostane ništa.

"Vidjet ćete da neka druga država, ili vlada na drugom kontinentu, kupuje zemlju. Ako je ta zemlja pošumljena, ubit će šumu i saditi hranu za svoju zemlju. Domaćin, afrička zemlja, pati. To je novi oblik kolonizacije koji se događa u Africi. No, mnogi ne vole da se to tako nazove", kazala je na konferenciji UN-a u Durbanu ministrica poljoprivrede, šumarstva i ribarstva iz Južne Afrike Tina Joemat-Pettersson i za izjavu pokupila glasan pljesak.

U intervjuu za AFP ministrica je primjerom iz novonastale države Južni Sudan potkrijepila ono o čemu je govorila. Tamo je, kazala je, gotovo 40 posto zemlje prodano stranim investitorima.

"Oni dovode i svoju radnu snagu, svoju opremu, zemlju, sjemenje, iskoriste zemlju domaćina i onda idu dalje. Ostavljaju malo što iza sebe, gotovo ništa, tek osiromašeno zemljište", kazala je Joemat-Pettersson.

Zemlju kupuju Kinezi, Indijci, multinacionalne kompanije...

"Ljudi će u principu učiniti sve da ukinu siromaštvo. Ono što gledate na našem kontinentu su države koje prodaju svoju plodnu zemlju, plodne šume, da bi se izvukle iz vlastitog siromaštva", kazala je ministrica. Na pitanje koje točno države kupuju zemlju u Africi, odgovorila je: "Mislim da Kina nije jedina. Ima ih još".

Joemat-Pettersson zato predlaže da sve afričke zemlje naprave registar o upravljanju zemljom, preko kojeg bi saznali koliko je pošumljene i obradive zemlje palo u ruke stranaca. Naime, u izvešćima dviju nevladinih organizacija i Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) spekulira se da je u pet godina u pet podsaharskih država strancima prodano ili iznajmljeno gotovo 2,4 milijuna hektara zemljišta!

Među kupcima su Narodna Republika Kina, Indija, naftom bogate zemlje, ali i brojne zapadne kompanije.

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/12/08/0262006.html

deda

New member
Je,pa kaj ,domoroci nek love guštere,zmije,i ostale divlje životinje,fala bogu ima ih još u "izobilju" i onak su to radili tisućljećima do sada.Uostalom nek klopaju jedni druge,pa se stranci i UN riješi brige i nebudu imali o ćem uzaludno razglabad

Dalibor

Dado Tornado
u camerunu, obali bjelokosti i sl. zemljama zapadne afrike, gdje su ljudi imali svoja gospodarska domačinstva i farme životinja, povrče i voča, uništile su velike kompanije jer su na tržištu nudili npr. smrznuto pile dvostruke jeftinije nego su to mogli ponuditi domači farmeri...
čak su kompanije išle toliko daleko da kupuje te male farme tamošnjih ljudi kako bi ih zatim zatvorile.

deda

New member
To sam gledal na nekom programo,ima više od nekolko mjeseci.Neka Nizozemska ogromna korporacija koja snabdjeva evropske trgovačke centre piletinom,povlaćila svo meso koje imali pri kraju rok trajanja i lifrala u te afričke države i prodavala upola cijene od domaćih piliča i upropastila sve domaće proizvođaće piletine i hrane za njih.Eto to ti je tkz tržišna konkurencija,samo kaj nitko ne veli da se pod tim prodaje roba za kafileriju.A raja im ide naruku,jer naravno,kad su siromašni i kupuju ono kaj je jeftinije.Tak je i kod nas i onda kad ja to velim svi me popljuju i ne kuže da si time režu granu na kojoj sjede,a to megakorporacije dobro znaju i sve im ide samo od sebe.Zašto bacit i platit zbrinjavanje u otpad, kad to mogu prodat za bilo kolko siromasima.

deda

New member
Joj kada se sjetim kaj se kod nas radilo prvih 10 godina,valjda je sad malo bolje.Pošto sam često bio na carini sa kamionima,pa dok sam čekao carinjenja nagledao sam se svašta,nisam mogao vjerovat svojim očima kaj se od kud uvozilo.Najgore kaj sam vidio,što me najviše potreslo,jedna naša jako poznata firma je uvozila baš iz Holandije sladoled,kojem je izašao rok trajanja,a kako je to bilo valjda pokupljeno iz nekih usranih skladišta stim sladoledom je bilo svašta,a tko najviše jede sladoled,ha?Sve inspekcije i carinici,nisu ni okom trepnuli.Samo je bilo,ljeva ruka,desni đep.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh