Iskustva i preporuke guma i felgi za Xantiu

zoran37

New member
Meni tak svedno kakve su gume, važno da mi se auto ne trese u vožnji koda je dobio padavicu, na autu su zimske sad 205/65/15 i djeluju mi malo prevelke i poslužiće opet za zimu ali staviću ove to mi je ostalo od vectre, 195/50/15 felge ne pašu jer su rupe 4x100. Usput da pitam na xaniiji su rupe 4x108 ili?
 

Attachments

1587 VTS

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

zoky mislim da ti to nece bas bit pogođena dimenzija za xantiu, ne znam koje su mu tvornicke, 195/65R15 ili te 205/65R15? To bi laky i deda mogli znat. Ja cak mislim te druge. Ako stavis ove 195/50, vanjski promjer gume ce ti biti vise od 70 mm veci (!), bojim se da to nece bit lipo ni za vidit, a ni za vozit :confused:
rupe su ti 4X108, treba vidjeti i koliki je et felge, to je isto bitno.
 

zoran37

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Mislim da su tvorničke 195 60 15 orginal za nju a ove šta ja imam su 195/50/15, pa ne vidim kak mogu bit veće od 205/65/15 :confused:
 

1587 VTS

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Mislim da su tvorničke 195 60 15 orginal za nju a ove šta ja imam su 195/50/15, pa ne vidim kak mogu bit veće od 205/65/15 :confused:
uuu, moja greska, sori, krivo napisano, promjer je za toliko MANJI :) Onda ti se poremeti i brzinomjer i puno stvari.. Pazi, koji mm je zanemariv, u ovom slucaju je rijec o 7 cm, to je previse. Stari najbolje da sam izracunas prema tvornickoj dimenziji - jednostavno - drugi broj ti je visina gume i to ti je POSTOTAK sirine (prvi broj), malo matematike i racunica je jasna :D
 

1587 VTS

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Trebalo bi ti bit - ako je promjer gume manji auto ti je sporiji, al bolje ubrzava i obrnuto. Pokusaj saznat koja mu je tvornicka dimenzija (vjerojatno ti pise u knjizici), napisi pa cemo sutra izracunat sekund jer sam sad taman na izlazu iz kuce :angel: Pozz
 

zoran37

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Evo ti kalkulator za gume,pa usporedi kaj ti ide gore:
www.rondo-gume.com/kalkulator-dimenzija-guma.php
Po ovim gumama koje su sad na autu i kad bi stavio ove druge sat bi mi pokazivao 100 a ja bi išao 88 a kad bi vozio stvarnih 100 sat bi pokazivao 112 kmh.
E sad pitanje je dali su ovo orginal gume na autu i vozim li se ja sad brže nego šta sat pokazuje, koje je orginal dimenzija gume za moj auto?
 

1587 VTS

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Po ovim gumama koje su sad na autu i kad bi stavio ove druge sat bi mi pokazivao 100 a ja bi išao 88 a kad bi vozio stvarnih 100 sat bi pokazivao 112 kmh.
E sad pitanje je dali su ovo orginal gume na autu i vozim li se ja sad brže nego šta sat pokazuje, koje je orginal dimenzija gume za moj auto?
Imam skoro kompletnu "dokumentaciju" o citroenima, od 2cv do c6, al eto ti srece, bas za xantiu nemam upute.. Pogledaj sta ti pise u prometnoj ili jos bolje na onoj plocici na okviru vozackih vrata di ti stoji na koliko pumpas gume.. Tu bi ti trebala pisat tvornicka dimenzija za tvoj auto. Ovo sta sam ja ovamo uspio iskopat kaze da su se ugrađivale 175/70 R14, 196/65 R15, 205/65 R15.. Ako je to tocno, pretpostavljam da su tebi onda "prave" na autu, al provjeri to jos ;)
 

deda

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Xantia ima original 185/65 R14, i ako se meću širje ili veća colaža onda treba po ovoj dimenziji izraćunati.Ne petljajte sa dimenzijama bez veze jer se poremeti cijeli prijenosni omjer mjenjača i diferencijala,a da ne pričamo koliko se opterećuje ovjes i time skraćuje vijek.A još se i promjene karakteristike držanja ceste,koćenja i upravljanja.
 

mirda69

Super Moderator
Uredništvo foruma
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Slažem se s dedom..
Zoki provjeri koje su ti originalne mjere guma,pa onda kombiniraj dalje na kalkulatoru..uglavnom,odstupanje nebi smjelo biti veće od 2,5-3 %
Meni na piksaću su oriđiđi s kojima je auto došel 195/55/16..e,a još gore idu ( a da su odstupanja minimalna, i koje preporučuje citroen ) 195/60/15 i 205/45/17
Shodno tome za zimu sam si uzel č.felge od 15" i zimske gume,al u dimenziji 185/65/15..razlog tome je da su ove 195/60/15 pun kufer skuplje a i odstupanja su skroz minimalna u odnosu na 195/55/16..
 

zoran37

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Evo ako su orginal 185/65/14 a ja mislim stavit 195/50/15 (jer te imam doma) razlika je 3,37% a trenutna razlika sa ovim koje su sad na autu 205/65/15 je 8.62%. Samo bi napomenuo da sam kupio auto prije 6 dana i nisam ja stavljao ove gume na njega a općenito o citroenu neznam ama bas ništa jer ovo mi je prvi citroen. U principu auto je iski ko i svaki drugi osim sta ovaj ima tu hidrauliku i nebi volio da mislite da neznam o autima nista jer znam dosta, imao sam sigurno 70-ak auta ako ne i vise no nikad citro do sad i nije mi zao sta sam ga uzeo.:)
 

mirda69

Super Moderator
Uredništvo foruma
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

I netreba ti bit žao :D Ja sam iskopao podatak da je originalna dimenzija 185/65/15 :confused:
 

deda

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

195/50r15 je premala,treba ti 195 /55 R15,a ta guma je skuplja duplo od ove original,a auto se bude rastepel kolko će biti tvrd.
 

1587 VTS

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

To je to! Najbolje je drzat se tvornice, sve je na autu proracunato za tu dimenziju.
Cijena tih guma je fenomenalna, al iskreno, osobno prvi put cujem za tu marku :confused: Tako da im "svojstva" mogu bit upitna cak i dok je nova, a moze bit i nelosa, ne znam. Ja sam od onih koji uvijek drzi do kvalitetne gume. Moja preporuka je continental, bridgestone i pirelli, al takve su ti u toj dimenziji skoro duplo skuplje. Usteda je ogromna, ne znam, procijeni sam.
 

zoran37

New member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Kod mene će prije strunut nego ću ih ja poderat, u zadnjih par godina radim godišnje 3-4000 tisuće, da kupim protektirane vozio bi se godinama sa njima, mislim da bi se i one prije od starosti raspale neg se poderale. Ne radim, u mirovini sam, nisam više ni tak mlad da mi se da bezveze navažat sa autom, odem do dućana, birc kava, u sisak kad moram i tak.
 

mirda69

Super Moderator
Uredništvo foruma
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Eto,znači da sam ipak iskopao pravu informaciju :D, imaš istu dimenzija kao i ja sada (185/65/15)
Alternativa ti je onda ko i meni 195/60/16 ak ćeš nabavljat alu felge..
Moram priznat da nikad nisam čul za ove gume :confused:,al zakaj ne pogledaš kod naših susjeda slovenaca ? Ja sam dunlopice platil 50 € u toj dimenziji kaj tebi treba,a č. felge 15" komad 23 €..
Evo baš sam pogledal kod furlana-cijene ti se kreću od 35-50 €
 

ExOduS442xb

Racing
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Da ne pokrećem novu temu zanima me pašu li felge sa BX-Peugeot 405 na Xantiu? 4x108 paše, 14'tke bi koliko vidim po netu trebale sjest bez problema?
 

Lakii

Well-known member
Re: Iskustva i preporuke guma za Xantiu

Pasu. Samo pazis na ET ako ides zamjenu u smjeru Xantia->BX.

Na Xantie S1 su ti isle 2 dimenzije 14" felgi i 15", na S2 Samo 15" dimenzije...

To govorim o celicnima, bilo je i aluminijskih varijanti!
 
Na vrh