Jučer u mom eat8 (Aisin AWF8G30) izmjenjeno ulje. Uradio sam 2 izmjene te planiram još dvije kada predjem 300+km. ( na satu 145 000km )
Ulje mora imati AW2 ili Aisin AW2 specifikaciju ili PSA oznaku 16 350 560 80, što bolji brand to bolje, PSA ili Aisin su original, nakon toga preporučuju liqui moli, ravenol total itd.
Ne znam šta se dešava ali jedva sam našao ulje i na kraju sam našao Febi bilstein za koje su mi na više strana potvrdili da je skroz dobro ulje.
Mislio sam odraditi mašinsku (potpunu izmjenu ulja) ali nisam nigdje u normalnoj blizini sebe uspio naći dobar servis, većina ih radi ispuštanje pa sam odlučio da to odradim sa svojim prijateljem mehaničarom kod kojeg servisiram mehaniku i osnovne stvari oduvijek a sam proces je dosta jednostavan.
Kasnije su mi rekli da je i bolje što nije išla mašinska izmjena jer kod auta kod kojih se nije nikada radila izmjena a ima preko 100+ km postoji šansa da se "digne mulj" i uzdrnda ventile bla bla...
1) Odvrnuti gornji šaraf kuda se sipa ulje (prije toga očistiti prostor oko šarafa - porpilično je dostupno)
2) Na dnu mjenjača ima jedan veliki (glavni) šaraf a unutar njega toreks prelivni šaraf. Odvrnuti manji prelivni da izađe nešto manje ulja i onda glavni da iscuri koliko može i zavrne se sve nazad.
U čitavom mjenjaču valjda ima oko 6-6.5l ulja, ovim postupkom iscuri oko 2.5l.
3) Naspe se nešto više od količine koja je iscurila. Upali se auto i nekih 5 minuta se sa stisnutom kočnicom mijenjaju položaje ručice mjenjača i zadrzava se 5-10 sekindi na svakoj ( P - R - N - D - M - 1.brzina, 2. i 3.) i tako u krug da uđe ulje u ventile, lamele, hladnjaki ostala čuda
4) Temperatura ulja se mora popeti na 50-60 stepeni (idelano na 63)
Ovo se može pratiti lexiom i diagboxom (ide se na popravak, odabere se ručni/automatski mjenjač, mjerenje standardnih parametara, parametri za mjerenje u vožnji i onda ima stavka gearbox oil temperature). Ako nemate ovo može i onim laserskim mjeračem temperature odozdo na mjenjaču ali je manje precizno. Čitavo vrijeme od paljenja auta u 3. koraku ne gasi se do kraja posla.
Na toj temperaturi se malo podigne nivo ulja i višak iscuri kroz prelivni šaraf. Podizanje temperature ulja traje bar 30 minuta tako da predlažem da se prije ove procedure auto vozi bar 15 minuta, prije će se nadoknaditi temperatura.
5) Auto mora biti strogo ravno, i dalje upaljeno u P položaju mjenjača odvrne se prelivni šaraf (manji) i iscuriće višak ulja, kada počne kapati kap po kap zavrće se šaraf.
Ja sam nakon ovoga vozio auto 10km i odmah odradio još jednom kompletan postpak.
Kada odvezem 300+ kilometara obaviću još ovakve 2 izmjene ulja (istim postupkom kao što sam opisao).
Nema potrebe sa dijagnostikom ništa drugo upisivati u kompjuter mjenjača jer je na ovom mjenjaču podatak o izmjeni ulja nebitan i uvjek stoji 0.
Preporučuje se da se promijene i 2 gumice (dihtunga na malom i velikom šarafu na dnu, brojevi tih gumica su: Veća gumica 24278627917 i manja
24278627913.
Kada se ispusti jednom ulje i ulije novo ostane možda 60% starog ulja.
Sa još jednim ispuštanjem se dobije možda 60-70% novog ulja. Sa dodatnim trećim a pogotovo četvrtim ispuštanjem se približava 90-100%.
Kažu da je bitno voziti 100-200-300+ km poslije izmjene pa ponoviti jer se tek tada u potpunosti izmješa staro i novo ulje, u suprotnom se novo usuto ulje najvećim dijelom i ispusti pa nema previše vajde.
Na žalost dosta servisa koji ne rade mašinsko odrade samo jedno ovo ispustanje, eventualno 2 odmah jedno za drugim što je daleko od idelanog ali opet bolje nego nikad ništa. I tu sam se poprilično razočarao jer sam ragovarao sa 2 servisa koja su baš na dobrom glasu i i ja imam odlična iskustva sa njima ali isto ovako rade, samo 2 izmjene odmah jedna za drugom)
Moj mjenjač je jako lijepo šaltao i prije ovoga, a možda je i placebo efekat ali kao da mi je sada mrvicu uglađenije.
Prilikom ipusta ulje je bilo dosta tamno ali malo naslućivalo na crvenkasto, medjutim miris ulja je bio katastrofa, kao nesto pokvareno, kiselo, ono nikad nisam osjetio.