DIY prednje lampe

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Krky, pital si za projektore...
Èak su i jeftinije nego što sam zapamtio, oko 125kn/kom. Obavezno naručit pojedinačno na različita imena, ili sa vremeniskim odmakom, pa će te izbjeć dodatne harače.

Ovi provjereno stanu u far kratkog svjetla bez dodatih modifikacija... makne se kapica halogene žarulje, i u rupu ušarafi ovo. Kromirani ukras je na knap, ali stane. Bilo me je strah da neće, ali motor fara normalno ga podiže i spušta i sa lećom unutra.
Uglavnom... ako se poželi maknut leća, samo ju se odšarafi, vrati kapica i stavi normalna halogena lampa, tragova nema (osim ako nazad zadihtate far bijelim silikonom... to će se vidit :D )

U leća je namjenjena za H1 xenon žarulje, i ima bi-xenon funkciju koja odlično funkcionira
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Tako je... a riješenje je toliko jednostavno da me čudi da svi xenoni nisu - bixenoni. Mali solenoid u projektoru pomiče sjenilo gore dole, kratko/dugo.
Ja kod tog sistema primjetim da je recimo brži od halogenih dugih, kod blendanja ili sličnog se brže pali gasi.
Instalacija te opcije je jednostavna... kabele solenoida se samo spoji na kabele dugog svjetla i voila
 

Krky

Lakerski profesionalac
Ivane, hvala ti ko bratu.. :shock:
Daj mi reci dali ih imaš u svojim farovima?
Znam da si ima već dugo otvaral farove i farbal sijenilo u crno, al nisam primjetil da si i leče ugradil..
Na koji način si skinul prednje plastike?
Da napomenem kod mene su novi farovi, nema ni godinu dana :D 1800kn koštao jedan :D
Daj molim te zalepi nam tu fotkice kak to kod tebe izgleda, i proces skidanja prednjih plastika..
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Pa iskreno, imam ih već možda dva mjeseca, to je sve u beta fazi, testiranje i tako to. Htio sam sve usavršit na starim farovima, pa sljedeće godine kupit nove farove i posložit sve unutra... i nakon toga je trebala bit prezentacija na forumu :D

Al nema veze, bolje da podjelim što znam pa možda zajedno usavršimo sve detalje.

Farbao sam samo sjenilo od žmigavca... to se pokazalo ko greška, pa će nazad u srebrno, al o tome drugom prilikom...

Otvaranje fara...
Tri su opcije: pećnica, fen i rezanje. Prije svega povadit sve žarulje i poklopac da ne smetaju.
Pećnicu treba stavit na 100 stupnjeva, unutra karton i na njega far. Držat 5 min, izvadit i vidit dali drži. Ako drži, far ide nazad na 4 minute unutra, pa opet provjerit...ako još drži, stavit nazad na 3 minute, pa poslije na dvije, pa po minutu. Nakon prvih 9min obično popusti.
Fen, isključivo industrijski... s običnim nema smisla. Njime se može ić po rubu uokolo, al je muka. Puno bolja je šema iz ovog videa. Sve se može skužit iz njega, pa neću puno laprdat.

[ame="https://www.youtube.com/watch?v=JgcjZPD9MQ4"]ovog videa[/ame]


Kod ova dva načina nema rezanja ljepila, ako se nešto ljepila istegne ili ispadne, samo ugurajte nazad na hrpu dok je još mekano. Kad se završi sa poslom, razdvojeni djelovi se ponovno zagriju dok ljepilo ne omekša, i spoji se nazad. Obično nakon 1-2 puta još drži dobro, al stalno otvaranje neće izdržat.
Tog crnog ljepila/mase, ima za kupit na ebayu, staro se očisti, ovo ubaci zagrije i poslije savršeno drži. Mogu probat nać ako nekom bude trebalo...

S obzirom na stanje fara, i stalno kemijanje s njim, ja sam nakon drugog puta samo stavio univerzalni silikon (dobro drži), i režem ga ako treba otvorit. Rezanje orginalne mase nije toliko praktično, jer se nemože poslje iskoristit, a i jednostavno se ne reže dobro kao silikon. Ima posebnih namjenskih noževa za kupit... al će opet pećnica i dva šrafcigera bolji posao napravit.

Far se pokazao dosta žilav za razdvajanje, ja nisam ništa strgao usprkos grubom neukom rukovanju... Na crnom dijelu fara je rub utora tanja plastika, i možda ju savijete šrafcigerom, ali nije se pokazalo kao problem. To savijem nazad, pokrpam ako treba s ekstra silikonom i sve super.

I netreba zaboravit na kopče... znaju se uhvatit nazad dok razdvajate, pa treba pazit. Ako jedna pukne nije bed, čak ni dve. Al su praktične jer drže čvrsto stegnut far dok se recimo novi silikon suši, ili ljepilo hladi.

Imam još toga napisat, al moram ća... kasnije ili sutra se javim
 

Kizokc

Active member
Samo mi nije jasno iz video gdje je uzeo onaj dio okrugle plastike što je rezao i stavio oko leće unutar fara...???
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ovaj kromirani poklopac? To dobiješ u paketu. Ovaj video sam stavio radi zagrijavanja i otvaranja... sama montaža je puno jednostavnija za obični stari C3.
Nema nikakvog rezanja, prilagođavanja... samo se svi djelovi ubace bez rezanja, pospaja i to je to. Nači projektor se ušarafi u H7 grlo, i nakon toga vam ostane otvor za H1 xenon žarulju.

Ako imate kakvih pitanja, pitajte... ja ću još nabacat što imam u glavi.

Ja sam koristio najjeftinije slim balaste, i najjeftinije žarulje (ipak se eksperimentira). Cijela instalacija stane unutar fara, nema rezanja kućišta, i ništa ne viri. Problema s zagrijavanjem balasta nema, a ostane dovoljno mjesta da se far normalno pomiče elektromotorom.
Jako je bitno da se projektori stave na ispravnu poziciju, tj. da oznaka ''TOP'' na projektoru bude stvarno na vrhu... kad su projektori usklađeni, cutoff svjetla iz oba fara se savršeno poklapa.

Evo kako to izgledaI iznutra... kabel od dugog svjetla sam provukao kod rupu pozicije. Naopako je slika, neda mi se sad zezat... uglavnom sve se vidi. U projektor se žarulja stavlja slično kao i na originalnom utoru... žarulaj nutra i žičicama pričvrstit.

 

Krky

Lakerski profesionalac
Imam u podrumu čuvam stare farove na kojima su naprijed malo napukle plastike od čekića :D
Njih budem u rol pa budem viježbao :D
ako bude išlo po planu, onda nastupam na nove farove koji su na autu..
Naručio sam xenone, malo kvalitetnije AC balaste i žarulje..
Budem naručil ovaj tjedan ove leče kud puklo da puklo :D
Da mi je samo nabaviti prednje plastike za farove, to bi bilo super..
Ovi moji stari su u odličnom, još su i motorići u nutra, videl sam na ebayu da ima tih pfednjih plastika za par auta, al ne za c3, i to za par dolara..
Javim kad krenem pokusirat sa ovim starim farovima :D
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Pa nemaš što komplicirat... 99% sam siguran da je far isto napravljen, ista brtva, dva glavna komada kućišta, H7 kratko. Tako da se lako ovo da primjenit i na C4... ja sam prvi put to ionako krenuo otvarat koristeći se samo logikom :D I nekako sam uspio.

Krky, pa rastavi sva četri fara i iskombiniraj kućišta i stakla kako ti paše. Velim, pomicanje fara ostaje u funkciji.

Obavezno si naručit i ovo, puno olakša instalaciju... trebalo bi imat i klješta za guljenje žice, isto su par dolara na ebayu.
 

Kizokc

Active member
Hm..sve je to super ali mislim da meni nebi stala unutar fara instalacija balasti i to sve...

Evo baš danas sam mjenjao žaruljicu H7 za kratko jedna mi riknula, ma toliko sam se nazezal s time sve si ruke podrapal, mali je otvor i jedva namjestim i zakvačim žaruljicu dok mjenjam.

I nije mi jasna ova žica što ide iz leće van ??
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Onda zavrni rukave na delu i ušparaj za gotove farove :D Ili mi pošalji farove pa da vidim što se može ;)
Ovu žičicu koja viri iz leće sam spomenuo, vidi se gore na slici, provukao sam ju kroz rupu pod pozicije. To je žičica koja se spoji na dugo svjetlo, i kontrolira solenoid koji pomiče sjenilo u leći za dugo/kratko (bi-xenon).

Evo slikica, malo sam preblizu pa je velik odbljesak, al nema veze...
Kratki xenon:


Ne vidi se ova linija baš savršeno radi zida, ali lijevi dio snopa je stepenicu niže i pada prema lijevo, tako da zasljepljivanja iz drugog smjera nema. Rasipavanje svjetla iznad linije je minimalno, ništa više od tvorničkog xenona. U 2 mjeseca, nisam doživio da netko blenda radi svjetala.

Dugi xenon; čak se i mrvicu brže pali nego halogena duga. Gore visoko bježi malo svjetla, moguće da je odbljesak od ceste ili unutarnjeg djela fara ispred leće. Ali sa dugima ne smeta, a kod kratkog toga nema.


I kombinacija dugih koju ja koristim, halogen + xenon duga. Halogene raspršuju puno svjetla uokolo što se i primjeti, ali i lijepo podebljaju glavni snop dugog xenona.


Uglavnom, leće, najjeftinije xenon žarulje i slim balasti, i malo sitnog materijala = oko 400kn. Nije neka lova, pa ko ima volje, zašto se ne malo igrati? ;)
Ja sam s rezultatima zadovoljan, ako se ima na umu cijena. Naravno, nije na razini tvorničkog xenona, niti količina svjetla, niti ujednačenost boje... al da je lošije od halogenih - nije.
U nekoj idealnoj situaciji bi se unutra mogao staviti neki kvalitetniji xenon kit, pa bi tada moglo parirati i tvorničkim xenon lampama, ali to košta nekoliko puta više od ove kompletne low budget opcije. Pričekat će bolje dane, a do tad ću sigurno u noć i ovako.
 

Kizokc

Active member
Hvala ti za svaki info.

A što ako bi ja imao samo xenon u leći za kratko a ovo dugo što mi je halogena žarulja ostavio kako je i bilo...? :confused:
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nema problema. Onda nećeš spajat ništa na dugo, samo sakrit ili odrezat žicu koja ide iz leće.
 

Kizokc

Active member
E hvala ti puno, mislim da ću probati jednog dana to sve složiti. samo da me nebi zezali na tehničkom zbog xenona tj leća...
 

Krky

Lakerski profesionalac
A to bi bila grehota :D
Odreč se dugog xenona.. :D
Na to mjesto di je h1 žarulja od dugog svijetla bi rađe del još jednu bixenon leču :D

E da, zaboravih pitati, di imaš poziciju napred u faru ako ti preko nje dođe ova krom kapa od leče?
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
I to je opcija, zašto ne, možda jednog dana :D Samo onda treba rezat reflektor, ali rezultati bi sigurno bili ludi. Dupla kratka i duga, ludilo :twisted:

Pozicija, pozicija... nači više definitivno nemože bit na starom mjestu, a mene već godinama kopka da ju preselim u prostor žmigavca. I tako i bi:[ame]https://youtu.be/v5jfmhuH68A[/ame]

Kasnije ću malo o detaljima, imam drugog dela :grin:
 

diegos

Active member
Svaka cast na volji i trudu, super je ;)

Nego, zanima me koji su to moduli za switchback zmigavce?
I kako prolazis tehnicki? :)
 

Krky

Lakerski profesionalac
Ivan, mislim da budem poziciju montiral di je h1 dugo, taki tak imam bixenon..:D
i to bi onda prolazilo tehnički, samo bi za taj dan trebal u leču staviti h1 halogenu :D
 
Na vrh