C5 X7 2.0 HDi by Muxa

muxa

New member
Još jednom pozdrav svima.
Imao sam previše obaveza ovih dana pa ne stigoh predstaviti svoju novu vozilicu.
Poprilično se navozao i svega nagledao dok napokon nisam našao ono što sam htio.
Citroen C5 X7 2.0 HDI 103 kw 2011.god sa običnim ovjesom.
Ne znam koji paket opreme je u pitanju. Ima prednje i zadnje parking senzore, veliku navigaciju, profilisana platnena sjedišta. Obične su felge sa ratkapama pa mu to malo narušava izgled al u planu je kupovina alu felgi.
Prešao 197.000 KM.
Nakon kupovine odrađen veliki i mali servis, promjenjena ručica mjenjača.
Bio naručio Michelin Alpin zimske gume al nakon 7 dana saznao da biseri nemaju na stanju. Sad čekam potvrdu za BFGoodridge.
Auto sam kupio da ga vozam barem 7-8 godina.
Imam nekih planova al u bliskoj budućnosti će biti uglavnom vezano za funkcionalnost, al o tom po tom.
A sad molim da mi neko objasni kako ubaciti slike :D






Hvala na pojašnjenju.
 
Posljednje uređivanje:

muxa

New member
Pa iskreno bilo mi je najvažniji da je 2.0 a sad koji ovjes manje više mi nije bilo bitno. Gledao sam samo da je sto očuvaniji za novac koji sam bio spreman izdvojiti. 9 godina sam vozio Peugeot 407, nakon toga Octavia pa BMW e60, tako da je i ovaj svemirski brod po pitanju udobnosti u odnosu na prethodna 2 auta.
Nego, sad mi javljaju da su stigle gume, DOT 14/18. Ne znam dal da ih uzimam ipak su stare godinu i po. Za cca 10 KM više po komadu mogu dobiti Hankook. Sta vi mislite?
 

muxa

New member
Bit ce slika dok uhvatim vremena po danu. Da 16-je su sa novim ljetnim gumama. To me malo zeza, budući da sam mislio na ove felge stavit zimske gume, a za ljeta kupit 17-ke ili 18-ke. Međutim, neda mi se ove nove odbaciti ili dati ispod cijene pa ako naleti mušterija za pristojnu cijenu ok. U suprotnom možda uzmem 16-ke alu i vozam 2-3 sezone dok ne potrošim ove gume pa tad uzmem veće za ljetni setup a te 16-ke ostavim za zimski setup. Vidjet ćemo. Nego, koliko 18-ke naruše udobnost? Navikao sam se sad na 16 pa kontam da bi možda sa 18-kama izgubio ono zbog čega sam uglavnom i htio Citroena.
Bdw ovi sto sam kod njih naručio BFGoodrich nisu htjeli ništa korigovati cijenu pa sam na kraju naručio Hankook.
Vidjet ćemo kako će se pokazati.
 

Doomsday

U prolazu...
Ako ti ne smeta izgled 16-tica, recimo meni je na ovom autu sasvim OK, nema bolje za udobnost i dugovječnost ovjesa...

Preko 17 ja ne bi išao, radi praktičnih razloga nikad, ali vizualno ovo auto može podnijeti i 18 i 19 felge, samo da ćeš osjetit razliku, hoćeš, i ti a i ovjes...

Valjda...

:D

P.S. puno bezbrižnih km sa autom ti želim...

:)
 

Profiler07

Well-known member
17ke Dunlop zimska oko 270km po komadu.Ako vec uzimas 16ku onda uzmi Continental ts860 mislim da je oko 160km komad ili ako vec zelis Hankook trazi onda winter icept rs2.Sretno sa autom i da ga se navozas i kad ga budes prodavao da moras vratiti kilometre na satu 🤣🤣🤣🤣🤣
 

muxa

New member
Gdje ima Conti 225/60/16 za 160 KM???
Ako zaista ima javi što prije jer sam danas planirao otići po ove BFGoodrige, budući da su mi javili da Hankook nema na stanju u toj dimenziji. Ove su 166 KM po komadu tako da cisto sumnjam da ima po toj gore cijeni Continental.
Plan je da ove ljetne vozim barem 2-3 sezone, pa poslije uzeti 17-ke, a ako šta naleti povoljno nije isključeno da ih i prije kupim :)
Samo bi bezveze sad nove ljetne gume dat ispod cijene.
Nego, ima lik na pik-u prodaje 17-ke 5x108 ET40. Koliko sam upratio na C5 je ET32. Da li su u tom sluačaju potrebni distanceri. Ovaj lik prodaje i distancere ali su najmanji 20mm. Da li će onda u tom slučaju felga puno viriti vani, i šta bi u biti najbolje bilo uraditi u slučaju kupovine tih felgi?
 

Profiler07

Well-known member
205 55 16 je ova cijena,ne znam sad koliko je u toj dimenziji ali provjeri u majagume.ba ili na piku

Imas fuldu control HP za 160km a bolja je 10x od goodricha,ako mozes naci Kleber krisalp i on je bolji od fulde.Ovo ti govorim pouzdano sa testa Auto Bild-a iz 2017g gdje je:1.Dunlop,2.Continental,3.Kleber,4.Fulda itd
 

muxa

New member
Kupljen BFGoodrich pa ćemo vidjeti kako će se pokazati.
@profiler to je test iz 2017 i vjerovatno je u pitanju starija verzija BFGoodricha. Ova nova je po testovima čak ispred Hankooka, a Fulda je čini mi se bila znatno slabija na tim testovima.
Vrijeme će pokazati da li sam pogriješio :)
 

Profiler07

Well-known member
Ako ti je ovaj Goodrich g-force winter 2 onda je bolji i od Dunlopa i hankooka i fulde i klebera

P.s.kako sam gledao prognoze mozemo voziti do aprila na ljetnim gumama 🤣🤣🤣
 

muxa

New member
Hahah izgleda baš da neće ni trebati :)
Jest, u pitanju je Winter 2.
Tri glavna razloga zašto sam se odlučio za ovo auto:
1. Udobnost
2. Dizajn
3. Majstor koji se nalazi u mom Gradu a važi za dr. za Citroën
Ima tu nekih sitnica koje mi smetaju (koje sam znao i prije kupovine) al pokusat cu ih svesti na minimum, ako već ne bude moguće da se potpuno otklone.
Uglavnom su i vama poznate, tipa odlaganja sitnica, držača za čaše, amaterskih plastika koje krckaju.
Sve su to sitnice sa kojima se može živjeti al ja ću neke pokušati otkloniti.
Vidjet ćemo koliko će to biti kvalitetna rješenja.
Kao što sam već rekao, prije svega mi je bitno riješiti te praktične stvari a poslije se malo posvetiti estetici.
Najviše mi smeta nedostatak držača za čaše. Gledao sam na Youtube-u kako su to neki odradili sa naknadno ugrađenim holderima ispod radia. Da li je neko od vas to pokušao?
 

Milosh

Test
Ovaj energy je najskuplji i BiH sto se tice guma.Nije nuzno da uzimas dimenziju 225 60 mozes komotno uzeti i 225 55
Netačno. Zavisi od modela i dimenzije koja se gleda, neke su kod njih jeftinije a neke skuplje od ostalih, a tako je uostalom i sa svakom trgovinom guma u BiH. Ni jedna nije najjeftinija za sve dimenzije i modele. A daleko od toga da su najskuplji. Lupio si glupost u vezi cijene a sada skrećeš sa teme.
 

Profiler07

Well-known member
Mislio sam da je u pitanju 205 dimenzija pa sam se kasnije vratio i i skonto da pise 225,a najskuplji su za dimenziju 225 55 17 (Dunlop,Hankook)
 
Na vrh