Danas predveče upalim auto i krenem negdje, kad nakon 100 m poruka ''Engine Fault - Repair needed'' i zvuk upozorenja. Podsjeti me na ono kad mi se ista poruka javljala zbog one greške u CAN komunikaciji, samo što se sada zvuk upozorenja periodično ponavljao. Primjetim još nešto čudno, oslušnem bolje, kad ono ventilator motora radi, a motor hladan. Kako sam 10 minuta prije toga dosipao ulje, pomislim da možda nisam vratio čep od ulja, pa se zato upalio ventilator. Stanem i dignem haubu, sve stoji na svom mjestu, ventilator radi.
Pričekam malo, ventilator i dalje radi, ne gasi ga. Ugasim motor, ventilator radi, dam ponovo kontakt i zaverglam, normalno upali, ventilator se ugasi te nakon 5 sekundi ponovo upali. Ubodem ELM327 i pomoću Torque aplikacije pročitam grešku P1338.
Pošto sam srećom bio samo 300 m od kuće, vratim se i ugasim ga, ventilator i dalje radi. Pričekam 3-4 minute, ne gasi se ventilator. Uzmem drugi auto, a kako sam morao brzo ići sa djecom koja čekaju, skinem klemu sa akumulatora.
Service za grešku 1338 kaže: Combustion misfiring on cylinder 2 fault: Not characterised
Mogući uzrok:
Sparking plugs
Fuel injector
Electrical harness
Engine ECU
Sutra kopam po njemu dalje.
Ima li stručnih prijedloga kojim koracima tačno ići i kako provjeriti koje komponente?
Kontam da je svjećicama i bobinama lako zamijeniti mjesta pa vidjeti kako se ponaša, ali šta sa ostalim komponentama, kako njih provjeriti?
Svjećice su zamijenjene prije nepunih 10 hiljada km.