Više stvari...
Prvo, presjek stanja, šta je do sada urađeno i šta se još planira....
Urađeno:
- uspješno ugrađen Joying (sve super radi, više o tome u narednom postu)
- stavljeni hrom nastavci auspuha
- nabavljena i narezana dva nova ključa (zapravo jedan cijeli ključ i jedno kućište)
Uraditi:
- završiti priču oko auspuha (donji dio branika će ovih dana ponovo dole, skratiću oem auspuh a hrom nastavke zatvoriti crnom mrežicom sa zadnje strane - lakše mi je kad skinem plastiku)
- raskupusati žrtveni RD4 i iskoristiti njegove tipke za kontrolu Joying-a
- Joying prebaciti dole gdje inače bude radio i spakovati ga iza prednjeg dijela RD4
- popraviti desno rikverc svjetlo i dovesti rikverc napon do retrovizora
- ugraditi zadnju kameru (WiFi verzija, stigla davno) i spojiti je na Joying
- ugraditi dvije oem led trake za unutrašnji ambilight, koje sam nabavio
- ugraditi oem led diode za ambilight u kvake vrata (takođe nabavljene)
- ugraditi liftere za gepek (nabavljeni)
- isprogramirati nove ključeve (nabavljeni i narezani)
- podesiti ključeve tako da srednja tipka otključava gepek
- zaviriti u glavu da vidim u kakvom su stanju usisni ventili
- možda ugraditi OCC, dok vidimo kako ide eksperiment kod Cutac-a
- ugraditi podno osvjetljenje
- ugraditi remote start sistem
- kupiti eom mrežice za zaštitu od sunca za zadnja stakla
- nabaviti i ugraditi oem mrežicu za zadnju šajbu
- pomoću Arduina čitati LIN bus informacije sa volana i tako iskoristiti sve tipke na volanu
- napraviti modifikaciju ručice za potrebe brisača (pročitaj ispod)
Drugo, pošto smo prije pričali koliko koji C5 troši na autoputu, evo potrošnje kod mog (jedna osoba, ravna i suva cesta, umjeren vjetrić, tempomat, bez klime):
120 km/h -
6.3 l/100km
130 km/h -
6.8 l/100km
140 km/h -
8 l/100km
Imam jednu ideju vezano za brisače. Pošto sam rijetko zadovoljan radom brisača u auto modu (ili rade prebrzo ili presporo), a pojedinačno brisanje je nemoguće jednostavno izvršiti bez aktiviranja auto moda, palo mi je na pamet da izmjenim funkciju tastera koji je na vrhu ručice.
Na obe ručice odozgo postoji po taster, onaj na desnoj kontroliše mali displej a onaj na lijevoj aktivira glasovno prepoznavanje komandi. Kako mi ni jedan od ta dva ne treba (mali displej više ne koristim), mogu iskoristiti bilo koji od ta dva tastera.
Ideja je da na konektoru ručice otpojim kontakt gdje je taj taster sada spojen, i da ga spojim na kontakt gdje je spojeno intervalno brisanje.
Da još pojasnim: kad se ručica pomjeri za jedan korak gore, aktivira se interval wipe (a isključi se auto mod, ako je uključen). Trenutno, ako hoću da samo jednom obrišem šajbu (bez aktiviranja auto moda), moram ručicu pomjeriti gore pa je vratiti, što je teško i glupo. Kada bih kontakt sa tastera spojio na kontakt od prvog gore položaja (interval), kratkim pritiskom na taster bih dobio isti efekat kao da sam ručicu pomjerio gore i vratio. Samo što bi pritiskanje tastera bilo 100 puta lakše i brže, a i ručica se ne bi trošila. Ako bih držao taj taster, to bi bilo isto kao da ručica ostane u prvom gore položaju, tj. brisali bi u intervalima.
To je jako lako uraditi, treba samo doći do konektora od cijele ručice i naći koji je koji kontakt, a zatim samo izvući kontakt od tastera i spojiti ga na interval wipe kontakt.
Napokon danas prešao na zimske.