C5 X7 1.6 THP by Milosh - The Great White

Milosh

Test
Mene zanima tko je kupio onaj plasticni plast od kojeg si skinuo ove izlaze,kad mu fale bas ti kromirani izlazi
Neko ko nije na forumu. :)

Bio je par hromiranih izlaza na jednom otpadu blizu BL i čovjek je prodao samo hromirane izlaze nekome iz Sarajeva. Vjerovatno je kao i kod mene u pitanju limuzina pa mu ne odgovara taj dio branika jer je bio sa karavana, pa je uzeo samo ono što mu treba, osim onih dijelova za kačenje, to sam ja naknadno uzeo sa tog karavana. :D

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nego, preksinoć išao do nekog tržnog centra i spuštam vozačev prozor na rampi, kad ono čuje se neko struganje unutra. Kasnije ponovo, opet isto struganje. Probam još par puta, struže sve više. Pri povratku kući policija me rutinski zaustavi, spustim prozor, ono pravo melje unutra. Pokušam ga dignuti a on neće da se digne do kraja, ostao jedan pedalj otvoren. Hoće dole ali neće gore. Drug i ja ga pokušamo na silu dići ali ni da mrdne. Nakon toga neće ni dole ni gore.

Sutradan (juče), nazovem majstora koji radi samo sa prozorima i naručim se odmah ujutro, jer je kiša prijetila. U garaži ga uspijem nekako jedva dići da ostane samo 5 cm otvoren.

Odem kod majstora i za sat vremena je bilo sve gotovo. Cijena 80 KM i 1 godina garancije.

Sajla je bila ufrkana i iskidana kao da je u pitanju konac!

Usput pregledam i dobro snimim konektore i sve ostalo na vratima. :)

Dok sam čekao malo sam bolje pogledao ručku od vrata. Sa dijela ručke koji je na vratima je bio skinut gornji dio na kojem je ona lajsna u boji. Sama ručka koja je pričvršćena za vrata uopšte ne škripi kad se drma. Ali zato gornji dio - poklopac od ručke, škripi čim ga se uzme u ruke. I skontao sam da na njemu škripi spoj između crne plastike i te ukrasne lajsne. Znači nije tu ništa od kopči popucalo već jednostavno postoji zazor između plastika i onda dolazi do zapinjanja jedne od drugu i škripe.

Ovo je ta cijela plastika:

A ovdje je krupniji kadar na kome se vidi i siva ukrasna lajsna, spojena je sa većom plastikom pomoću puno malih kopči, i sve to skupa jako škripi kad se dira.

mengela

Well-known member
Donator foruma
A lohotluka od rucki.... bas su ih smrljali nako francuski na brzinu...

Poslano sa mog SM-G355H koristeći Tapatalk

mengela

Well-known member
Donator foruma
Jel ko probao sta sa tim nesretnim naslonom za ruku, jel moguce ikako utisat cvrcke

pokra89

Well-known member
Milose, o tome ti pricam. Škripi "poklopac" ručke, odnosno onaj dio koji ide na samu rucku. Isti su i za prednja i za zadnja vrata, pa ako su nekome prednji pokidani ili uništeni, može ih zamijeniti sa stražnjima.

@mengela,onaj zub od naalona koji ulazi u zazor samo nečim oblozi, dovoljan je i jedan sloj recimo izolir trake, i neće ti više skripati

Spawn

Well-known member
Milose, o tome ti pricam. Škripi "poklopac" ručke, odnosno onaj dio koji ide na samu rucku. Isti su i za prednja i za zadnja vrata, pa ako su nekome prednji pokidani ili uništeni, može ih zamijeniti sa stražnjima.

@mengela,onaj zub od naalona koji ulazi u zazor samo nečim oblozi, dovoljan je i jedan sloj recimo izolir trake, i neće ti više skripati
Izolirku na auto od 30000 eura. treba ici u Francusku i opalit nekome jednu "trisku" kako kazu dalmatinci

pokra89

Well-known member
A jbg, ili izolirku ili cepice u usi

@mengela, da, onaj dio koji ulazi u zazor. Al nemoj pretjerati, jer ako ga pretjerano oblozis, sve što si oblozio ostat će u utoru prilikom prvog otvaranja naslona

mengela

Well-known member
Donator foruma
A jbg, ili izolirku ili cepice u usi

@mengela, da, onaj dio koji ulazi u zazor. Al nemoj pretjerati, jer ako ga pretjerano oblozis, sve što si oblozio ostat će u utoru prilikom prvog otvaranja naslona
Hvala pokra89 bas cu probat nesto, cim uhvatim vremena! Al sve mi se cini da je to Sizifov posao, al ako uspijem bar jednog cvrcka frljuknut kroz prozor bit cu zadovoljan

Milosh

Test
Koliko sam ja vidio, škripi na sastavu ukrasne lajsne i poklopca ručke, a tu je sve tako sitno da je nemoguće tu staviti izolirku. Ona je predebela i ne bi se moglo lijepo sve uklopiti i sigurno bi negdje virila. Za tu namjenu je puno bolja teflon traka (kakva se koristi za cjevovode, ili još bolje za plinovode (ona je malo deblja)) ali i ona bi negdje virila.

Ta lajsna se skida samo ako se nešto na njoj radi (farbanje, zamjena i sl) tako da bi se ona komotno mogla i fiksno zalijepiti za taj poklopac ručke.

Spawn

Well-known member
Ma sve to isto skripi. Ja sam stavio 2mm gumenu spuzvu na rubove plastike oko mjenjača,guess what,opet skripi. Konstrukcija je takva da su sve te plastike spojene jedna na drugu i nema pomoci. Pitao sam jednog lakirera da li postoji nekakav gumeni lak i rekao je da postoji nesto kao silikonski lak ali nema.garancije da nece skripati.

pokra89

Well-known member
Meni ne skripi na tom mjestu. Škripe ručke, i škripio je naslon. Ručke zalijepio, u naslon stavio izolirku.
Sad ne skripi ništa.

Doduše, bio sam u audiju a4 istog godista i iste kilometraze, ne vidim neku posebnu bolju kvalitetu izrade. Središnju konzolu čim dirnem koljenom pucketa ko da će se slomit sva

Spawn

Well-known member
Meni ne skripi na tom mjestu. Škripe ručke, i škripio je naslon. Ručke zalijepio, u naslon stavio izolirku.
Sad ne skripi ništa.

Doduše, bio sam u audiju a4 istog godista i iste kilometraze, ne vidim neku posebnu bolju kvalitetu izrade. Središnju konzolu čim dirnem koljenom pucketa ko da će se slomit sva
Imao sam jednu staru Kiu koja je bila katastrofa po kvaliteti materijala unutra,ali nije skripalo nista. Ako moze Kia moze i Citroen ili Audi

gambler072

C5 enthusiast
Kada sam pricao sa majstorom o autu i konstatovao da je moj bivsi Peugeot 406 iz 2000 god. imao kvalitetniju plastiku nego C5, odgovorio je jednostavno - ne prave vise takva auta. Cini mi se da se to odnosi na skoro sve brendove.

Milosh

Test
to si isao na velesice? imas dobrog majstora za podizace blizu aerodroma. uradi odmah i drugi naprijed, poslusaj me ;)
Jbg ne znam jesu li to Velesici, prođe se pored željezničke stanice pa gore uzbro pored hotela, mislim da je hotel Grand. Ma dečko je prva liga, samo to radi i ima posla preko glave. Daje garanciju god. dana.

Desni prednji je već urađen kod njega prošlo proljeće. :D

Na vrh