Berlingo 1.6 hdi 92 KS by liberty

liberty

Well-known member
97.500 km
zimske kleberke se nakon cca 43.000 km i preko 4,5 godina lagano raspadaju
mislio sam uzeti neke cjelogodišnje gume - ponuda za kumho solus je primamljiva (580 kn) ali vidim da je katastrofalno prošla na testovima

vaše mišljenje koju gumu da uzimam?
radi se o 205/65 15 cola
nisam pametan, možda najbolje ljetne gume obzirom živim na moru...

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Kakve cjelogodišnje... rađe kakve uniroyalke, a za tih par eventualnih dana snjega si uzmi dobre čizme i bok.

Dalibor

Dado Tornado
kod cjelogodisnjih, moj dojam, najbolji je pokazatelj novac, koliko novca platis za njih tako se i voze.

kod ostalih guma cijena i ne mora biti neki pokazatelj.

ZlatkoC4

Well-known member
nisam pametan, možda najbolje ljetne gume obzirom živim na moru
Ako si stalno na moru što imaš razmišljati ljetne uzmi Goodyear i miran si. jedna od najbolji guma za suho-mokro a i trajnost joj je ok

šogor mi u Puli se vozio na ljetnim setu 8god 95tkm

liberty

Well-known member
mislim da ću staviti ljetne sava intensa hp
naime, kakvegod bile, koštaju 200 kn po gumi manje od ostalih ljetnih u dimenziji koju tražim
još 1000 km ću preći s ovim starim zimskim i onda ih naručujem

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Pa stavi onda Rosava SQ-201... kakvegod bile, koštaju 50% manje od Save.

Daj yebateled nađi drugu stvar za uštedu... isprsi se i daj tih 500kn za komad poštene gume.

liberty

Well-known member
btw. komad poštene gume za taj auto je 750 kn na više, s time mnoge koje nisu nešto poštene (fulda, kleber) koštaju 650 kn na više
ja ne vidim smisla na tom autu pošteniju gumu od save (480 kn po komadu)

kako ne znam da li će auto kod mene biti još 2 ili 4 godine, najmanja briga su mi gume

mogu shvatiti da na nekom drugom modelu gume dolaze više do izražaja, ali na berlingu to nije slučaj.

liberty

Well-known member
taj naš kolega je vrlo cijenjen i od mene
i uvijek se u njemu svojstvenom pozitivnom duhu držim te njegove maksime: samo ti to teraj
:)

btw. u zadnjih cca 4.200 km kombinirane vožnje BC pokazuje potrošnju od ravno 6,0 litara....malo sam lakši na gasu (kako big mammi godine idu ne želim je dokrajčiti nekakvim heart attackom). bumo vidjeli kako bu prosjek nakon idućih 1000 km - izvještaj naravno slijedi.

sirotica, prljava je ko da ju je netko brašnom posipao....naime svaki dan odradi cca 3,5 km bijelog puta u nadi da će me odvesti do željene plaže. pranje slijedi tek u rujnu kad budem navukao duge rukave

inače s autom sve 5 - i dalje je to meni najfantastičniji auto koji sam ikad vozio, stvarno je fenomenalan u svakom pogledu. esencijalan + praktičan = za svaku preporuku.:wub:

uglavnom, kako stvari stoje ispada da će auto kad navrši 5. godina (početak rujna) imati upravo 100.000 km.

planovi za održavanje:
- sada će ići nove gume
- kroz cca 15.000 km idu gore novi prednji diskovi i pakne (mehaničar mi je na zadnjem servisu na cca 92.000 km rekao da su prednje pakne negdje na polovici potrošenosti, a da će kod iduće izmjene trebati mijenjati i prednje diskove. s obzirom da su prednje pakne mijenjane na 57.000 km (čini mi se) i da su u trenutku njegovog pravorijeka imale cca 35.000 km, a sad imaju cca 40.000 km, mislim da će se i one potrošiti kroz idućih 15.000 km, tj. taman će biti za zamjenu s diskovima na idućem servisu).
- u auti je original ACU, vidjeti ću kako se drži, ali imam osjećaj da će pregrmiti još cca 14 mj tj. do zime 2017/2018 kada će auto imati cca 120.000 km i 7 godina starosti (onda ću ga mijenjati bez obzira na sve da me auto negdje ne ostavi, a uz to - npr. vidim da je kolegi La Marchu izdržao/preventivno mijenjan nakon cca 4 godine i istina dosta više km pa se neću ni ja igrati nakon 7 godina (ako izdrži do tada)
- nikakvo remenje/veliki servis ne mislim raditi jer nije propisano ništa do 180.000 km (otežani uvjeti), dakle i dalje samo: ulje, uljni filter, filter zraka i filter kabine

liberty

Well-known member
učlanjen sam u HAK
ali ne znam naručivati gume na Internetu (nisam na "ti" s tehnologijom, ne znam ni slike staviti na forum) pa se u to ne miješam
tako da sam "osuđen" na ono što mi kaže vulkanizer - a najjeftinije za savu je bilo upravo 480 kn (s montažom), ove ostale koje spominješ su bile oko 650 kn kod vulkanizera
jbg, plaćam ceh neznanju:hm:

tomica0308

Well-known member
kolega uzmi s tog web shopa, klikni KUPI PNEUMATIKU i vidi dal su 4 komada naručena i popuni adresu i pricekaj 4 dana i GLS dostava ti doma pred kucni prag dostavi đabe.. Ja uzeo u 5tom mjesecu BRIDGESTONE TURANZA T001 370kn komad DOT 0506, za par dana je skocila ista guma za 10kn, treba malo pratit cijene. ;)

liberty

Well-known member
99.820 km
stavljene nove ljetne sava intensa hp
u penziju otišle kleber krisalp zimske nakon cca 47.800 km - mogle su još malo, i nisu bile skroz potrošene, ali je smjesa nakon zamalo 5 godina starosti ipak postala pretvrda što se osjećalo na mokrome
mislim da sam u zadnjih 700 km ostvario rekordno nisku potrošnju autocestom s time da sam se zaista lagano vozio - izvijestiti ću o tome prilikom sljedećeg točenja dizela

liberty

Well-known member
znači u zadnjih 800 km
od čega 300 km autocestom na cca 110 kmh, 300 km autocestom na cca 95 kmh te 200 kmh prigradskim cestama na prosječnih 33 kmh
potrošnja mjerena na točenju je bila 5,3 litre/100 km
ja zadovoljan
:)

liberty

Well-known member
jučer prešli "magičnu brojku" od 100.000 km
to je prvi moj auto s kojim sam odradio 100.000 km

ne znam da li će mi idući auto biti citroen
naime, u zadnje vrijeme me uhvatila želja (ponovno) prodati motor i uzeti nešto "vozačkiji" auto
istina, prerano je o tome razmišljati, berlingo idući tjedan puni 5 godina i prodaja istog sada bi značila preveliki gubitak na cijeni. čini mi se da ako se kupi novi auto da je najbolje držati ga (ovisno o broju pređenih kilometara) barem 7-10 godina i barem do 160.000 - 200.000 km. sve preko toga je lutrija, a do tada što se na vrijednosti izgubilo je ipak iskorišteno
kod mene postoji jedan dodatan problem, a to je da mi se jako malo modela auta sviđa, a sve mi postaje bitnije da mi se auto sviđa. neki dan sam pregledavao sve marke automobila i sveukupno sam našao ispod 10 modela automobila koji mi se dopadaju (govorimo o autima koji su unutar nekog meni racionalnog iznosa novca potrebnih za realizaciju takve jedne strasti).
o prodaji motocikla razmišljam jer imam jako malo vremena za vožnju istoga + nemam se s kime voziti, a samom mi je dosadno
nadam se da vam ne smeta što razmišljam na glas, valjda je ta magična brojka od 100.000 km na mene izvršila utjecaj:oops:

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Ma ne smeta ni najmanje... ljepo je vidit kako ima različitih ljudi. Ja se pak ne volim vozit s drugima, najviše sam sa sobom i svoj ritam držat. Sto ljudi sto ćudi.

A što se vozačkijeg auta tiče, tu je sve jasno. Hoćeš sport - Alfa, hoćeš udobnost - Citroen. Idu si zajedno ko jing i jang, savršeno se upotpunjuju :D

liberty

Well-known member
jedan od 10 modela koji mi se dopada je citroen c4
alfa mi danas nije ono što je bila, tj. ima malo modela u ponudi, a giulietta mi nije "sjela"
auto koji mi nekako najviše (trenutačno) budi pažnju je BMW 1 u verziji s 5 vrata - vjerovatno zbog klinastog dizajna + zadnjim redizajnom su još naglašeniji široki bokovi, ali je zaista preskup

uglavnom, najviše dvojim kao i svi - da li da biram razumom ili srcem
možda sam se zaželio ponovno sjesti u nekakav auto koji sam pomno konfigurirao, koji mi je prije svega lijep

gledano po markama automobila auti koji mi se sviđaju bez obzira što pripadaju različitim klasama jesu:
bmw - 1 s 5 vrata
fiat - 500L mi je jako zanimljiv, i on je najpraktičniji od svih navedenih
citroen - c4
Hyundai - tucson
kia - ceed
opel - insignia
škoda - octavia
vw - golf

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
I tako bi on vozački auto a na listi potencijalnih samo jedan :D. Pa šta baš mora bit nov? Neki rabljeni vikend sportaš za uz Berlinga ne dolazi u obzir?

liberty

Well-known member
koji je tvoj prijedlog za polovnog vikend sportaša?
nije ti loš prijedlog, ali mi 2 auta ne trebaju

+ znam da je samo 1 vozački auto od svih navedenih, to mi je više nekakva klasifikacija što bi uzimao od novih kao jedini auto (istina varira od 120 do preko 220 tkn) + vidim da Tomić ima svoje rabljene BMW-e stare po 1 godinu za primamljiv iznos novaca (akos e ne varam za 20-25% manje od iznosa takvih istih novih)

e zaboravio sam: polo gti - malo nakrcan opremom dođe cca 170 tkn (s DSG-om) ali me taj 1.8 TSI oduševljava - mora da je u polu jako brz

Na vrh