Berlingo 1.6 hdi 92 KS by liberty

liberty

Well-known member
bome, u istom režimu vožnje potrošnja berlinga (mjereno na 400 prijeđenih kilometara) je sada manja za 0,5 litre dizela/100 km u odnosu na prije nego što je servis obavljen

nisam vjerovao koliko je filter zraka bio začepljen...

no s obzirom na nedostatke u servisiranju u ovlaštenom servisu koje sam uočio što se tiče filtera kabine i viška ulja - ništa čudno

pretpostavljam da ću idućeg mjeseca u ovlašteni servis po pakne za zadnje kočnice pa ću vas izvijestiti koliko iste dođu - znači prednje sam mijenjao na servisu na cca 57.000 km (izdržale bi još cca 5.000 km), a ove stražnje će biti mijenjane na oko 77.000 km pa ćemo tada i očistiti malo bolje stražnje kočne čeljusti

najvjerovatnije za vikend ide montaža ljetnih guma (onaj prvi set dobiven s autom) pa će iste odraditi bar još ovu ljetnu sezonu (cca 6.000 km)

nakon toga idu ponovno stare zimske, pa ću onda te zimske "oderati" do kraja"

mislim da onda više neću stavljati nove zimske već će auto biti stalno na ljetnima
jer mnogo manje putujem, a za ove moje primorske krajeve se ni ne isplati imati zimske jer je zimskih/snježnih uvjeta minimalno

liberty

Well-known member
76.700 km
nakon 700 km pređenih od servisa utvrđeno da auto u istom režimu troši 0,3 litre manje nego prije servisa

nadam se da danas napokon na njega idu ljetne gume - izgleda da će se vrijeme koliko toliko stabilizirati
ljetne, kao što sam i pisao su iste one s kojima je auto kupljen - sada stare cca 3 godine i 7 mj i ne znam točno koliko km (pretpostavlam oko 40.000 km)
nek izdrže još ovu ljetnu sezonu (meni cca 7.000 km) i ja zadovoljan

s autom sve 5
u 5 mj. mislim da ćemo stavljati nove stražnje pakne samo da se domognem istih (original), a brisače iako su u komi ćemo ostaviti za jesen jer će ih inače vručine ubiti (sveopća besparica uzima danak:D)

liberty

Well-known member
update - stavljene ljetne, izbalansirane i mogu reći - još se dobro drže
nije kao nekada ali odguliti će još
možemo za Energy saver reći štogod, ali da su trajne - jesu

u svakom slučaju svaki put kad stavim ljetne gume oduševim se kako je auto mekši i tiši nego na zimskim gumama (što kod berlinga koji je načelno bučan i tvrd zaista i je razlika)

unutar 15 dana idem po zadnje kočne obloge jer je vrijeme da ih zamijenim
vidim da je neka akcija 25% u ovlaštenom servisu, ali sam siguran da će puno koštati (kao i prednje kad sam ih stavljao)

u doba besparice i sveopće škrtosti koja me obuzela očekujem da na postojećem setu ljetnih i zimskih guma big mamma dogura bar do 100.000 km
a za dalje vidjeti ćemo - mislim da više neću kupovati zimske jer živim na moru i sada rijetko kupujem a 2x godišnje skidanje setova guma + balansiranje me dođe 320 kn (oba seta guma su na vlastitim felgama) - u 5 godina za koliko ću potrošiti zimske gume to je ipak cca 1.500 kn ili cca 2 jako dobre gume kupljene u HR

show must go on:wub:

Biliæ

vlaj
ja sam razocaran sa setom ljetnih..na mom xtr-u su prilikom kupnje bile 215/55/16.. michelin premacy.. Berle je kupljen u 1 mj.2011. odma' sam stavio zimske 15ice na felgama..u principu- sa ljetnim gumama auto je presao manje od 30tkm. Auto je sad na 60 tkm..alpinke su jos uvik super ..ali primacy-koji je jako skup-gotov..pmtr.. a nadao sam se da ce uz moj rezim voznje i godišnju ukupnu kilometrazu manju od 20 tkm izdrzati dok ne istekne kreditna petoljetka.. :surprised::surprised:

liberty

Well-known member
zvao za stražnje disk pločice koliko dođu (oba stražnja kotača komplet)
kažu 625 kn s time da je akcija 25% pa su cca 470 kn

mislio dsam da će koštati manje obzirom sam prednje disk pločice s uključenim popustom -10% platio cca 550-600 kn komplet

kakva su vaša iskustva šzo se tiće cijene?

btw. prednji brisači (oba) za berlingo u ovlaštenom bez popusta - cca 325 kn .....puno, opet će biti valep za nekih 20% manje

očitujte se što se tiće cijene pločica dok me nisu izuli:grin:
sutra ih moram kupiti, a nisam htio neoriginalne
pomagajte drugovi:D

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
TRW zadnje pločice - 40€
VALEO flat blade komplet prednjih brisača - 19€

rezervniavtodeli24.si, otvorio sam temu o šopingu na toj stranici

liberty

Well-known member
ja ipak kupio original
stražnje me izašle na akciji 493 kn
jest dosta ali dok su originalni diskovi gore nek im bude

trebao bi ih ugraditi ovih dana samo da uhvatim servisera

sutra ću ih ugraditi i serviser će detaljno očistiti stražnje kočnice od prljavština koje se nakupe
+ moram nabaviti gumicu za stražnji brisač koja se raspala pa da mi i to stavi

prednji brisači su u banani ali ih neću mijenjati jer će ih inače ljeto/sunce uništiti prije zime
tako da će izdržati do jeseni

Posljednje uređivanje:

liberty

Well-known member
update: 77.720 km
dok ovo pišem pretpostavljam da su stavljene nove stražnje pločice i brisač

toplo se nadam da će u idućih godinu dana i predviđenih cca 15.000 km jedini trošak biti gorivo, a nakon toga ćemo razmišljati o novim ljetnim gumama, jer mislim da nakon što ove odrade još cca 5.000 km da je to-to za njih
s obzirom da su blage zime kod nas na moru ove zimske će odraditi bar još sljedeću zimu
a ondda mislim da više neću zimske ni kupovati, već ću ih iduće proljeće/ljeto "poderati" do kraja
tako da će ispasti da ću s 2 seta guma (ljetni + zimski) preći sveukupno cca 95.000 km što je po meni zadovoljavajuće
onda slijedi set ljetnih guma koje će odraditi idućih cca 40.000 km
a nadam se da će nakon toga uslijediti novi auto jer mislim da je idealno vrijeme za zamjenu upravo nekih 7-8 godina (i cca130-140.000 km)

liberty

Well-known member
ako se ne varam - cca 78.700 km je na brojčaniku
napokon je odrađeno voskanje - 1. put sam to napravio odmah kad je izašao iz salona, 2, put negdje 7 mj iza toga i ikza toga se ništa nije događalo nekih 3 godine (manjak vremena, lijenost) (možda sam to obavio još 1 ali nisam siguran)

e sad je to ponovno obavljeno
ništa perfekcionistički, nikakve posebne pripreme, nikakav detail, nikakvo skidanje nekih točkica katrana (eventualnih), nikakvo čišćenje laka glinom, nego preko svega na laku nakon jačeg pranja lijepo tbrdi vosak od sonaxa i trljaj Miško - cca 1 sat trljanja i to je obavljeno uz pomoć stepe nica (obzirom na visinu krova od cca 183 cm)

danas mu je slijedilo i čišćenje unutrašnjosti i već to sve bolje izgleda

provjereni su ulje i rashladna tekućina i tu nije potrebno nikakvo dolijevanje
board conmp kaže da je u zadnjih 2500 km trošio 6,8 litara što nije ni čudno obzirom se i dalje vozi po maximi Sv.Zmixa zaštitnika foruma koja glasi: "Teraj ga ko da te 100 vragova goni":D

uglavnom, neka nam je sretno i meni i berli i idućih 78.700 km:wub:

Na vrh