Za mene, najviše da znam koliko je vruće kad me ni vjetar ne može rashladiti. Tada je vjerojatno preko 37. Također za kamp, da mogu vidjeti koliko je vruće, generalno samo za znatiželju.
Motor ima dva kruga za temperaturu. Jedan je senzor na ulazu u hladnjak koji pali ventilator (ako se ne varam, čista struja, bez softvera, isto bimetal, ali prekidač. Kada se ugrije do x, pali ventilator koji se gasi kad se ohladi na y.
Drugo je senzor u bloku koji prati temperaturu mašine i on je povezan sa kazaljkom kod okretomjera. Oduševljen sam što nema softvera, kazaljka točno prati temperaturu.
Točno se osjeti kad krene prelaziti poželjnu granicu, motor je heat soak-an, slabije vuče, osjeti se baš da pati. Kako se hladi i kako se hlade usis i karburator, tako bolje ide i ljepše radi.
Kada je protok zraka dovoljan, tj. kad se neometano vozi, temperatura je na zelenoj crti, to je onih "90" u autima.
Do ove bijele crtice je radna temperatura, a žuta crta je paljenje ventilatora. Kad provede više od 5 minuta zaustavljena, a 10 u vožnji iznad bijele crte, onda se krene osjetiti da joj je prevruće i da joj treba zraka.
U pravilu je na proljeće, ljeto i jesen na zelenoj dok se vozim ako je suho. Ako je kiša onda padne malo ispod zelene ili ako je baš zima, onda je isto lagano ispod zelene.
Između zelene i bijele pleše kada idem na more, kad se vozi 50 i više, ali su kolone, usponi i nema dovoljno zraka koji hladi hladnjak i mašinu (pošto je naked).
Preko bijele, tj. između bijele i žute bude kad je ili stani kreni vožnja ili spora kolona koja ide sporije od 50 u ljeto.
Osim toga, jednom je plesala oko bijele, pretežno iznad, kad sam se penjao preko Obrovca lani. Bila je baš pasja vrućina, oko 37 u hladu, motor natovaren i uzbrdo (i to jako uzbrdo).
A znam da je stvarno vruće kad mi krepa brzinomjer. Hall senzor koji mjeri brzinu izlaznog vratila iz getribe, nalazi se baš onako u srcu mašine. Kad se pregrije, onda krepa brzinomjer pa treba par minuta vjetra i hlađenja da se rashladi i proradi. To je inače novi original senzor
Nalazi se ovdje.