Reno Šenk '11 by ivan222 (nastavak na Čmaksa)

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Nesmijem niti napisati da nemam pojma kako funcionira stražni brisač :D

Prekidač na ručici je potezni, bez konkretnih oznaka... mislim da ga se, u teoriji, jednom potegne da se upali, pa jednom potegne da se ugasi.
U praksi je to izgleda stvar sreće :)

Milosh

Test
E jbg, kad si kupio jedan od 5% renola bez keyless-a. Da imaš keyless to bi izgledalo ovako:

- staviš karticu u džep
- priđeš autu, uhvatiš za kvaku i otvoriš i sjedneš
- pritisneš Start i voziš
- kad završiš pritisneš Start da ugasiš
- izađeš iz auta i pipneš kvaku sa vanjske strane i on se zaključa

Jel to komplikovanije nego obični auto sa ključem?

Prekidač na ručici je potezni
Daj baš sliku ručice. Inače je na kraju, samo okreneš vrh ručice.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Jel to komplikovanije nego obični auto sa ključem?
Ma ne, pravi keyless je super.
Dobar je i ovaj 'polu keyless' kojeg sam spomenuo iz drugog auta.

Ali riješenja koja su u mom Renolu su radili ljudi koji ne voze... nema drugog objašnjenja.

Evo i ručice… sredni prsten je za stražnji brisač.
Idiotizam ovoga je da se prekidač uvijek vraća na isto mjesto, pa neznaš kad si upalio ili ugasio brisač. A on sam nastavlja sa ciklusom još jednom dvaput, pa je teško pogoditi…

Sve što su trebali je pustiti da prsten ostane dolje kad je upaljen… ali kao što smo rekli, radili su ga ljudi koji nikada nisu provozali auto u životu

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Zaboravio ga na kraju pohvalit... doći će i to na red, no prvo još par stvari

Dakle, veliki auto sa malim atmosfercem. Ručni mjenjač sa šest brzina. Na autocesti tražim sedmu.
Brzine su izrazito kratke, za po gradu super. Mjenjač je odličan pa se lako klizi... do 90km/h ne fali ni konja ni momenta.
Ni sa 400kg suhog betona uz mene nije bilo drame.

Ali sa 70kmh već pita 6. brzinu... na 120kmh je na cca 3300okr, 130 - 3600okr.
Nakon toga kreće dvoznamenkasta potrošnja.
No dobro... sve se znalo unaprijed, nije niti bitno. Eventualnih dva puta godišnje do Ikee će preživiti.

U zadnjih par dana sam ga stigao i zavrtit par puta prema crvenom. I solidno živne od 4 do 6 tisuća, nije potpuna nekretnina.
Ajmo reć da kamioni nisu problem, ali neću se zajebavat Bembare na zaobilaznici kao sa Čmaksom :D

U vožnji je ok... djeluje tiše i lakše od Čmaksa.
Po udobnosti su vrlo slični... Čmaks je imao tvrđi ovjes, ali primjetno udobnije siceve, pa se svede na isto.
Ali kad ih se malo razbaca, Čmaks je djelovao ozbiljnije, čvršće, kao da je Scenic sa sportskim ovjesom.
Na Šenku se osjeti visina i karoserija više 'pleše' kod promjene smjera naspram Forda.
No nebitno na kraju dana...

Ima jedna malo bitnija stvar, ali ću se priviknuti.
Kada namjestim sic na istu udaljenost od pedala u oba auta, dođe do izražaja da su u Šenku mjenjač i prekidači klime/radija jedno 4-5cm udaljeniji od vozača nego u Čmaksu.
I na Renolu se nemože 'izvući' volan toliko, tako da osim više pokreta, zahtijeva i duže pokrete.

Stajem sa kenjažom... kroz korištenje ću se naviknuti na većinu toga, ali da je nekakav idealan auto - nije. Ni blizu.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Priznaj da re Ford plaća za ovaj Review!!
Jeste, Fordova old timer divizija :D

Al evo, u Fordu su zvučnici radili sveukupno 30 minuta koliko je bio kod mene... krepali svi osim visokotonaca, nisam popravljao.
Renol pak ima nekakav Arkamys sustav i stvarno je dobar. Nisam nekakav audiofil, ali ovo je jedno od boljih ozvučenja što sam imao na autu, uz Bose u Alfi GT.
Ima i nekakve profile na biranje, jedna od njih je i da se zvuk koncentrira na vozača i stvarno radi.

Uz dobar zvuk solidno rade i senzori naprijed/nazad, brzo reagiraju, ima i kameru za rikverc. E sad... kamera je standardna za 2011., dakle rezolucija minimalna. No vozio sam se u novijem Capturu, mlađem bar 10 godina od Šenka i bome nema ništa bolju kameru. Ekran veći, ali slika ista...

Ksenoni su zakretni, fora stvar... koliko rade, rade, neću se sekirati ako krepaju. Samo te žarulje bi trebalo nove...

Standardno za monovolumen ima hrpu pretinaca, skrivenih i otvorenih, svarno brdo mjesta i dodatnu dužinu naspram Čmaxa. U gepeku je i treći red sjedala u podu. Rezervni kotač je ispod auta, nisu ga izbacili.
Treći red još nije isproban, ali bi mogao dobro doći u budućnosti...

Gledao sam i Picassače, tj. pikirao sam onaj 1.8 benzinac, ali iz nekog razloga ih je bilo samo u kratkom C4P... Grande ništa. I koštaju cca 1500 više od ovog moga...

Šenk je bio održavan u ovlaštenom, nedugo prije kupovine je napravljen i veliki servis + kvačilo. Tako da usprkos mojoj kenjaži nije tako loš...
Dalje vas neću puno gnjaviti, eventualno ako bude što zanimljivo

Kol

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Auto je i dalje toči vozi, bar kad ne pada kiša.
Malo sam se opustio za volanom, pa je i potrošnja skočila na 9,2 drugi tank. Al ganjamo ga i do trgovine, pa i tu nabije malo.

Nisam se puno igrao s njim, pred mjesec dana sam razmontirao brisače i tu je stalo.
Krepali su vjerovatno jer su bili pod vodom... evo na što liči genijalno riješen odvod ispod motora brisača.

A napao sam ih nakon što je auto završio pun vode... srećom, očito su planirali za ovaj problem, pa su ugradili praktične spremnike za kišnicu, da ne gacate po vodi kad ste u autu.

Probat ću razmontirat motoriće čisto da bacim oko, nemam što izgubit... A i neznam još što ću točno dalje, kupovati druge i zezat se sam ili dat ga nekome da se hebe. Osnovna misao je da mi se ne troši previše na riješenja.
Ali svakako ih moram popraviti jer će drugi auto na prodaju, pa će Šenk jedno vrijeme pokrivati sve.

Riješen je i jedini problem u unutrašnjosti, puknuta koža na sicu, čisto da se ne širi... za koga je dobro je.

Ruske

Active member
ja cu se zabrinut...u topicu ima vise slika c-maxa nego scenica...
ugl, sto se tice kartice, neispravan ti je citac...MORA imati keyless, ako ima ulaz, ima i paljenje...citac ovaj u koji ubacujes je samo u slucaju nuzde (kvara)

pitam se, sta ti trebalo da uzmes auto u nekom poluispravnom stanju? najjaci su mi igraci koji uzmu neiuspravnog/polusipravnog renaulta (citam skoro svaki dan na fb u renault klubu) pa onda seru da ne valja renault...

jbt ja uzeo megana 4 GT sa 150tkm prosle godine i znas koji je jedini "kvar" od tad (25tkm) i to jucer: T razdjeljnik cijevcica tekucine za sajbu, gdje se racvaju prema spricama...
a svi govorili nemoj, to je gazeno, to je mala kubikaza 1,6 i velika snaga 205ks, to je automatik kvarljiv neodrzavan, to je 147tkm u 8 godina, to je puno za takav auto, bla bla bla...pa da, necu uzet odrona za sitne pare, pregledat cu svaki auto dobro prije kupnje i uzet onda...a onda mi se pojave uzeo sam auto i znam da ima problema sa dpf-om, a znas uzeo sa ga za grad i kratke relacije...ili uzeo sam auto sa lampicama, pa cu rijesit jeftino...ili slicno...onda nakon par tjedana seru li ga i seru...

i cek cek...sad tek vidim 9,2 potrosnja tanka?!?!?!? meni megane trosio po rijeci 9 i malo ispod...ovdje sad gdje jesam trosi litru barem manje...evo lazem, kako je bilo snijega i kako sam ga bocio, skocila potrosnja na 9,3 zadnji tank :( inace otvorena 6-6,2, put ri-njemacka 1200km sa svim stajanjima na autobahnu i auto KRCAT cijeli zadnji kraj (N1 wannabe) 6,6 potrosnja...
nesto mora da je neispravno na tom 1,5 dci, on MORA trosit 6 max...

Ruske

Active member
molim?

ajme sad je tak skuzio, da je ovo ocito topic o c-maxu, koji je postao odjednom topic o scenicu
vidio sam na pocetku egr i smracilo mi se pred ocima, pa dalje nisam ni skuzio da je 1,6 benzinac u scenicu
pored dobroh 1,4 tce koji isto trosi, ne znam sta je trebao 1,6 atmosferac, al dobro...sretno

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
ja cu se zabrinut...u topicu ima vise slika c-maxa nego scenica...
Zato piše u naslovu da je nastavak na čmaksa. Nema potrebe ovim drlozima dvije odvojene teme.

ugl, sto se tice kartice, neispravan ti je citac...MORA imati keyless, ako ima ulaz, ima i paljenje...citac ovaj u koji ubacujes je samo u slucaju nuzde (kvara)
Nije keyless, nema ulaz. Samo taj nekakav kretenski ni vrit ni mimo sistem.
Uz to, auto mora potpuno mirovati sekundu prije nego dozvoli gašenje... a iz normalnih automobila imam naviku gastiti auto istovremeno sa zaustavljanjem. A u Renolu ako izvučem daljinac milisekundu ranije, odmah krene plakat svirat i ostaje radit.

pitam se, sta ti trebalo da uzmes auto u nekom poluispravnom stanju? najjaci su mi igraci koji uzmu neiuspravnog/polusipravnog renaulta (citam skoro svaki dan na fb u renault klubu) pa onda seru da ne valja renault...
Auto je u samom trenutku kupnje bio potpuno ispravan, sa novim kvačilom i velikim servisom obavljenim u ovlaštenom sa orginalnim dijelovima.
Od tad do danas su krepali samo brisači, čisto zbog idiotskih riješenja Renolovih inžinjera.
Uz to, sva kenjaža koju imam je iz istog razloga, ne jer je nešto neispravno, nego jer su ga konstruirali idioti... od beskorisne hrpe tipki, nedostupnih naopako montiranih osigurača i ostalog, da ne pišem ponovno...

pored dobroh 1,4 tce koji isto trosi, ne znam sta je trebao 1,6 atmosferac, al dobro...sretno
Vrlo jednostavno, 1.4 tce se nije dao nabaviti za 3000€, 1.6 atmosferac je.
A i želja je bila nešto čim jednostavnije i prostranije.
S obzirom na godiše, kilometre (2013., 160tkm) i održavanje, stvarno neznam kako sam mogao proći bolje za tu lovu...
Potrošnja me ne dira ni najmanje, nego eto, pratim pa ako nekoga zanima, tu je...

Posljednje uređivanje:

Ruske

Active member
dobro cek da shvatim, moras imati karticu sa sobom i povuces kvaku i udes? ili moras stisnuti tipku na kartici da otkljuca?

Na vrh