Odabir akumulatora - trilema

Milosh

Test
Ne moze se aku napuniti vožnjom
Naravno da može, kad je sve ispravno. Naravno zavisi od broja paljenja i dužine vožnje.

Srdjan_Va Srdjan_Va Alternator ti ne puni kako treba. Nije bitan samo napon već i struja. Idi kod električara koji zna šta radi, nek ti izvadi alternator i na stolu ga ispita pod opterećenjem.

Srdjan_Va

Active member
Pa to sam i ja zakljucio on puni toliko i toliko volti ali koliko realne struje ulazi, to treba videti. Ne znam koliko je verovati i koliko moze imati uticaja ali sad kad svi svasta nesto pitaju vestacku, meni ona konstantno govori da treba akumulator priajviti u Diagboxu da sada bsi cita parametre od starog akumulatora i tako se ponasa, verujem da moze imati uticaja ali ovolikog, ne verujem.

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Pa to sam i ja zakljucio on puni toliko i toliko volti ali koliko realne struje ulazi, to treba videti. Ne znam koliko je verovati i koliko moze imati uticaja ali sad kad svi svasta nesto pitaju vestacku, meni ona konstantno govori da treba akumulator priajviti u Diagboxu da sada bsi cita parametre od starog akumulatora i tako se ponasa, verujem da moze imati uticaja ali ovolikog, ne verujem.
Ja sam svoga "prijavio"!

Milosh

Test
Mislim da ne može imati tolikog uticaja, naročito ako je isti kapacitet. Pa aj razmislite malo, koliko se PSA vozila vozi kojima se mijenjaju akumulatori i koji nikad nisu vidjeli forum ni čuli za to, a mijenjaju ih sami vlasnici ili majstori koji ne znaju ili ne mare za to. Vjerujem da je postotak onih kod kojih se zamjena prijavi kroz Diagbox jako mali u odnosu na ukupan broj.

Pankoz

Active member
Ja sam na svom velikom Picassu već dva puta menjam sam skumulator i nijednom ga nisam prijavljivao dijagnostikom.
Nikakav problem nisam imao niti osetio.

rakonja

Pirotehničar!
Donator foruma
Mislim da ne može imati tolikog uticaja, naročito ako je isti kapacitet. Pa aj razmislite malo, koliko se PSA vozila vozi kojima se mijenjaju akumulatori i koji nikad nisu vidjeli forum ni čuli za to, a mijenjaju ih sami vlasnici ili majstori koji ne znaju ili ne mare za to. Vjerujem da je postotak onih kod kojih se zamjena prijavi kroz Diagbox jako mali u odnosu na ukupan broj.
Ali doslovno. Ja sam prijavljivao, jer sam stavio AGM, a bio je onaj EF......

Srdjan_Va

Active member
Ja vracam malo film u nazad, zasto sam ja predhodni akumulator menjao, ne mogu 100% da se setim ali mislim da isto nije bio problem sa paljenjem da je palio ali neke druge probleme je imao. Kada sam otisao da kupim novi i odnesem stari da dobijem nesto para, radnik mi je procitao da je taj Exide bio 2021. godiste gde smo se zacudili da je vec otisao, a ustvari mozda on i nije bio u kvaru vec je ovaj problem i tada bio aktuelan. Ma da, kad sam stavio tada nov, sve mi je radilo super godinu dana :confused:

gambler072

C5 enthusiast
Ne moze se aku napuniti vožnjom
Nego cime se puni? Vjerujem da 80% akumulatora ne vidi punjac nikada nakon ugradnje u auto, pa opet ta auta pale i voze godinama. Alternator nije tu samo da bi odrzavao napon nego i da puni aku - evo primjer mog Exidea: nakon ugradnje (nisam ga punio na punjacu prije ugradnje, mozda greska ali nisam imao priliku za to) imao je State of charge 79%, provozao sam se nekih 45 minuta i SoC je bio na 93%

Pankoz

Active member
Neću izmisliti toplu vodu ako kažem da se akumulatori jedino mogu napuniti sa dugim vožnjama.
Kratke relacije osim što su pogubne za DPF,podjednako loše utiču i na stanje akumulatora.
E sada,zameniti akumulator je daleko daleko jeftinije,lakše i brže 😁.

Nikola

Homo sapiens
Donator foruma
Cenim vas entuzijazam, gledajući ženin 1.0 i gradska vožnja, zaista ne znam kad se on napuni.

szahtila

Well-known member
Akumulator u autu služi samo za pokretanje i naravno napajanje svega prije startanja motora. Nakon pokretanja motora, alternator je taj koji preuzima napajanje svega, naravno i punjenje akumulatora. To punjenje akumulatora, u principu, ne traje cijelu vožnju, već samo dok se ne izjednači napon alternatora(obično 13.6 do 14.4 volti) i napon akumulatora

Srdjan_Va

Active member
Konkretno sto se mene tice, tj mog akumulatora evo danas voznja po gradu i veceras, start/stop radi, znaci da je jos uvek OK, videcemo kroz par dana, cim prestane da se aktivira znacu da je problem vracen u medjuvremenu juricu majstora sa diagboxom da unesemo nov akumulator i tacne parametre. Inace, sto to da alternator ne moze da napuni akumulator sto se kaze do maksimuma jer uvek nesto vuce struju, nije to neka velika razlika ali postoji, za to sam cuo i pre ovog mog problema. Inace zamo mi samo sto na tom testiranju mog akumulatora nisu izmerili kapacitet, jer verujem da taj uredjaj moze i to.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Kako sam imao problema sa Renolom, pa čitam vaše, pa guglam... vidim da i Citraći imaju ''pametne'' reglere na alternatorima.
Čisto da obratite pozornost, jer nisu više rade/nerade, nego često mogu krenuti izvoditi akrobacije u sistemu kada krenu umirati.

Na vrh