Kupovina C6

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Prošli vikend sam bio u Šibeniku pa sam svratio pogledati onaj C6 (prvi post)!
Auto je u redu.

Ima stvari koje treba dotjerati, ugl. izvana: npr. branici su na sva 4 kraja ogrebani (kao i PD blatobran) - to bi trebalo farbati. Još par ogrebotina bi se možda dalo ispolirati... Desni far se ne zakreće, lijevi retrovizor je ogreban, desni razbijen (staklo), AFIL senzori ispod prednjeg btranika su počupani (susret s jazavcem), stražnja L vrata graničnik ne zadržava (trebalo bi ga mijenjati), prednji lijevi pretinac u vratima ispušta čudne zvukove kod podizanja/spuštanja ("klok-klok")... Ugl., kozmetičke sitnice koje bih s vremenom dotjerao (D far i AFIL je rekao da će on srediti).

Motor je suh i čak bih rekao da je tih za jedan V6, mirno se vrti - odmah reagira na papučicu gasa i rado povlači. Nosači motora su u redu (nema "lufta" ili trzanja god naglog davanja/oduzimanja gasa), hidraulika u vožnji radi besprijekorno, a kugle su suhe.
Koža na sjedalima nije ispucana i općenito se vidi da auto barem iznutra nije "izrauban" odn. da nije prešao 500tkm (204tkm je na satu).
Krov se nije odlijepio i ne visi, a onaj okvir oko HUD leće također nije ispucao od sunca. Općenito, nije izgoren i lak se dobro drži.

Ionako već udobnu vožnju Lounge sjedala otraga dižu na jednu sasvim novu razinu. To (i RT5 radio) mi je "must have" kod C6, a ovaj je jedan od rijetkih koji to imaju. JBL pojačalo i deset zvučnika i nakon 15 godina daju vrlo dobar zvuk već i na malim "okretajima". Buka u kabini tijekm vožnje je minimalna.

Urađen je mali servis i zamjena ulja u automatskom mjenjaču. Ostaje još obaviti veliki servis i zamjenu prednja dva hidraulična teleskopa ("amortizera"). To je također rekao da će on odraditi (i ako ga ne proda - vozit će ga on pa to svakoko treba učiniti).

Žao mi je što auto nema servisnu knjižicu niti ikakvu povijest održavanja (nijedan račun). Obzirom da je prvo živio u FR, potom u DK, to mi je malo čudno - ali tako je kako je. Zadnje tri zamjene ulja i filtara (na 10 tkm) je vlasnik sam uradio, tako da ni o tome ne postoji neka evidencija. No, iz svega što sam vidio, nemam razloga sumnjati.
Inače, dijelove nabavlja kod nekog Marka iz Splita (specijalist za Citroene).

Vrijedi li to 8.000€?
Kako kome...
Još je veće pitanje treba li mi to uopće?
Odgovor je ne, ali mi ne da mira...

Budemo videli!
:cool:

Prilozi

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Vrijedi li to 8.000€?
Znam da je pitanje retoričko... :) Ali, čisto po meni, ako napravi veliki servis, riješi prednje teleskope i uredi kako spada AFS, cijena je korektna.

Lak, AFIS, graničnik vrata,to je da ti ne bude dosadno. :)

P.s. Zadnje staklo cca 300€?

Posljednje uređivanje:

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Da, veliki servis i teleskopi idu u tu cijenu. Također i dvije kugle koje ima za rezervu.
I meni se čini da je to korektno. Vidjet ćemo što će još reći Diagbox, prije nego ga iskeširam... :cool:

Zadnje staklo je u redu - ništa 300€. Ili te negdje nisam skužio?

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Just to keep you up to date;

Na ovom sivom C6 gore će biti dosta limarije (ogrebotina) za sanirati, a i gume su mu nikakve. Uz 8000€ za auto to mi je još dodatnih cca 2000€ davanja samo da ga se dovede u pristojno stanje? Otprilike toliko me dođe i PPMV ("carina") na unos iz EU...

Pa sam se bacio na pregledavnje oglasa u EU (već neka 2-3 mjeseca)!
Ima ih 40-ak komada na raznim stranicama/platformama (većinom su isti auti oglašeni na više mjesta), ALI jedan jedini ima i Lounge pack zadnja sjedala i el. podešavanje volana (koji se uvlači u slučaju sudara i povezan je s memory funkcijom sjedala) te u izborniku ima opciju olakšanog ulaska odn. uvlačenja stupa volana prilikom otvaranje vozačevih vrata... Te dvije stvari (uz ostalo što već ide u Exclusive paketu opreme) sam si zacrtao kao must-have.

Dakle; jedan jedini od svih 40-ak oglašenih C6?? Naravno da za njega u njemačkoj Citroen auto-kući traže 19840€...
Lagano too much?
Jest da je 2010. godište (facelift) s uglađenim Euro5 3,0 V6 HDi motorom koji manje troši i manje se kvari od 2,7 (i ima znatno manju emisiju CO2), sa Webasto grijanjem i svom opremom osim šibera, sa samo 124tkm itd., ali 20.000€ (plus unos u RH)??
Dajte me nemojte...

Stavio sam i objavu na jednu C6 FB grupu. Javilo se nekoliko ljudi (od 24000 članova) da imaju i el. volan i Lounge pack sjedala??
Matereti!
Lakše bih 7-cu na Lotu pogodio, nego naišao na takav C6?

Btw; onaj sivi u Šibeniku ima i el. volan i Lounge pack sjedala i krovni prozor (dakle, zbilja nema dalje)!
Ali je siv, a ne crn (ili bordo), nema knjižicu održavanja vozila niti ikakve račune servisa i treba ga dosta zrihtati da izgleda kako Bog zapovijeda (i dalje u sivoj boji)...

Visoka očekivanja su zaje*ana stvar, zar ne?
:oops:

Prilozi

Posljednje uređivanje:

ExOduS442xb

Racing
Tako ja nisam htio uzeti bilo koji 3.0 hdi, tražio sam sa što više dodatne opreme, ali na kraju sam popustio i odlučio se ugraditi što mi fali. Presudno je bilo stanje mehanike, tj. motora i mjenjača i da danas, sve radi perfektno (kuc kuc), još da se ima vremena sve dodati, imam praktički sve za ugradnju prednjih senzora, ali nemam vremena... Želim reći, ako je vozilo u super stanju, i ima par malih nedostataka, možda ih uzeti u obzir i cijenu. Mislim da dobar body shop to može sve riješiti?

Cutac

Prèkaroš
Moraš odlučiti što želiš s autom. Ako ga samo želiš probati, uzmi neki ispravan i zdrav, ali vožen i jeftin. Dalje lako njega utopiš nekom šoderašu i uzmeš nešto skuplje.
Ako ga želiš ciljano uzeti za dugoročno posjedovanje (15+ godina), onda bi ti moj savjet bio tražiti limarijski zdrav i jednostavniji model.

Super je kad se volan miče, ali je još više super kad znaš da će se volan preko poluge micati narednih 90 godina i da ne ovisiš o 25 godina staroj Citroenovoj elektronici.

Lounge pack isto, kad si se zadnji put vozio na zadnjem sjedalu svog auta? Nemoj da te ograniče opcije koje ti ništa ne znače ili će ti predstavljati potencijalnu glavobolju, ipak tražiš već klasik, a ne daily driver. Ako pak tražiš C6 za daily, zajebao si se jer to ne ide u paketu sa riječi "budžet".

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Mdah...
Taj C6 svakako ne bi bio daily driver. Možda bih njime napravio 3-4 tisuće km godišnje.
Namjera mi je zadržati ga dosta dugo, 10-15 god. a možda i više. Naravno, to ako ubodem pravoga, a ne nekoga koji će biti više kod mehaničara nego li kod mene...
Ja sam freak za tehnologiju i opremu u autima (vidjeli ste moj DS5)... Problem naknadne ugradnje el. stupa volana i Lounge sjedala u C6 je što su to dva komada opreme koji se jako teško nađu na ionako već vrlo rijekom autu. U zadnjih 3 mjeseca ih je ukupno dva na prodaju u RH; jedan nema ni jedno ni drugo, dok drugi ima Lounge, ali ga zbog drugih stvari ne bih uzimao...

Naći Lounge sjedala negdje u EU i transportirati ih u RH i zatim ugrađivati je logistički, mehanički, elektronički i softwerski preteško, preskupo i prekomplicirano tj. ne da mi se poduzimati toliku tlaku ("too old for this shit")...
Naći el. stup volana negdje vani i kupiti je lakše/manje za transport, ali ugradnja je moguće zahtjevna i mehanički elektronički i softverski jer to treba ne samo telekodirati u BSI (kao i Lounge), nego i "povezati" s ECU airbaga budući se volan uvlači kod sudara, a to je već nešto s čime ne bih želio petljati... Osobito zato što još nigdje nisam našao neki step-by-step tutorial (kao što je bio slučaj kod mojih prethodnih ugradnji).

RT5 radio mogu ugraditi ako ga u odabranom C6 nema, ali ne bih se upuštao u naknadnu ugradnju el. stupa volana ili Lounge sjedala.
Vjerojatno ću se morati pomiriti s time da barem jedno od toga mora otpasti. U tom slučaju bih otpisao el. volan, a nastavio potragu za modelom s Lounge sjedalima. Na dužim putovanjima se ja zavalim otraga (vozi supruga ili sin), a i kad ja vozim važno mi je kako se osjećaju putnici i ta razina udobnosti otraga je nešto što prirodno ide s C6 Exclusive (a rijetki je imaju). Ne bih to preskočio...

I onda se (kao L liberty-jev Inuendo :)), vrtim u krug i vraćam na onoga u Šibeniku koji je facelift (2010) sa zadnjom generacijom Euro5 V6 3,0 HDi motora te ima i RT5 i el. stup volana i Lounge sjedala te još i krovni prozor (schiebedach)... Samo je sive boje, trebalo bi mu pofarbati oba branika, jedna vrata i jedan blatobran, te desni stražnji lim (kod otvora za gorivo je neodgovarajuća boja). Ispada da bi ga onda trebalo cijeloga prefarbati? Ima i dvije-tri sitnice unutra koje treba srediti (jedan graničnik vrata ne drži i jedan pretinac u vratima se nepravilno podiže), i onda bi (uz nove gume) to bio super auto, ali bez servisne knjižice i povijesti održavanja?
Ne znam...
Ili to ili i dalje (optimistično) tražiti nekog sličnog...

Ima jedan vrlo pristojan crni, pred-facelift model iz 2007. (2,7 V6 HDi) provjerene kilometraže i povijesti održavanja u Nizozemskoj za 3,995€. Prodavač mi je (uz 40 slika na oglasu) poslao i dodatne slike i video. Čak i uz troškove transporta i PPMV za unos vozila iz EU taj me ne bi trebao ukupno koštati više od 6-7 k€. Možda je to kombinacija one ideje da se C6 ne plati puno i proba, pa ako ne valja - utopi šoderašu i nije (pre)veliki gubitak? Ako valja, možda bih ga i zadržao unatoč tome što je to malo problematičniji Euro4 2,7 V6 HDi koji i više troši i ima veću emisiju CO2 te limarijski ima mali nedostatak na PD vratima (popucao lak) te bi mu s vremenom trebalo zamijeniti RT3 za RT5...

Živi bili pa vidjeli!!
:cool:

Prilozi

Posljednje uređivanje:
Na vrh