Krovni koferi (THULE, Farad)

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
Imam priliku kupiti talijanski Farad Marlin F3 za 50 eura. Dakle, baš kofer, a ne ski-kofer.







Navodno, tri puta korišten. Izgleda prilično očuvano.

Imam priliku dobiti i Thule Ocean 100 za 90 eura. Taj je 360 litara, ali je THULE. :) Ne znam koliko je bolji i vrijedi li 40 eura više za 60 litara manje. :)





Druga stvar, koliko su uopće ti koferi funkcionalni? Kako se ponašaju u vožnji? Na što paziti? Zanimaju me opća i posebna iskustva vas vlasnika tih stvarčica. :)
 

markan1000

Well-known member
dobra tema, ja isto razmišljam o nabavci, tako da i mene zanimaju iskustva. Ono što sam ja dosad čuo je držati se top marki, zbog jednostavnosti postavljanja, rastavljanja, sigurnosti da se neće otkačiti, promočiti ili nešto treće...
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
A jel ti treba ičemu? Nepravilni oblik i podnica, nači pravilni predmeti teško idu nutra. Samo rasuto i vreće, onakve vrećaste torbe, manje stvari i slično...

Ajde da je dugačak barem (ski), pa ta oprema, ili već nešto drugo dugačko ide nutra.

Što se čvrstoće tiče... sa skijaškim Thuleom nije bilo problema na putnim brzinama (cca 130kmh), samo se čuje malo i normalno potrošnja raste.
Kad ga otvoriš djeluje mlohavo kao da će se raspast, ali kad se zatvori i stegne nema brige.

I treba imat na pameti da se ne ulazi u garaže. One su najveći neprijatelj krovnih kutija :D
 

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Ja sam par put bio posuđivao kutiju za dječja kolica i još neke vrečaste torbe. kod duljih putovanja, dječja kolica potpuno likvidiraju upotrebljivu površinu i volumen prtljažnika za kofere. Tako da je ovo bilo super rješenje.
Na skijanje nikad nisam išao, jer skijati ne znam. :)
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Eeee dječja kolica. O tome pak ja ništa neznam :D
Al vjerujem da dobro dođu u tom slučaju, mnogima tu ni karavani ni monovolumeni nisu dovoljni :D
 

Brruno

Well-known member
Ona velika djecja kolica zauzmu cijeli gepek. Nasrecu djeca odrastu brzo pa sad imam sklopiva kolica koja ne zauzmu malo gepeka. Meni u gepek stane nevjerojatno puno s obzirom da je gepek od c5 mali.
 
Posljednje uređivanje:

Runner

Member
Ja sam imao Thule Ocean 100, odlična stvar za period kad smo isli svi na more i furali sa sobom sve i svašta... Onako kad ga otvaraš djeluje kao da će se raspast, ali nikad niti jednog problema nismo imali s njim... Stvari smo trpali tako u vrećama, i takvim torbama kao što su na fotki...
Potrošnja je rasla, ne sjećam se koliko, nije nam tad to bilo bitno, bočni vjetrovi su bili dosta zanimljivi (bura pogotovo) :whistling:
Kao i većini ljudi, nakon 3-4 korištenja kutija je postala višak... Pa se provlačila po podrumu neko vrijeme da bi je prije godinu dana prodao za 1000kn...
 

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
Hvala na odgovorima. Èini se da zapravo taj Farad nitko ni nema. :)

Koliko vam je rasla potrošnja? Npr. ako mi je sad 5,5-6,0 na 2,2 HDi, koliko mogu očekivati da će ići gore?
 

Zix

Active member
Pretpostavljam da je u tu cenu ukljucen kofer zajedno sa nosacima,ako je tako onda je to xtra ponuda i za thule a i za manje poznati farad...
 

konaroast

Citroenist
Donator foruma
Preporučam aluminijske nosače jer su stabilniji a imaju i ž lj e b ne utore pa se neke stvari putem odgovarajućih držača elegantnije montiraju. A onda se može i brže voziti, npr 150ak.
Imam Thule, stariji tip, dugačak ali uzak.
Ponekada kada je nakrcan, trebaju dvije osobe da stisnu na prava mjesta zbog sigurnosnih brava.
Ovaj Farad ima kao neki aerodinamični oblik a nema tu više aerodinamike...
Ovaj Thule je bolji jer ima više balonkasti oblik pa više stane.
Treba samo gledati max nosivost krova i kutije.
Kao što je već spomenuto, gore idu samo lagane stvari.
 

Spallato

Active member
Taj Thule sam imao i izvrstan je, svašta stane unutra. Pazi samo na nosače, oni najjeftiniji se dosta "čuju" a oni skuplji (aero ili kako već) su puno bolji i skoro nečujni.
 

denisoft

Active member
Ja imam Thule Ocean 200, kupio sam ga prije par godine po ljeti, a u kupovinu sam nosio skije :angel: kako bi bio siguran da stanu u njega. Kako je već napisano, Thule je mekan i dovoljno lagan da ga nosim sam i jednostavan je za montažu i stane u njega puuuno stvari. Osobno nisam za noname iz straha da će se rasut po putu, no stvar ukusa. 130 uredno drži i ne čuje se, a nosači sviraju ako su loša izvedba, baš sam naletio na jedne takve i sad imam serenadu na brzinama između 65 i 90 km/h.
 

HAL9000

New member
Imao Thule dugački , sad imam onaj najveći Farad na C5.
Thule Ocean/Polar je bazni model Thule-a tako da nije puno bolji od Farada.Meni je čak ovaj Farad ugodno iznenađenje jer je jeftin a skroz ok. Potrošnja ti je obično oko 1 L veća s boxom.
Gereralno je Thule bolji za intezivno korištenje , ako ga ne skidaš s auta ali onda se uzima i skuplja serija, za korištenje par puta godišnje će ti Farad biti odličan.
Kao što su napisali, ako ga koristiš diuže vrijeme onda zaboraviš da je gore pa ga obično razvališ u nekoj niskoj garaži, ja sam Thule skršio tako u Sloveniji a bio je Berlingu pa je bio previsok za skoro bilo gdje.Inače kada ga voziš na krovu onda saznaš da je -3 garaža u Importane galeriji u Zg niža od ostalih :)
Za brzinu vožnje , ja sam vozio do 160 , iako bi trebalo manje, bitno ga je jako dobro pričvrstiti.

Po testu je Farad čak bolji od Thule Ocena

http://www.autoexpress.co.uk/accessories-tyres/41841/farad-450
 

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
Hvala svima na odgovorima.

Prva dva sam popušio.Nisam odreagirao na vrijeme.

Međutim, imam novu priliku dobiti Thule Ocean 200. Ovaj je za stotinjak litara veći od Thulea 100. Cijena 70 eura.
Nosači nisu u cijeni, jer već imam svoje nosače.
Mislite li da je to OK cijena?



 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Pogledaj samo da nije popucano oko spojeva, šarafa i nutra ruke... ako je OK - slobodno kupuj.
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
I to pregledaj, ali mislim na ove dve štange što drže kutiju otvorenom. Oko njih pogledaj... i poklopac mora sam stajati otvoren, nesmije padat.

 

ghorvat

Well-known member
Donator foruma
ali mislim na ove dve štange što drže kutiju otvorenom.
Aha, da. Nije mi palo napamet. Hvala! Baš sam krećem pogledati kutiju. Na prvim fotkama djeluje malo pogrebano, ali bože moj... :)

EDIT: Kupio. Mislim da sam zadovoljan. Ženi se isto dopada. :)

Na crni auto bi bolje "dihtala" i crna kutija. Ali, hej! Ne žalim se. :cool:

Napravio sam danas već 130 km s njim na krovu. Nisam osjetio da je potrošnja rasla. BC i nakon 120 km pokazuje 6,0. Vjerojatno još računa gradski prosjek. ;)
Nosači prazni, na putu prema kutiji, su jako zujali na autoputu. Već od 80. Na 140 nije bilo moguće pričati u auto normalno od buke. Prepao sam se kako će tek biti s kutijom.

Prodavatelj je bio vrlo susretljiv. Rekao je da mu je mogu odmah vratiti, ako mi bude zujala ili ne budem zadovoljan.

Ali kad smo zakačili kutiju, u povratku više ništa nisam čuo. Poletjeli smo i do 160 s njom na krovu. Ništa se nije čulo.

@Ivan222, hvala ti na hintu za ruke. To sam prvo isprobao. :angel:

EDIT 2: Kutija ima tragove korištenja naprijed. Neke bijele fleke kao na fotografijama gore u ranijem postu, ali ne izgleda izlizano ni derutno.
Jedini konstrukcijski minus je otvaranje u stranu. Kao na slici koju je Ivan postao. Tako da sam se morao popeti na krov, a s druge strane, odozdo, još jedna osoba mora prtisnuti i podržati U-šaraf dok ne uđe u "stegu".
 
Na vrh