Jel moguce :!?

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Svako ima svoje.
Osobno preferiram ručne mjenjače i tu mi moderni turbo benzinci ne pašu (moram probat moderne mazde doduše). Jednostavno su razhebali sve radi ekologije.
Dizeli uredno šaltaju i sa euro6+.
Druga stvar... te moderne benzince, gledano na dugoročno vlasništvo, me je donekle strah voziti na običnu 95icu. A dizeli i dalje trpe i osnovni ED.
Pa na 2l razlike potrošnje bi išla i razlika u cijeni goriva.
Na 15tkm, dizel mi je oko 1500€ godišnje, benzin oko 2200€ ako pola vremena tankam premium.

E sad... ovisi o konkretnim motorima, ali ako se ne kupuje bućkuriše, tih 700€ godišnje meni pokriva eventualne probleme dizela. S tim da ih nisam imao, ni sa crdi-jevima koji su išli na +200tkm, niti sad sa švabama. Redovni servisi i toči vozi.
+20 god stari Čmaks sa HDi motorom nije za spomenut, to je druga priča... makar je i on došao do duboke starosti bez vanrednih zahvata.

Dok je brat praktički morao otpisati auto radi modernog benzinskog motora. Unaprijed promašena kupovina, al eto.
I benzinaca i dizela ima svakakvih, nema smisla generalizirati - to je poanta.

Ja se recimo sad sad dvoumim između B47 i B48, dakle švapski benz il dizel.
Znam da benzinac ima rev hang, ali moram tek vidit koliko je iritantan... kažu da je malo popeglanije nego na B37 kojeg sam zamrzio voziti.
Što se pouzdanosti tiče je generalno ok, uz par obveznih sitnica što dijele mnogi moderni benzinci - loše plastične komponente motora. Svaka može uzeti parsto eura i na manjim km.
Kod dizela to nije izraženo... DPF isto nije problem ako nisi kupio moderan dizel za stani kreni grad.
AdBlue je problem koji se riješi za 200€.

Tako da, ako neko radi nekakve ideologije želi voziti samo jedno, ok... Ali nema potrebe prodavanje nekakve priče benzin=jeftin/pouzdan, dizel=skup/nepouzdan jer ne drži vodu kao generalizacija.

Hrc1234

Member
Donator foruma
Svako ima svoje.
Osobno preferiram ručne mjenjače i tu mi moderni turbo benzinci ne pašu (moram probat moderne mazde doduše). Jednostavno su razhebali sve radi ekologije.
Druga stvar... te moderne benzince, gledano na dugoročno vlasništvo, me je donekle strah voziti na običnu 95icu. A dizeli i dalje trpe i osnovni ED.
Na 15tkm, dizel mi je oko 1500€ godišnje, benzin oko 2200€ ako pola vremena tankam premium.

E sad... ovisi o konkretnim motorima, ali ako se ne kupuje bućkuriše, tih 700€ godišnje meni pokriva eventualne probleme dizela. S tim da ih nisam imao, ni sa crdi-jevima koji su išli na +200tkm, niti sad sa švabama. Redovni servisi i toči vozi.
+20 god stari Čmaks sa HDi motorom nije za spomenut, to je druga priča... makar je i on došao do duboke starosti bez vanrednih zahvata.

Dok je brat praktički morao otpisati auto radi modernog benzinskog motora. Unaprijed promašena kupovina, al eto.

Znam da benzinac ima rev hang, ali moram tek vidit koliko je iritantan... kažu da je malo popeglanije nego na B37 kojeg sam zamrzio voziti.
Što se pouzdanosti tiče je generalno ok, uz par obveznih sitnica što dijele mnogi moderni benzinci - loše plastične komponente motora. Svaka može uzeti parsto eura i na manjim km.
Kod dizela to nije izraženo... DPF isto nije problem ako nisi kupio moderan dizel za stani kreni grad.

Tako da, ako neko radi nekakve ideologije želi voziti samo jedno, ok... Ali nema potrebe prodavanje nekakve priče benzin=jeftin/pouzdan, dizel=skup/nepouzdan jer ne drži vodu kao generalizacija.
Wooow,evo i kontra/drugog misljenja,oba mi se svidaju i oba su iscrpna,to nam treba ovdje,barem meni kaj sam tutlek za afte,ja generalno mislim da je svaki auto drugaciji zbog covjeka koji ga vozi,kao kod male djece svaki je poseban na svoj nacin,ali svaki voli svog najvise...

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Svako ima svoje.

Good point there!

Htio sam zapravo ovo prokomentirati:
“kažu da je malo popeglanije nego na B37 kojeg sam zamrzio voziti.”
Dakle B38 ćeš malo popeglanije mrziti (kažu)…
😂

Cutac

Prèkaroš
te moderne benzince, gledano na dugoročno vlasništvo, me je donekle strah voziti na običnu 95icu.
Ma kakvi, goriva kvalitetnija nego prije, a gledaš aute za mase, ti idu na bilo kakvu 95-icu. Čak i onu sa stare Inine pumpe u Udbini :D

Po meni je najveći problem šaltanje, koje si spomenuo. Preteški zamašnjaci i kvačila, plus visokotlačne turbine bez ikakvog oblika asistencije i dobiješ to što dobiješ.

Ruske

Well-known member
Svako ima svoje.

idemo detaljnije:
1. moderne mazde ces prije nac u atmo varijanti nego u turbo...evo primjer ako te gas toliko zanimaju mazde, trojka G120 samo s mapom ode na 170-175 ks i vjeruj mi to je odlican atmo autic koji voli visoke turaze i kad ga normalno vozis trosi 6.5
2. moram shvatiti tvoj pojam nov(ijeg)og auta...moj megane ima 10 godina i euro 6 je i guta 95icu normalnu B5, pa i B10...bez ikakvih problema i stucanja i neznam cega...samo naravno ne tankiram na svakoj pumpi, kao nijedan auto do sada...idem na shell ili najcesce aral...ne stedim na benzinu, a vidim da ocito ne misle svi tako...pa onda cudenja kad se desi nesto
3. 700 si malo rekao za popravke dizelskih problema...pazi rijec POPRAVKE - ne kemijanje (gasenje i slicno) kao sta spominjes kod ad blua - sretno s neispravnim autom i na tehnickim pregledima
4. ne mozes usporedivati 20g stare motore s danasnjima...ni benzince ni dizelase...nikako
5. koji auto je to bio tvoj brat imao?
6. ne znam sta svi vide u svabama...kad i drugi proizvodaci (francuski, japanski) imaju vrh motore...al vidim da neki ljudi ne poznaju nista osim njemaca...a onda isto tako placu kad ih treba servisirati (ne popravljati, o tome ne bi)
7. generalizacija? mozda, ali ja govorim samo o realnim situacijama u zadnjih skoro 10g koliko sam se bavio autima, sta medu dijelovima (mehanicari, ducani s dijelovima za krajnje kupce), sta na poslu u ovlastenom gdje sam se nagledao svacega...i to dobih 95% problema samo s dizelasima...ako u ukupnoj brojci izuzmem propalitet motora puretech...
8. ponovit cu jos jednom: tko zeli prividno ustediti na dizelima, da bi im samo pisalo 5,x na board compu, nema problema, al onda nema plakanja kad treba 2500 eur za novi dpf, 1500 za novi ad blue tank i 300 za novi injektor...ili gasite, pa budite na iglama svaki dan dok vozite, a pogotovo u STP...
ja sam se itekako zadovoljio sa svakim od mojih benzinaca do sad...od slabih 90ks, do nagruvanih 320ks iz 2,0, preko 270tkm starih motora bez greske, pa do sad najpouzdanijeg auta kojeg sam ikad imao...isto nemalih 180tkm u 10g + automat, mala kubikaza visoka snaga (koliko sam samo komentara cuo razletit ce se jer premalo kubika ima, mjenjac ce ti trokirat itd)
radi 20-30e mjesecno sta potrosim vise goriva necu propast, ali sam na miru 0-24
Preteški zamašnjaci i kvačila, plus visokotlačne turbine bez ikakvog oblika asistencije i dobiješ to što dobiješ.
samo me zanima...sta to dobijem?

szahtila

Well-known member
7. generalizacija? mozda, ali ja govorim samo o realnim situacijama u zadnjih skoro 10g koliko sam se bavio autima, sta medu dijelovima (mehanicari, ducani s dijelovima za krajnje kupce), sta na poslu u ovlastenom gdje sam se nagledao svacega...i to dobih 95% problema samo s dizelasima...ako u ukupnoj brojci izuzmem propalitet motora puretech
Pošto sam ja govorio o generalizaciji:bavio si se pokvarenim autima, nisi se bavio ispravnim autima koji nisu dolazili do tebe ni ostalih mehaničara ili prodavača dijelova . Ne možeš suditi o nečemu samo na temelju negativnih (ili samo pozitivnih) iskustva. Eto ja na primjer vozim gotovo 50 godina, imao sam 9 auta, vozio i još vozim službene (od Lade 1200 do električnog Kangua) i ni sa jednim nisam imao toliko problema da mogu reći da neki motor ili brend ne valja generalno

Ruske

Well-known member
bavio sam se i ispravnim autima koji su dolazili na redovne godisnje servise, pa sam svasta vidio...i na tim ispravnim autima...

Na vrh