Innuendo by Liberty

liberty

Well-known member
Sretno u novim kilometrima, baš me zanima kako će se auto pokazati.
Hvala Ti
i mene, evo zaista
kažem, tu je faktor sreće
no znamo zašto sam kupio polovno a ne novo - novi ne bi koristio nego čuvao kao da je Rols, i onda bi ga opet prodao za 2 godine i mučio se s prodajom i moguće izgubio dosta

zanimljivost: da sam sam napravio servis koji je napravljen, i stavio mu gume i registrirao ga o svom trošku - to bi iznosilo oko 1.150 EUR
+ trošak kemijskog čišćenja
ne znam koliko ste primjetili, ali aute koji prodaju kod nas i fizičke i pravne osobe su često iznustra prljavi, kemijsko čišćenje itekako znači za jedan dobar start

a da recimo novu octaviju karavan od 34 teur kasko osiguraš to je danas u mom gradu oko 850 EUR

uglavnoim, iskustvo s ovim ili drugim autima ću iznositi transparentno
bgio on dobar ili loš
mene iskreno ovaj auto i ono što s njim slijedi, dobro ili loše, raduje
jednostavno volim aute i sam osjećaj i proces vožnje

Cutac

Prèkaroš
htio sam naglasiti samo primjer kako su se nekad auti radili - svaka vrata se zatvaraju vrlo lagano, naprave klik, ne treba ih jako gurnuti
to nije bilo ni na novom Tiguanu ni na Scali
To mene muči na Scali, nakon Citroena. Češće ne zatvorim vrata, nego zatvorim, ko da Yuga vozim.

Nadam se da će ti Octavia biti ok, da ti neće pojesti živce :) Uživaj u izgrebanim vratima, lakše je.

liberty

Well-known member
To mene muči na Scali, nakon Citroena. Češće ne zatvorim vrata, nego zatvorim, ko da Yuga vozim.

Nadam se da će ti Octavia biti ok, da ti neće pojesti živce :) Uživaj u izgrebanim vratima, lakše je.
Hvala
ma neće pojesti živce - servisera imam, ne ovisim o ovlaštenom servisu
ujedno imam 2 auta, pa mi je lakše pregrmiti ako je jedan u kvaru
kažem, vidjeti ćemo, tu nema nekog pravila, polovno je polovno, ajde bar ima 70aH akumulator....izludio me onaj mali akumulator na Scali, mislim da većina problema potječe od njega

Posljednje uređivanje:

Mirage

Well-known member

Znači svi idu u tom smjeru, ja dobio zamjenski elize prošle godine kad sam ga vraćao rekao sam pa ovo je kao stojadin svi se nasmijali i rekli pa tako nekako. Katastrofa ja sam mislio da je to zbog toga što je to budget auto pa je to razlog.

P.S

Ako smije malo spamati temu propala mi je kupnja novog Berlinga i trenutačno "malo" gledam omodu 5 i jaeco izgledaju kao odličan omjer uloženo dobiveno ali ipak je to kinez.

liberty

Well-known member
Znači svi idu u tom smjeru, ja dobio zamjenski elize prošle godine kad sam ga vraćao rekao sam pa ovo je kao stojadin svi se nasmijali i rekli pa tako nekako. Katastrofa ja sam mislio da je to zbog toga što je to budget auto pa je to razlog.

P.S

Ako smije malo spamati temu propala mi je kupnja novog Berlinga i trenutačno "malo" gledam omodu 5 i jaeco izgledaju kao odličan omjer uloženo dobiveno ali ipak je to kinez.
meni bi najbolja kupnja bila Toyota Berlingo
jer blizance Berlingo, Peugeot i sl. se ne može dobiti da su osobni automobili nego da su N1
kada bi mogao kupitio Berlingo kao osobni automobil onda bi za tih nekih 32-33 koliko bi došao novi kupio njega
Toyotu ne bi jer ako i kad nešto zapne = moram u servis toyote, a i nisu baš nešto + to nije u biti njihov auto

novu octaviju ne bi ni u ludilu
novi bi jedino bio adekvatan Berlingo

no kako nije, evo, zadovoljit ću se s praktičnom polovnom octavijom koja košta bitno manje
a dal će ona raditi sranje i da li je u ok stanju kao što to meni izgleda - to ćemo tek vidjeti
da sam se malo odviknuo od brundanja dizela - jesam, ali novi Berlingo tj. Toyota koju isto vozim je ipak (nažalost) bučnija od stare octavije (ne bučnija samo po pitanju otpora od vjetra nego baš i buka motora - mislim da su to mogli bolje riješiti

i da, taj 1.5 hdi sa 130 ks nije ništa posebno jači ni od ovog 1.6 tdi sa 115 ks bez obzira što ta dva auta dijeli vjerovatno oko 200 kg (octavija je lakša)
1.5 hdi 130 ks meni ima wperformanse na razini 1.6 hdi 92 ks....nigdje nije bolji ni jači

liberty

Well-known member
Sretno sa autom!
Hvala
sad već za vikend idem na izlet
jbg dpf i adblue, to je ko živjet s 2 narkomana....treba pazit na njih
Sretno sa autom!
ali brate što je lijepo što nema kontrolu trake, što nema front assist
nema nikakvih simbola i funkcija za isključivanje osim start-stop koji je malo nezgodno pozicioniran ispred ručice mjenjača
koji odmor od svih tih funkcija.....ne trza volanom, jedino kaže da ima da me upozorava ako sam umoran ne znam kako ali ima - pa da, to je auto za trgovačke putnike - to je zasigurno potrebno:)

Posljednje uređivanje:

Scorpyo

Well-known member
Isto i sa T-Cross. Mene čak i ne smeta toliko kaj se to događa koliko me ubija što se moji penzići ne žele zamarati sa 2 pokušaja nego ih svaki put junački zalupe.

Sretno sa novim tutachem Liberty.

Cutac

Prèkaroš
Mene čak i ne smeta toliko kaj se to događa
Mene poprilično jer vrlo često imam nešto u rukama, gurnem vrata kukom i ne zatvore se. Na c4 je bilo dovoljno puhnuti u njih da se lagano i elegantno zatvore, a opet su stajala otvorena bez problema.

Šteta što ne postoji 308 sa ovim 1.0 TSI motorom.

koliko me ubija što se moji penzići ne žele zamarati sa 2 pokušaja nego ih svaki put junački zalupe.
To sam i ja počeo raditi.

liberty

Well-known member
ode ja na izlet već danas
da vidimo kako je na otvorenoj cesti

jedino moram skužiti povezivanje s telefonom, kako sam dibidus za te stvari mislim da je kod škode za 1. put potrebno povezati telefon žicom
ali svejedno
mene nitko ne zove niti ja ne zovem

ajde baš ću vidjeti kako se ponaša autoput
ovo što sam do sad vidio je da je na većim brzinama osjećaj veće stabilnosti nego kod Scale
Scala je malo tiša
Octavia ima potentnije kočnice
snafa im je tu negdje kao i elastičnost
a i potrošnja im je tu negdje

1.0 tsi je zaista jako dobar stroj

unutrašnjost je solidna, malo masivnija nego na novim modelima
sviđa mi se što zaista nije toliko niska prednjim branikom kao nova octavia

a osobito to što kad na volanu klikneš na gumb potpore u vožnji da ih nema tj. da nisu raspoložive (kao što nema ni glasovne naredbe - nije bilo ni na Scali)

liberty

Well-known member
značio grad je potroišnje 6,5-7,0 litara
specifično tj. simptomatično za taj motor da mu sporo diže temp rashladne tekućine
te da kad je temp rashladne na cca 75 stupnjeva da je ulje na 50 stupnjeva
u vožnji gradom ulje je temp negdje kao na 1.0 tsi oko 82-85 stupnjeva
kod jačeg stiskanja temp ulja (vani je 8 stupnjeva) ide i do 95 stupnjeva, s time da temp ulja varira u rasponu 5 stupnjeva ovisno o tome da li se stišće gas ili se spušta bez gasa....to kod tsi motora nije slučaj s time da je 1.5 tsi radio na temperaturama 10 stupnjeva višim nego 1.0 tsi
a ovaj 1.6 tdi će vjerovatno raditi na temperaturama kao i 1.5 tsi, dakle, višim od 1.0 tsi - 1.0 tsi bi rijetko prešao 92-93 stupnja i pri vožnji autocestom

naravno, kod rashladne tekućine po pitanju kazaljke nema varijacija temperature
a ove varijacije u temperaturi ulja su primjetili mnogi korisnici i tvrde da je to tako na tom motoru i da treba biti tako

u svakom slučaju, razumijevajući proces regeneracije dpf-a, bitno je da se auto vozi na radnoj temp što mnogi smatraju 80+ temp ulja
i zdravije je za auto kao i svaki da radi što dulje na radnoj temp

ujedno, 1.6 tdi se najon pto se zaustavi puno brže hlasi na min temp vode i ulja....npr. jučer na 7 stupnjeva vani se ohladio u sat i pol kao da nije radio
što kod benzinaca i nije slučaj
osobito ne kod npr. golfa 1.6 benz koji troši kao trajekt pa se sukadno time i brzo zagrije, no primjetio sam mu da mu je kad je ulje temp. 94 već pomalo "frka"

na berlingu nisam imao mjerač temp ulja
tako da sam zadnji put na 1.6 tdi takve stvari pratio na golfu koji je bio euro 5 1.6 tdi 81 kw iz 2015. i to zadnje kad sam ga imao 2021. pa se i ne sjećam kako je to bilo kod njega

u onom trenu kad se octavija vozi mirne noge na gasu na otvorenoj cesti potrošnja ubrzo pada, danas ćemo utvrditi kako je to pri vožnji autoputom

malo me buni ta viša temp ulja u odnosu na 1.0 tsi....ali eto, malo sam čitao, to je valjda tako
iskreno nisam pogledao razinu ulja, servis je upravo napravljen, neću prčkati, servisirao ga je čovjek koji mi servisira aute
rashladna tekućina je na minumumu

idemo dalje po pitanju subjektivnih osjećaja
ovaj 1.6 tdi euro 6 je nešto tiši od 1.6 tdi euro 5
i izvana, i kad se digne hauba i u vožnji
osobito nakon što se motor zagrije, dok se ne zagrije je malo bučniji
no dosta je bučniji od aktualnog novog 2.0 tdi

ujedno, čini mi se da su brzine na golfu 7 1.6 tdi malo krače
te iako su oba 5-brzinci, na golfu su 1. i 2. brzina bile kraće te je golf bio neugodniji za vožnju po gradu jer ga je mučilo ponekad da li mu je bolje u 2. ili 3. brzini, a u 1. se čuo kao oni nekadašnji golf 3 1.9 d

kod octavije mislim da su sve brzine dulje....ona kao da preferira biti na nižim okretajima i da joj kliziti na meni neprihvatljivo niskih 1500 okretaja nije problem

činjenica je da se octavia u 5. brzini vrti na 2.400 okretaja
sjetimo se, berlingo 1.6 hdi je tada bio na puno višim okretajima.....trebalo bi vidjeti moje postoje, ali vjerovatno na 1000 okretaja više
ujedno, octavia se čini mi se niže vrti u 5. brzini pri 130 kmh nego toyota berlingo u 6. brzini pri tim kmh ili su vrlo blizu

inaće kažu da za dizel i nije dobro da se konstantno drži na 3+ tisuće okretaja
u mom slučaju s berlingom to se nije pokazalo točno, on često satima nije spadao ispod 3.000 okretaja i po gradu sam ga vozio tako da ga razvlačim prije šaltanja do 3.000 okretaja barem

tako ću postupati i s octavijom jednom kad je na radnoj temperaturi
za zdravlje dizela je bitno da se vozi a ne miluje

Scala je bila ulje 0w20.....u nju ide 4,0 litre ulja tj. 4,2 ako čovjek želi da je na maksimuu
krajnja brzina oko 200 kmh, ubrzanje oko 10,5 sekundi, 110 ks, 220 Nm (čini mi se)

Octavija je 5w30, u nju ide 4,7 litara ulja
krajnja brzina oko 200 kmh, ubrzanje oko 10,5 sekundi, 115 ks, 250 Nm

Berlingo 1.6 hdi 92 ks mislim d aje u njega išlo 4,2-4,35 ulja
krajnja brzina oko 160 kmh, ubrzanje oko 14 sekundi, mislim da je imao 240 Nm
tog berlinga sam često vozio na +130 kmh.....i po pitanju motora nikad problema a kod mene je bio od 0 do 198.000 km

planovi održavanja Octavia
ima famoznu ekspanzionu posudu s "mit silicat" natpisom pa ne znam da li je unutra ona silikatna vrečica koja napravi sranje, neću sad gledati jer idem na "izlet". Ako piše ne znači da u njoj to je, ali....morati ću provjeriti

ja bi čak na njoj ulje mijenjao svakih 10.000 km
a ako bude sreće i pumpa rashladne tekućine joj ne prolupa, onda bi na veliki servis išao iduće godine kad bude imala 9 godina i 150+ tkm

budemo vidjeli kakva će se pokazati
prvih 10.000 km km će sve reći
nije da me strah skrivenih mana i troškova, nego pouzdanosti....ostalo se sve da riješiti

znači uzmimo početnu "točku" kad sam ju preuzeo 138.520 km

riječ o gumama
tu kod nas je vlažno i sklisko, istina budget gume Barum cjelogodišnje su potpuno nove dot 39/25 dakle, svježe su....
zasad bez zamjerke, moguće su kao i sve cjelogodišnje malo tvrđe i bučnije
nakon 10.000 km ću znati i za njih reći ponešto
meni je osobno bitno da su nove, kad su gume nove onda funkcioniraju
a onda (po mom iskustvu) ovisno o kvaliteti gume ovisi da li će zadovoljavati 25 ili 35 tkm
srečom dimenzija gume je popularna 225/45 17 pa su skuplje od onih 205/55 16 tek u prosjeku 10+ posto

Posljednje uređivanje:
Na vrh