Dekarbonizacija iliti čišćenje unutrašnjsoti motora

mladenbl

New member
Zar ti Zagreb nije više nego duplo bliži od Beograda? (pretpostavljam da se može uraditi i u Zabregu)..
Jeste bliži, ali sam u Beogradu i Novom Sadu barem jednom do dva puta mjesečno. Pa zbog toga bi to uradio u Srbiji. Nemanja koji stoji iza kanala Auto analiza na youtubu je objasnio sta se sve dobija i kako se radi dekarbonizacija.
Vise o tome na linku: [ame]https://www.youtube.com/watch?v=3n0JD52uMPA[/ame]

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
O dekarbonizaciji neću toršiti riječi. Korisnije je, što se mene tiče, dovesti popa/fratra/hodžu da blagoslovi auto. :angel:

Mislim da bi momak prvo trebo pogledati selene, vilice i letvu na tom golfu. :)
Toliko radi volanom na autocesti da mi se čini kako auto ne može sam naći pravac nego mu ga on mora tražiti. :confused:

Franz

Well-known member
Iskreno ne vjerujem, pa valjda ima još normalnih ljudi gore
Za Šostara me ne čudi, iskreno. Mislim da njemu svaki mufljuz može uvaliti bilo što. Dojma sam da je lik u katergoriji inteligencije ljudi koji npr. kupuju one tablete s interneta što povećavaju kitu za 12 sati na 30+ cm. :D

ma neka uvede ionako ne vozim auto na zg tablama
"Eko vinjeta" ide na šajbu, ne na tablice. :)

Cutac

Prèkaroš
Najbolje je rastaviti motor, očistiti, sastaviti.
Isto kao kad pereš zube, jel mućkaš Grogom ili četkaš četkicom? :D

mamut

C5
Donator foruma
dečki vi se smijete a naš stručnjak od zagrebačkog gradonačelnika još će to i provuć pod obavezno :D

Dalibor

Dado Tornado
tzv. dekarbonizacija ili čišćenje motora pokreče se prilikom konstantne vožnje zagrijanog auta, npr. dugotrajnom vožnjom na otvorenoj cesti kod stalnih okretaja.
zbog toga kod auta koji je vožen na otvorenoj cesti može se steći dojam da je snažniji nego isti takav vožen u gradu. nakon dulje vožnje na otvorenoj cesti može nam se činiti da je auto snažniji nego prije kad smo vozili po gradu.
učinak je jednokratan i ubrzo nakon dolaska u grad motor se ponovno "zagušuje".
radi se o spaljivanju nataložene gareži na ventilima i ostalim dijelovima koji su povezani na sistem izgaranja.

ali ne znam kakve veze to čišćenje motora ima sa smanjenjem plinova koji zagađuju okolinu. da je to tako nov auto bi osjetno manje zagađivao od nekog koji nije nov, što bi se osjetilo i na eko testu.

upitan je i način ovog "prisilnog" čišćenja, sa zagrijavanjem komore za izgaranje iznad projektiranih temperatura i tlakova, i držanjem tih radnih uvjeta 1-2 sata...

čišćenje rabljenih auta voženih u gradu, svakih recimo 4 godina, svakako bi imalo utjecaja na poboljšani kratkoročni dojam u vožnji i produljenje vijeka trajanja, ali nije mi jasno ovo što se najavljuje kako CO2 pada za 30% sa postupkom

diegos

Well-known member
Ovo je komedija... Pa ima i onaj uređaj koji se ubode u uticnicu u autu pa onda trosi 30% manje goriva, zar to bandicevi strucnjaci jos nisu otkrili

Lakii

Well-known member
Gdje su Mythbustersi kada ih trebaš?
:D:D

Inače, jadni mi s ovakvim političarima, novinarima...

Nemojte se igrati s ovim, nema smisla.

Cutac

Prèkaroš
Inače, jadni mi s ovakvim političarima, novinarima...
Jadni mi sami sa sobom. Ljudi glasaju za njih, a oni i koji su normalni(ruku na srce, hrpetina je zatucanih ljudi), nikud ne idu.

Ja iskreno ne znam zašto sam u Hrvatskoj. Valjda jer ne znam toliko kvalitetno psovati i zbijati šale na stranim jezicima :D

OK, ovo već zahtjeva razumijevanje mehanike i motora, ali treba biti netko tko će reći nešto istinito o ovome, a uz to treba se i probiti da ga se čuje. A kada bi ga se čulo, brzo bi ga se ušutkalo i to bi bilo to o tome jer su svi moćnici u Hrvatskoj kriminalno povezani. I time se vraćam na
Ja iskreno ne znam zašto sam u Hrvatskoj. Valjda jer ne znam toliko kvalitetno psovati i zbijati šale na stranim jezicima :D

Na vrh