Mislim da bi se jedini kolki tolki pomak ostvarili sa digitalnim glasanjem od kuće (uz standardnu opciju za penzionerske snage). Pretpostavljam da bi izlaznost bila barem 20-30% veća.
No o tome odlučuju oni koji bi radi toga najviše najebali, pa zato imamo ovakvu situaciju:
https://www.vecernji.hr/premium/hdz-i-sdp-slozno-protiv-e-glasovanja-po-njima-sve-moze-online-ali-izbori-ne-1400496
Mozda sve to i ima nekakvog utjecaja ali sam misljenja da to ipak ne moze biti realan razlog tako velike razlike. Prije bih rekao da se naveliko manipulira sa brojkama u svrhu izazivanja straha, npr vijest "danas je u Italiji umrlo 2000 ljudi od korone" a stvarnost je da je zaista umrlo 2000 ljudi koji bi toga dana vjerovatno preminuli i bez korone jer Italija je realno velika zemlja i tisuce umiru svakodnevno i bez neke pandemije. I onda se to prezentira na ovaj apokalipticni nacin, i pravo je pitanje zasto?
Pratim ritam izbacivanja brojeva nekih zemalja, jedini koji si daju vremena za manipulaciju su po meni trenutno Ameri. Prestali su davati brojeve zaraženih u vojsci, te su odnedavno počeli kasniti izlazi brojeva nekih regija, kao preciznosti radi...
No kod njih je komedija na sto strana, totalno su pogubljeni.
U većini zamalja izvješća nisu centralizirana, već samo zbroj slučajeva koje javljaju manje regije i gradovi (čije se pojedine brojeve može redovno može naći). To svakako nije idealna metoda obavještavanja javnosti ako želiš manipulirati brojevima.
Osobno mislim da ako i postoje manipulacije, idu samo u smjeru snižavanja brojeva.
Zašto apokaliptična prezentacija? Pa očito se prodaje bolje. Nije to nikakva nova stvar sa koronom, jednostavno masovno medijski modus operandi. Toliko raširen da je i dio jebene meteorologije gdje se dvije tri pahulje najavljuju danima uz prijetnju mećave stoljeća.
Čak i stranice čije ime zvuči ozbiljnije tipa
Poslovni.hr izbacuje prijeteće naslove tipa ''Obiteljima daju i do 500 € da na ljeto ne dolaze u Hrvatsku!'' za potpuno benigne vijesti. Jer ovo zvuči kao da su se neki Srbi/Židovi/Binladen urotili protiv naše jadne državice.
A iza svega je samo
neobavezna opcija neoporezive naknade radnicima. Imamo je i u Hr, do 2500 tisuća kuna. Potrošnja je limitirana na RH i dobiva se u obliku vaučera.
PS
Baš me zanima dali ima u Austriji naslova tipa ''Hrvatskim obiteljima daju 2500kn da ne dolaze u Austriju?''

Vjerovatno imaju bitnijih tema
Strah ko strah kod ljudi oko sebe i u sebi ne osjetim, nikakvu bitnu ugrozu. Možda smo i oguglali na strašenje zbog prezasićenosti.
Ima jedino onih, rekao bih već tipičnih, slučajeva prestrašenih srednjovječnih žena koje sve naslove doslovno shvaćaju.
I onda kao ulje na vatru svatko tko javno izrazi sumnju (mozda i ne bas svatko ali svakako javno eksponirane osobe) bivaju banane sa svih platformi i doslovno izrugivane u vecini medija. Koliko god neke ideje i razmisljanja bila drugacija zar je to zaista rjesenje? Ocito je tanka linija izmedju borbe za opce dobro i diktature...
Meni internet ostavlja drugačiji dojam... na raznim forumima najnormalnije funkcioniraju alternativne teme i mišljenja, dapače, imaju puno energičnih članova i tema. O facebooku da ne govorim. Tamo se uvijek možeš zamjeriti nekome pa krene blokiranje/brisanje, ali spektar razmišljanja i slobode u objavama je i prevelik.
Da ne spominjem milijun portala i youtube kanala koji svakodnevno objavljuju o ravnim zemljama, 5G, Hitleru u Argentini i slično. Ne da se banaju i izruguju, nego imaju i solidne baze pratitelja.
Na ovom forumu ti isto nitko neće brisati postove makar napisao da Korona izmišljena