1.5 BlueHDi 130 – nagla potrošnja ulja PONEKAD

MaglevTK

New member
Pozdrav svima,

imam Peugeot 5008 II 1.5 BlueHDi 130, ručni mjenjač, oko 190.500 km. Auto je 2020. godište i inače radi stvarno odlično – pali bez problema, miran rad, nema dima, nema gubitka snage, nema grešaka i nema vidljivog curenja ulja.
Auto sam kupio s oko 187.000 km (provjereno, elektronska servisna i CarVertival) Od tada sam napravio 3.500 kilometara.

Od većih stvari koje su rađene na autu:
Lanac bregaste komplet s bregastima (8mm)
veliki servis/zamjena remena odrađena na 179 tkm,
turbo je zamijenjen istovremeno (na turbini je oznaka 2024.), te DPF/SCR katalizator također kad je rađen veliki servis

Trenutno je unutra Castrol 5W-30, zamijenjeno prije 3.500km.
Motor je izvana suh, bez vidljivih tragova curenja
Problem koji sam sada primijetio:
Auto može tjednima imati praktički istu razinu ulja, a onda nakon jedne provjere primijetim da je razina pala otprilike 2–3 crtice na šipki.
To znači da na 500-ak km može izgledati kao da je nestalo nekoliko segmenata, iako prije toga dugo nisam vidio nikakav pad. Trenutno nakon 3500km mi je šipka točno između MIN i MAX. Kada sam išao na more ovoga ljeta (cca 900km), nije potrošio ni mililitra ulja, vratio se, pretežno gradska vožnja, potrošio 3 crtice na mjeraču na 500 km.
Auto se ponaša potpuno normalno. Nema plavog dima, nema čudnog zvuka turbine, nema gubitka snage i nema lampica.

Pitanje za vlasnike 1.5 BlueHDi:

Je li ovakav obrazac poznat? Može li motor dugo izgledati kao da ne troši ništa, a onda nakon duže vožnje pasti nekoliko segmenata? Koliko je kod vas normalna potrošnja ulja na ovim motorima?
Trenutno razmišljam samo pratiti razinu svakih 1.000 km i po potrebi dolijevati odgovarajuće ulje (npr. Total Ineo RCP), ali ne znam je li ovo nešto što bih trebao odmah dijagnosticirati.

Hvala svima na iskustvima.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Min-max je obično litra, dakle spalio je po tvom pola litre u 3500km?
U ovlaštenom bi ti rekli da je to unutar predviđenog.

Pazi i da mjeriš u jednakim uvjetima ulje svaki put.
Ja bi zamjenio pcv ventil, bar membranu, obično je jeftino.

Isto bi bacio pogled na turbinu, makar nova bila, hladnu stranu bi trebalo biti lako pogledati... Mora se sjajiti ko nova, bez kapi ulja.
I brtve ventila... moguće da nisu rađene. Ako nije prvo dvoje, onda se nadati da su one.
PS

Nemoj dolijevati Total na Castrol... nema smisla. Ja čak nebi uopće ništa dolijevao, samo litru u gepek ako baš padne na minimum.
A sljedeći sevis bi planirao na cca 7-8000 km

Na vrh