1.5 BlueHDi 130 – nagla potrošnja ulja PONEKAD

MaglevTK

New member
Pozdrav svima,

imam Peugeot 5008 II 1.5 BlueHDi 130, ručni mjenjač, oko 190.500 km. Auto je 2020. godište i inače radi stvarno odlično – pali bez problema, miran rad, nema dima, nema gubitka snage, nema grešaka i nema vidljivog curenja ulja.
Auto sam kupio s oko 187.000 km (provjereno, elektronska servisna i CarVertival) Od tada sam napravio 3.500 kilometara.

Od većih stvari koje su rađene na autu:
Lanac bregaste komplet s bregastima (8mm)
veliki servis/zamjena remena odrađena na 179 tkm,
turbo je zamijenjen istovremeno (na turbini je oznaka 2024.), te DPF/SCR katalizator također kad je rađen veliki servis

Trenutno je unutra Castrol 5W-30, zamijenjeno prije 3.500km.
Motor je izvana suh, bez vidljivih tragova curenja
Problem koji sam sada primijetio:
Auto može tjednima imati praktički istu razinu ulja, a onda nakon jedne provjere primijetim da je razina pala otprilike 2–3 crtice na šipki.
To znači da na 500-ak km može izgledati kao da je nestalo nekoliko segmenata, iako prije toga dugo nisam vidio nikakav pad. Trenutno nakon 3500km mi je šipka točno između MIN i MAX. Kada sam išao na more ovoga ljeta (cca 900km), nije potrošio ni mililitra ulja, vratio se, pretežno gradska vožnja, potrošio 3 crtice na mjeraču na 500 km.
Auto se ponaša potpuno normalno. Nema plavog dima, nema čudnog zvuka turbine, nema gubitka snage i nema lampica.

Pitanje za vlasnike 1.5 BlueHDi:

Je li ovakav obrazac poznat? Može li motor dugo izgledati kao da ne troši ništa, a onda nakon duže vožnje pasti nekoliko segmenata? Koliko je kod vas normalna potrošnja ulja na ovim motorima?
Trenutno razmišljam samo pratiti razinu svakih 1.000 km i po potrebi dolijevati odgovarajuće ulje (npr. Total Ineo RCP), ali ne znam je li ovo nešto što bih trebao odmah dijagnosticirati.

Hvala svima na iskustvima.

Na vrh