Škripanje i cviljenje iznad nogu suvozača

Gorski

Member
Nakon kupnje Saxa 1,5 D, 2003 g. s 51000 km i vožnje nekih 400 km pojavilo se škripanje, cviljenje ili zatezanje u prednjem dijelu kabine negdje iznad nogu suvozača. Nakon komunikacije sa Goranom iz Citropolisa i njegovi smjernica preko telefona ( a bio je praznik- svaka mu čast) otkrio sam izvor neugodnog zvuka. Naime, neugodan zvuk je dolazio od motorića koji zakreće krilca u sistemu ventilacije za zatvoreni krug (vožnja u tunelu). Kada se dugme na instrument tabli za zatvoreni krug ventilacije pritisne, uključi se zatvoreni krug tj. svojevrsna krilca u kućištu iznad ventilatora (sve se nalazi iznad nogu suvozača) se pomaknu prema gore i zatvore kontakt sa vanjskom ventilacijskom cijevi - ili tako nekako. To odradi motorić i nakon toga nije cvilio. No, kada bi taj zatvoreni krug isključio, što je redovni položaj za vožnju, motorić bi otvorio krilca ali i dalje "valjda" nastavio sa radom i time (još nisam otkrio) preskakao nekakve zubčanike, zatezao sajle - što li, i prozivodio taj zvuk. Problem sam otkolonio (za sada) tako što sam ispod prednjeg pretinca koji sam prethodno odvojio od maske odvidavši njegova 4 vijka (vidi se na slici) pronašao konektor istog motorića i jednostavno ga otspojio. Istina, sada nemam zatvorenog kruga ventilacije, dok ne riješim problem. Da li je netko vlasnika Saxa imao sličan problem i kako ga je otklonio, tj. da li je do tog motorića moguće doći ne skidajući cijelu prednju masku?

Konektor motorića za zatvoreni krug ventilacije.
 

zuti

New member
znam da nije baš konstruktivan odgovor, ali imao sam isti problem ko i ti i rješio ga na isti način ko i ti.

ta klapna u ovlaštenom dođe oko 1200 kn pa se i ne isplati, a i nije neophodna.
 

deda

New member
Tu unutarnju ventilaciju u životu nisam koristio,jednostavno mi je nepotrebna,ako nešto dimi ili smrdi izvana,jednostavno ugasim ventilator,za to malo dok ne prođem kroz kontaminirano područje.
 

Dalibor

Dado Tornado
ZX ni nema opciju recirkulacije zraka kabine :D

to je dobra stvar kad imaš klimu, pa da privremeno dok se unutrašnjost treba brže rashladiti koristiš sigurno hladniji zrak u kabini za vrijeme ohlađivanja kabine nego vruć zrak izvana...

ali nisam koristio ni sa klimom :D
 

Gorski

Member
Slično sam i ja koristio na bišoj Altei, da u startu brže ohladi kabinu. Dobro je kod dužih tunela ali i nije neophodno. Za sada neka ostane tako.
 

coLL

New member
E i ja sam imao isti problem pa sam ga također iskljucija .... ne isplati se minjati .... nego vlasnica prije mene je pokusala rijesiti taj nervirajuci problem tako da iscupa taj otvor desni od ventilacije šarafcigerom i naravno pukla mu je komadić plastike i sad se neće sjedne skroz unutra nego malo viri vani .... jel zna ko koliko bi moglo koštati to?
 

zgodny

New member
i kod mene je pukla plastika koja zatvara klapnu.. da bi se zamjenilo ne treba skidati bas sve, ali ima dosta posla..

uglavnom mora se na stoku odsarafiti drzac ploce, motor ventilatora, sa strane motora njegovi nosaci i onda lijepo sve to izvadis van.. puno posla i bezobrazno skupi dio :(
 
Na vrh