Šema žica za rikverc svjetlo

visaluteju

Well-known member
Ima li neko šemu žica "zadnjih" svjetala za c4II konkretno koje žice su za rikverc svjetlo?

Planiram uskoro ugraditi parking kameru, a planiram napraviti i detaljan post kako sam to uradio (ako uspije a hoce :) ) pa bi volio da prokuzim koje su plus i minus zice (ili samo plus) parking svjetla. Volio bi ovako pronaci koje su zice bez da skidam komplet far jer su mi zice lako dostupne i lako cu ih povezati

 

diegos

Well-known member
možeš i instrumentom ispitati žice na konektoru pa vidi koja je za šta... ako već ne želiš otvarati far :)
 

visaluteju

Well-known member
Znam spremio sam multimetar, ali nezgodno mi raskopcati dzek iz fara dok ga ne skinem, pa sve kao pokusavam to izbjeci
 

Milosh

Test
Ma skini to za čas i nađi žicu, nema ti bržeg i jednostavnijeg načina. Ako ti i pošaljem šemu, opet ćeš morati iskopčati konektor da vidiš koja je to žica.
 

visaluteju

Well-known member
Milose tako ce na kraju i biti...
Olivere znam i za to al kao zao mi bockati i sakatiti kablove na ljubimcu :) (iako mu nece nista biti)

Kad obavim napisacu boju pa mozda pomogne nekom in d fjučr :)
 

Milosh

Test
Jesi li siguran da ne možeš otkopčati taj konektor bez skidanja štopke? Ako se on ovako vidi kao na ovom gore snimku, 95% da se može i otkopčati, samo trebaš skontati gdje mu je onaj jezičak koji ga drži ''zaključanog''.
 

Cutac

Prèkaroš
Je, lako se skida, odozgo se stisne i povuče. Svejedno je dosta kratak pa bi ga trebalo otkopčati prije skidanja svjetla.
 

visaluteju

Well-known member
E ovako, danas sam se natjerao cackati oko zica iako mi kamera jos nije stigla. Nisam uspio raskopcati dzek bez skidanja fara (iako se lako skida ali ne vidi se sta pipkas :) )

Dzek izgleda ovako:
https://imgur.com/a/ppWMDlL

Za rikverc svjetlo + je pod brojem 5 (druga rupica s ljeva) ili narandasta zica.

Sad mi treba pomoc milosa ili nekog ko ima iskustva sa strujom u autu. Ja znam dosta oko struje ali nisam bas puno radio oko auto instalacija pa me buni sljedeće...

Minus mi pokazuje ako spojim bilo koju drugu rupicu? Znam da minus od parking svjetla ne moze biti bilo sta jer su ostale zice za druge sijalice, vjerovatno pokazuje bilo koju zbog uzemljenja jer kazu da minus moze biti bilo sta sto je uzemljeno u autu?

Nekom logikom ako je rupica 5+ onda bi 6 trebala biti minus.
Zanima me sta sve moze biti minus ili to uzemljenje u autu ako znam sta je plus i sta mi je najbolje iskoristiti ili kako da tacno ispitam sta je minus?
 

sir.Oliver

Well-known member
spoji jedan kraj ispitne lampe na bilo koji vijak na karoseriji ( to je na 1000% mínus ) a onda ubodi u 5 - icu i sijalica bi trebala sijati .
 

Kele

PSA Fan
Kod citroena i pezoa,masa (minus pol) je uvek zuto-zelena zica.Kod tebe na konektoru je srednja zica koliko vidim ta.Da bi bio siguran koja je masa,otkaci konektor i multimetrom(ommetrom) meri otpor svake zice prema sasiji auta,znaci jedan pipak multimetra na sasiju(negde gde nije lakiran lim) a drugi pipak na zicu u konektoru.Podesi multimetar na onu zujalicu sto pisti kada je otpor premali ili je kratak spoj.Izmedju sasije i zice koja je masa,otpor je mali ili ga nema pa ce zujalica zaistati.
 

visaluteju

Well-known member
Kele kao narucen si :) danas bas sam ponjeo alat na selo da probam ispitati i taman procitam tvoj post pred akciju.

Bas je tako kao sto si rekao.
Znaci zice za rikverc svjetlo su + narandzasta i - zutozelena. Dzekovi su br 4i5 od ukupno 6.

Potvrdio sam sve to spajajuci uzb punjac za upaljac i provjeravajuci voltazu i to je to.

Evo i par slikica pa da zavrsimo sa temom ozicenja

https://imgur.com/a/ze841MC

https://imgur.com/a/ZyqYBBd


P.S. pohvala za dizajnere inzinjere sta li su, far se jako lako skida i vraca(samo jedna matica iz gepeka se odvrne) a cvrsto stoji, na nekoliko mjesta je pricvrscen onim sklopkicama /cepovima
 
Na vrh