Šema žica za rikverc svjetlo

visaluteju

Well-known member
Totalni oftopic (neka admin prmjesti ja ne mogu naci temu sa aparatima)

Ja sam imao obuku na poslu pa u slucaju da neko stvarno misli da ne zna koristiti i nije nikad koristio smijesno je jednostavno...

1) izvuce se osigurac (žica sa strane u ručki)
2) usmjeri se crijevo (ako ga ima) ili mlaznica i stisne se rucka i to je to.

Najefikasnije je iz više puta stiskati pomalo nego panicno sve spucati odjednom

Napomena: rucka se stisce sa gornje strane jer se rucka sastoji iz dva dijela gorni i donji. Donji je fiksiran i služi za nošenje parata a gornji se stisne palcem (pogledajte sliku nekog aparata bice vam jasnije).

Imaju dvije najcesce vrste
1) aprat sa pjenom
2) sa prahom
i treća rjeđa sa ugljenimdioksidom

ima nekih sitnica koji šta bolje gase ali nista prebitno s tim da pjenasti se ne preporucuju za elektroinstalacije u smislu nekih otvorenih kontakata osigurača, informatičke opreme itd jer mogu izazvati kratki spoj, tu su bolji ovi sa prahom.
Prah ima nedostatak jer se teže "čisti", ta zrnca su u stanju da se zavuku u šupljine i bude ih svuda... (moglo bi se reći da su bolja za gašenje na otvorenom ili hodnicima itd gdje je prostor veći)

E sad da ne komplikujemo ako nedajbože bude požar gasite šta god da imate pri ruci :D

P.S. prilično su glasni pa nemojte se prepasti jer niko ne očekuje buku :)

visaluteju

Well-known member
Nisam ali ne bi trebalo, struja je ista samo cemo vise amperaze vuci dok radi kamera, mada koliko sam gledao nesto je sitno zanemarivo koliko vuce. Zice su debele dovoljno da podnesu grijalicu od kilovat :)

A nisam ni cuo da se iko zalio...

Mada neka aparat bude pri ruci :)

Jesi ti to nabavio pa planiras montirati ?

Cutac

Prèkaroš
Planiram naruciti kada vidim kakav je prihvat retrovizora :D

Ma pitam za CanBUS greske, da ne bi nesto izbacivalo.

Kele

PSA Fan
Nece prijavljivati gresku ako se kamera prikaci na vod za rikverc svetlo.Kod svih novijih auta,rikverc kamera se napaja sa voda za rikverc svetlo.Struja koju kamera vuce je mala i zanemarljiva.

visaluteju

Well-known member
Naravno cutac me urekao :)

P O M A G A J T E elektricari.

Ukratko stigla kamera i monitor.
Monitor spojen na 12v naprijed na upaljač. Kamera spojena nazad na rikverc svjetlo na zice koje smo pominjali gore.
Ispitano sa kontaktom sve radi ekstra, znaci pali se kamera kada se ubaci u rikcerc a gasi se kada se izbaci iz R. Ja ljepo sve razvucem poslozim zalemim zastitim itd i da se provozam kad sam upalio auto pake se greske: check fog light, check parking light, check brake light. Kad se usalta u rikverc upali se kamera nakratko i ugasi, opet se upali kada kocim :) takodje se upali u voznji kada upalim zadnje maglenke:)

Moze li biti zbog zajednickog uzemljenja ?
Ili mozda vise zica koristi zajednicki neki napon (ali to mi nema smisla)

Kada ponovo probam sa kontaktom a ugasenim autim sve super radi

mengela

Well-known member
Donator foruma
Jel ti pastor pri ruci :D

Probaj uzemljit posebno...

Mada to nebi trebalo bit.. provjeri jos jednom spojeve 'double check it'

Cutac

Prèkaroš
Jesi mozda sjeo na zicu koja sluzi za canbus?

Pitaj na french car forum, tamo ima doktor za takve gluposti. Mogu ja pitati ako hoces.

visaluteju

Well-known member
Ovako problem rijesen ali se pojavio drugi :)

Za ovo prvo sam j bio zamjenio plus i minus (ne znam ni sam kako jer sam bas bas pazio.

Novi problem: kada je auto upaljeno kamera se upali na rikverc ali se sama ugasi nakon par sekundi. Sa samim kontaktom dok je ugaseno radi normalno

Moram li raditi nesto sa onom trigger wire

visaluteju

Well-known member
Toliko sam pazio da sam se zaje*ao :)
Ajd bar sam sredio greske sa svjetlima, sad moram prokuziti sta se radi sa ovim triger /detect zicama ako je do njih

Na vrh