Zujanje kada auto duze stoji sa kontaktom

visaluteju

Well-known member
Vise puta sam ovo cuo i pitao se sta je a nikako da pitam...

Kada dam kontakt i prodje odrwdjeno vrijeme zacujem par kracih zujanja. Kao da se negdje pod haubom pokrece par elektromotora koji nesto okrecu. To zujanje tj zvuk tih motorica ako su motorici je prilicno glasan, odnosno jasno se cuje. Zazuji 2-3 brzo zaredom pa onda opet se ponovi nakon nekog vremena.
Jednom sam pitao u nekom servisu sta je to a oni mi brzinski rekose da je to ono kao stimanje nivo svjetala nivelacija neka, ali ja imam obicna svjetla i koliko znam nemam nista od tih nekih mambo dzambo opcija, sta bi to moglo biti??
 

Cutac

Prèkaroš
Može biti svašta. Meni se pumpa goriva čuje samo na prvom kontaktu(ali i tada je jedva čujna), a ako stoji pod kontaktom čuje se nešto pod haubom u pravilnim razmacima. Može biti klapna gasa, solenoida razvoda, neki relej, sto stvari.

A nivelacija farova bi trebala biti tiha + u Citroenima se farovi "prošeću" na dodavanje kontakta, više ne. Dodaš kontakt, pomaknu se, upališ auto i ne vidiš snop da se miče.
Dok recimo Opelovi farovi se miču tek kad upališ auto. Audijevi su se micali kao na Citroenu, kad dodaš kontakt, ali niti na jednome autu se nisu čuli periodično, plus što se općenito nisu čuli.
 

visaluteju

Well-known member
Prije ce biti ovo sto kaze oliver. Pumpa goriva znam kako se cuje i ona se cuje odmah po kontaktu i jedva je cujna, a cutac slicno si opisao i farove. Ovo moje je nakon dobrih 5 ili 10 minuta kontakta, zavisi i onako bas se cuje jasno, daalekoo glasnije od pumpe goriva.
 

Mirage

Well-known member
Ja bi rekao da je to neki solenoid i kod mene na berlingu od prvog dana se čuju ti zvukovi a ima ih dosta različiti.
 
Na vrh