Zamjena RD4 sa novijim navigacijskim sustavom

ExOduS442xb

Racing
Zanima me kolika komplikaciju bi bila zamjeniti postojeći RD4 sustav sa npr RNEG-om jer je on financijski najprihvatljiviji. Možda ću ići pogledat jedan C5 (ako se odlučim za prodaju svog mk1) no s moje strane mana su mu manjak navigacije i bijela boja (manji problema ali bijela boja mi se nikad nije sviđala) auto ima exclusive paket opreme. Auto mi se čini u redu na prvu no taj RD4 mora ići van. Imam lexiju, nas dva/tri smo relativno vješti u rastavljanju (ha ha) i volio bih bih ubaciti drugi sustav ako se odlučim za kupnju pa me zanima vaše općenito iskustvo (ako ga netko ima?) ili znate da se netko time bavi?
 

h5n1

Member
Ide rt6 (emyway) unutra bez puno problema ja sebi ubacio. Najveci problem mikrofon ja sam vukao kabel s original mikrofona direkt na radio jer nisam uspio naci drugu stranu kabela kraj radija. pa sam polemio novi kabel sve skupa 15ak min posla za mic. Onda drugi problem je bila lajsna oko ekrana malćice manja nego ekran koji sam nabavio. (ekran je iz yumpija) tako da je bilo malo turpijica i lagano pod kutem. al nista strasno. sve u svemu u jedno popodne lagano je bilo gotovo. i da ne zaboravim gps antenu nisam vuka original nego sam kinesku jeftinjaru samo zalijepio vrucim ljepilom iza ekrana na masku direkt sve radi ko ura. A šta se tiče boje ak ga kupiš zamijenimo se moj je crni jer nisam uspio bijelog naći šmrc :-D
 

ExOduS442xb

Racing
Hvala na informaciji, mozda cu se upuštati u taj posao, pa će mi trebat možda savjet :), trebali smo u ned otici pogledati auto ali je bilo dosta snijega i ne može se pošteno ni provozati pa smo odlazak prebacili za ovaj tjedan, tj vikend. Na ebay je RT6 sa ekranom minimalno 850$, pffff:rolleyes: i to bez nekih dodataka, koliko je tebe sve izašlo i gdje si kupovao ako nije tajna?
 

h5n1

Member
A kupovao iu svugdi. Lajsne ebay iz litve mislim kablove i antenu kina. Radio i ekran mi uletio kod nas za sitne novce tako da sam tu bio sritan. Al naravno da sam prije toga kupio i drugi radio za koji nisan uspija ekran nabavit ng4 ( prodajen ga :) ) Ako di zapnes javi se rjesicemi sve.
 

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Moguča je konverzija.
U kojem autu to želiš napraviti? Tvoj C5 je C5 X7 redizajn, ili prva generacija?
Umjesto RD4 ide lagano unutra RT4/5 (uz malu modifikaciju 2-3 žice za napajanje velikog displaya), dok za RT6 treba isto to + odgovarajući okvir zaslona. Kako je h5n1 gore rekao, display od RT6 je malo veći pa treba modificirati postojeći okvir zaslona jer će inače odrezati nekoliko redova pixela i nećeš vidjeti sam vrh ili dno slike (recimo 1/4 slova u gornjem ili donjem redu). No, može se za C5 X7 naručiti redizajn okvir - tad su se već ugrađivali RT6 pa time riješiš problem okvira...

Također možeš ugraditi i RNEG1, no on od 06.04.2019. pati od GPS WNRO buga; krivo računa vrijeme (moguće podesiti točan prikaz na zaslonu), pa i satelite traži na krivim pozicijama, stoga ih često ne nalazi dovoljno pa krivo pozicionira vozilo na karti...
On nema mogućnost priključka USB sticka (osim kroz nekakve CD Changer emulatore), niti BT streaminga.
Njegove zdnje karte su iz 2018-2, za RT4/5 su iz 2016-17 dok za RT6 idu i najnovije (trenutno 2020-2).
No, RNEG ima korisnu funkciju upozoravanja na radare što RTx uređaji za East Europe (gdje je i nas stavilo) nemaju...

Taj RNEG1 (Harman-Becker) izgleda skoro isto kao i RNEG2 (RT6 ili eMyWay od Magneti Marelli), a najlakše se razlikuju po tome što jedinica ispod centralnog gumba ima utor za SD karticu, a ovaj noviji nema.

Izbjegavati kupovinu uređaja i displaya na eBayu jer su cijene bolesne (po 600-800€ za komplet). Strpljivo pretraživati oglase i slupane modele kod nas pa ćeš ubosti nešto normalno. To bi bilo od 150-300€...
 
Posljednje uređivanje:

ExOduS442xb

Racing
Moj C5 je model prve serije iz 2002 g. ali mi je u planu do kraja godine (ako bude sve okej) uzeti X7. Ali s obzirom da mi se ne žuri u kupnji jer imam drugo vozilo (koje želim predstaviti u grupi) odlučio sam se tražiti auto bez presinga. Odlučio koji motor, oprema, itd, ali za manjak navigacije sam nekako ostao otvoren jer znam da je ugradnja moguća ali znam i da nije mali zahvat. Iako bi volio kupiti auto na kojem se taj zahvat ne mora raditi to nije presudno, bitnije mi je stanje auta (mehanika) i njegova cijena. Ali tvoja ideja nije loša, tražiti i skupljat i odradit instalaciju kada se sve prikupi. Jedino što to može dugo trajat. Hvala na detaljnom infu, ovo s kartama me baš zanimalo, to znači da bi možda i rneg preskocio jer se više ne mogu staviti novije karte. A da nema neki workaround slučajno?
 

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
...to znači da bi možda i rneg preskocio jer se više ne mogu staviti novije karte. A da nema neki workaround slučajno?
Nema workarounda. RNEG definitivno preskoči jer će ti (uz zastarjele mape iz 2018) imati i slabu/sporu konekciju prema satelitima, a onda i netočno pozicioniranje, nadmosrku visinu, procjenjeno vrijeme stizanja itd.

Ja bih u C5 X7 ugradio RNEG2 (RT6) i to ti je najbolja opcija. On ti ima aktualne karte (2 puta godišnje se ažuriraju), imaš i USB i BT Streaming i lijepi prikaz svega na velikom zaslonu (parking senzori, TPM senzori, informacije audio izvora, putnog računala itd.).
Treba ti sam uređaj, High-resolution display i redizajn okvir oko zaslona.
Naravno, i preinaka one 3 žice za veliki zaslon, te dodavanje mikrofona i GPS antene.
Na kraju svega i malo telekodiranja Diagboxom i to je to!
Mislim da čak ne treba konekcija na PSA servere za RT6 - dakle može i "divlji" Diagbox odraditi posao...
Definitivno se isplati! :cool:

Ovdje imaš više slika zamjene RD4 radija za RT6.
 

Prilozi

ExOduS442xb

Racing
Hvala, znaci RNEG je otpao onda. Uzeo sam C5 X7 prekjucer i nema navigaciju tako da cu ju morati ugraditi. Što misliš o NG4? Ne znam kakav je u odnosu na RT6? Vjerojatno bi se odlucio za jedan od ta dva sustava. Naletio sam na jednu ponudu na ebay-u, cijena je oko 650eura ali u paketu se nalazi i plastika za ventilaciju, kablovi, ekran, koliko vidim sve što je potrebno.
NG4 Link ebay
 

pokra89

Well-known member
Posljednje službene mape za NG4 su 2016-2. Neslužbenih ima i iz 2021.

Dobra stvar kod NG4 su što podržava 3d verzije mapa, što je nekad stvarno fora. I podržava reprodukciju DVD filmova
 

dinko1981

Well-known member
Hvala, znaci RNEG je otpao onda. Uzeo sam C5 X7 prekjucer i nema navigaciju tako da cu ju morati ugraditi. Što misliš o NG4? Ne znam kakav je u odnosu na RT6? Vjerojatno bi se odlucio za jedan od ta dva sustava. Naletio sam na jednu ponudu na ebay-u, cijena je oko 650eura ali u paketu se nalazi i plastika za ventilaciju, kablovi, ekran, koliko vidim sve što je potrebno.
NG4 Link ebay
Jesi razmisljao o tipskom androidu? Ja sam nedavno ugradio u svoj c4 i imam apsolutno sve sto ocekujes od modernog sustava a izgled ostaje tvornicki.
 

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Posljednje službene mape za NG4 su 2016-2. Neslužbenih ima i iz 2021.
Dobra stvar kod NG4 su što podržava 3d verzije mapa, što je nekad stvarno fora. I podržava reprodukciju DVD filmova
Da... NG4 je bio baš moćan stroj. Podržavao je sve moguće ulaze, čak i DVD (dok vozilo stoji), ali je znao imati i hardwerskih problema, kao i RNEG (također Harman-Becker uređaj)...
3D mape su u ono vrijeme bile revolucija i dobro dođu u nepoznatim sredinama... Nijedan Magneti Marelli uređaj nije imao 3D prikaz, sve dok PSA u 2016 nije prešao na Continentalov NAC koji ima 3D.
Ove neslužebene 2021 mape za NG4 su zapravo mješavina BMW (ili Audi) i PSA mapa. U tom slaganju zna biti i nekih kolateralnih žrtava (npr. POI ne rade ispravno, ili dijakritički znakovi i sl.), ovisno o tome uzimaju li se nove mape od BMW-a ili Audija, te s kojim izvornim PSA file-ovima se kombiniraju... Ugl, moguće je to posložiti da radi skoro potpuno ispravno, ali treba dosta kopati, isprobavati i potruditi se...
Osobno nisam nikad ugrađivao niti imao NG4 pa ne znam kako bi bilo s modifikacijom postojeće žicologije, ali pretpostavljam isto kao i za RT4/5/6? Stroj bi treba raditi normalno, priključen na originalni QuadLock konektor bez ikakvih modifikacija, a samo bi za veliki display trebalo izvući napajanje (kao i kod RT4/5/6)...

RT6 (RNEG2) je Magneti Marelli uređaj, hardwerski pouzdan i otporan na WNRO bug (H-B uređaji pate od toga), a najveća prednost mu je ta što ima aktualne originalne karte kod kojih ne treba nište petljati. Nema DVD i karte nisu u 3D prikazu, ali ostale funkcionalnosti ima iste kao i NG4. S malo zastarjelim GUI, doduše... Prikaz samih mapa, izbornika u meniju i grafike na zaslonu je malo "outdated". Kod NG4 to izgleda modernije, ali ako zbog WNRO-a nakon 06.04.2019. (kao i RNEG) ima slabu/sporu konekciju na satelite, onda će neprecizno pozicionirati vozilo, a onda baš i nema neke velike koristi od ugradnje navigacijskog uređaja...

U oba slučaja treba modificirati žice za display, dodati GPS antenu i mikrofon, nabaviti veliki (redizajn) okvir zaslona te na kraju posložiti što treba putem PSA dijagnostike.
PS: idealno bi bilo da uređaj potječe također od nekog C5 X7 modela (lakše je konfigurirati opcije)...
 

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Znači maknuta blokada za video u vožnji? Kako si to izveo?
👍🏻
Sad nam još pokaži i 3-D mape! Po mogućnosti 2021... 😎

A kakav je po pitanju satelita? Je li ga što afektao WNRO bug?
Moj RNEG je u Istri postao praktički neupotrebljiv (2-3 satelita), pa sam ga bio zamijenio s RT5...
 

ExOduS442xb

Racing
Moram priznat da sam impersioniran vašim znanjem i da sam se definitivno odlučio samostalno ugraditi navigaciju i sve mi se više čini da će to biti RT6, ako negdje zapadnem (a vj hoću) znam gdje cu pitati🙂.
Dinko hvala na savjetu ali htio bih da bude originalno, nije samo navigacija u pitanju, ti uređaji pokivaju dodatne opcije.

Off topic skužio sam i da auto ima senzore pritiska u gumama koji su bili iskljuceni, aktivirao sam ih ali mi radi samo za prednje, moram ponovno probati kalibrirati sa Lexijom. Također, ima veliki servis (čini se bez izmjene remena pumpe visokog tlaka) i piše da je prije 5000km izmjenjeno ulje u mjenjaču ali ne piše koje, valjda nije ubačeno 3309, šalta brzine jako dobro. Ali moram ga predstaviti, a nisam ga pošteno ni slikao, i dalje više vozim stari C5 koji ipak ostaje u obitelji, Tako da, u kući imamo 4 C5😅
Dovoljno za fun club?
 

dinko1981

Well-known member
Dinko hvala na savjetu ali htio bih da bude originalno, nije samo navigacija u pitanju, ti uređaji pokivaju dodatne opcije.

[/QUOTE]

Tipski android uredjaji osim sto izgledom prate originalne takodjer omogucuju i sve ostale funkcije koje isti imaju. Ja sa svojim androidom ulazim u sve menie i postavke vozila kao i sa tvornickim, znaci apsolutno nista ne gubim. Druga stvar su univerzalni uredjaji..
A prednosti su ogromne, po meni tvornicke navigacije koje su stare x godina su smijesne pored googlovih karti, performanse original hardvera nisu bile ozbiljane niti u vrijeme izlaska a kamoli danas itd itd
 
Posljednje uređivanje:

Brruno

Well-known member
Ja sam pred neki dan bio u nekom selu blizu većeg sela Kringe u Istri( zaboravio sam tčno naziv sela) Google maps na samsungu (s9+ i s10)nije našao adresu a RNEG jest i doveo me do kuće. :D Karte iz 2016 ako se ne varam, još ih nisam nadogradio. SW 5.03 ako nisam fulao, zadnja verzija ,onako napamet pišem. Naravno ,po Zagrebu često pogriješi jer se štošta promijenilo od 2016 :D . I ja sam davno htio staviti RNEG2,ali nisam našao ništa povoljno u kompletu. Pa sam kupio pločicu BT koja se lemi direkt na matičnu od rnega i dobiješ BT streaming preko AUX linije ali sam odustao jer mi se nije dalo raskopusat sve. Još uvijek snimam CD-e, kao i prije 20 godina :D
 

pokra89

Well-known member
Znači maknuta blokada za video u vožnji? Kako si to izveo?
👍🏻
Sad nam još pokaži i 3-D mape! Po mogućnosti 2021... 😎

A kakav je po pitanju satelita? Je li ga što afektao WNRO bug?
Moj RNEG je u Istri postao praktički neupotrebljiv (2-3 satelita), pa sam ga bio zamijenio s RT5...
Što se tiče blokade videa u vožnji, za to je zaslužan Kufatec modul. Montaža jednostavna, sveukupno 15 min posla i imaš video uvijek i vazda. I sad mi to fali, ne toliko zbog mene koliko zbog ekipe iz zadnjeg reda :D

Što se tiče ostalih pitanja, na ta pitanja odgovore može dati sadašnji vlasnik :)
 

szahtila

Well-known member
Pitanje za znalce:jel moguće prekonfigurirati funkciju tipki na volanu na C3? Konkretno ljevi kotačić i tipka na vrhu poluge brisača imaju istu funkciju(putno računalo) i tipka govornih komandi i tipka na vrhu ručice svjetala?
 

ExOduS442xb

Racing
Tipski android uredjaji osim sto izgledom prate originalne takodjer omogucuju i sve ostale funkcije koje isti imaju. Ja sa svojim androidom ulazim u sve menie i postavke vozila kao i sa tvornickim, znaci apsolutno nista ne gubim. Druga stvar su univerzalni uredjaji..
A prednosti su ogromne, po meni tvornicke navigacije koje su stare x godina su smijesne pored googlovih karti, performanse original hardvera nisu bile ozbiljane niti u vrijeme izlaska a kamoli danas itd itd
Znači bacio si mi bubu u uho, radi visokih cijena tvornicke navigacije počeo sam istraživati android uređaje i odlučio se za android, već sam i naručio uređaj, cijena je oko 2.5k kn, naručio sam iz Češke nažalost u Češku jer iz nekog razloga nisu slali za HR, sreća pa imam nekog tamo.
Najviše me brine kvaliteta samog ureađa i kako će podnositi zimu i ljeto.
 

Prilozi

Na vrh