Zamjena hladnjaka

maxx

Member
Kao što sam već na jednoj temi rekao,hladnjak je "dao" svoje pa je bilo vrijeme da se zamjeni novim:grin:
Sam postupak je išao,da nekažem (pre)glatko,ispraznio stari antifriz i skinuo stari hladnjak,stavio novi i spojio ga sa svim crijevima i žicama za 10 min:cool:
E,sad dolazi onaj najteži dio,ulijevanje novog antifriza i to famozno odzračivanje:hm:
Neznam gdje sam fulo,ali patio sam se dobrih sat i pol dok ga nisam uspio odzračit do kraja.Otvorio sam sve ventile(onaj gore na hladnjaku desno i onaj mali čep na crijevu do šajbe)osim onog na termostatu jer nisam imao imbus te dimenzije da ga odšarafim:hm:
Iz ova dva ventila se pušilo sve u 16 al nikak da počne curit antifriz,samo para.
Kad se auto ugrijo,ventilator se upalio i nije se gasio dok nisam skužio da se upalila crvena lampica za pregrijan motor:eek:(il kak se to već zove).
Ugasio auto,malo sačeko i onda opet.Malo sam tisko gornje i donje crijevo i neznam ni sam kak al onda je počela curit voda na ova oba ventila i zatvorio sam ih i još malo pričeko dok ne izbaci sav zrak kroz eksp. posudu.
E sad,pročito sam negdje da ak se ne otvori taj ventil na termostatu da on ostane zatvoren jer ima zraka u njemu al opet s druge strane,zakaj mi je onda ono crijevo gore bilo vrelo ak se termostat nije otvorio??
Nadam se da će mi netko reć gdje sam se zaje.. da znam za drugi put:D
Ili da takve stvari ostavim majstoru(al ja ipak više volim sam neke stvari napravit:D )
 

sLi

Dr. Xsara
samo uljevaj vodu preko razrezane boce ili neceg slicnog, tako da dignes razinu iznad najvise tocke u sistemu
 

maxx

Member
Joj,to sam vidio na nekoj slici,al ja sam očito prepametan pa reko kakve su to gluposti:oops:
A jel onda isto treba sve ventile otvorit za odzračivanje ili...?
 

Olaf

New member
onaj imbus na kucistu termostata obavezno moras odsarafit da izade zrak iz glave motora jer ti je gore indikator i onda ti pokazuje da se pregrijava kad je unutra zrak a zrak se lakse zagrije nego tekucina...
 

maxx

Member
I mislio sam da je tu problem,al rekoh,nisam imo imbus pa ga nisam ni odšarafio.
Nego,Ispustio sam oko 4 litre starog antifriza(tolko je iscurilo) a pošto unutra stane 5,7L(tak piše u autodati)jel taj ostatak osto u bloku motora??
Kak to ispustit,jel ima kakav šaraf ispod motora pa da se i to ispusti?:D
 

Olaf

New member
mozes sa straznje strane skinuti granu koja ide na blok di se nalazi pumpa vode pa ispustiti jos dio antifriza ali nemoj se toliko zamarati s tim, rade ga samo odzraci na kucistu termostata i vozi
 
Na vrh