Pre desetak dana je stigla remontovana solja od cika Save iz Novog Sada:
Cika Sava mi je poslao svoju solju,posto je imao na stanju,i to bas desnu koja meni treba i za S1...a da ja kad je zamenim,posaljem njemu svoju staru.
Hvala cika Savi!
Skidanje stare solje:
...................
Stara solja sa "zastitom"otkinuta skroz i drzala se samo na navarenoj zastiti koja je takodje pukla na jednoj polovini:
....................
.......................
Gumice iz stare solje spasene:
...i montirana nova solja:
Demontaza i montaza je dobro prosla.Dodao bih samo da prilikom izbijanja teleskopa iz solje prvo malo iscukate solju sa strane jer ja nisam mogao tek tako da izbijem teleskop iz solje.Tek posle malo ubedjivanja sa strane sam je sisao dole.
Takodje treba voditi racuna da ne iscupate poluosovinu...nehotice...u trenutku kad teleskop izadje iz solje i krene prema vani.
Sto se tice LHM-a,prosuto je negde oko 200-300ml...sto od lajtunga i bombe,sto od samog teleskopa prilikom sabijanja.
Gumice iz stare solje su iscackane specijalnom pincetom sa zakrivljenim i uvucenim krajevima.Potrajalo je malo jer sam morao da pazim da ih ne ostetim posto druge nemam a remontovana solja je dosla bez njih.
Po zavrsenoj ugradnji prekontrolisite da li ima curenja na bombi,na solji gde dolazi cev i najvaznije...na klipu teleskopa.
Danas jedna "zimska" sa zimskim setom guma: