Veličina kotača.

bbozak

Active member
Berlingo 2018., 1.6 blueHdi 73kW., došao je sa 215/55/16 gumama i pripadajućim čeličnim felgama.

Našao sam ovu tablicu veličina guma i kotača za Berlingo, pa samo da mi netko potvrdi:


Znači kod mene je vjerojatno 6.5Jx16 ET26 čelična felga, a ukoliko želim preći na 15" felge, trebao bi uzeti 6.5Jx15 ET27? 4x108 je razmak između vijaka, on je jasno isti.

Vidim da je netko spominjao da je stavljao ET27 15-icu i da je mu je grebala po prednjim diskovima? ET je, koliko kužim offset od centra i što je broj manji, to felga "viri" više prema van?

Uglavnom, ako netko ima praktična iskustva s ovime, bio bih zahvalan, razmišljam da pređem na 15ice, jer bi 205 širine mogao uzeti recimo ljetne, a 195 zimske, a pretpostavljam da bi dobio neš sitno na udobnosti, 16ice u ovoj dimenziji su dosta skupe, bilo ljetne ili zimske!

Da, u prometnoj su mi sve ove mjere od početka, tako da ne moram ništa naknadno dodavati.

Hvala na odgovorima!
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
1mm je u pitanju kod ETa. Znači da bi trenutno kočnice trebale biti full na knap naspram 16ica ako taj jedan jedini milimetar čini razliku.
Provjeri sam postojeće razmake ako možeš. Ali ne vjerujem da bi trebalo biti problema
 

Mirage

Well-known member
Skini rezervni kotač on je 196 /nešto 15 cola pa ćeš vidjeti koja je felga točno, a što se tiče felge da u pravu si felge su 6.5Jx16 ET26 ja imam dva seta ljeto oba čelične.

A gume su u našim dimenzijama preskupe ali ja bi opet prije 215 nego 205 ipak je to više gume na cesti, a ja sam se pomirio da je berlingo bez 200 kg tereta neudoban.
 

bbozak

Active member
Ma poludit ću više s tim gumama, opet drma, znači svaki put kad promijenim gume drmaju, ovome nema kraja, jel svaki put baš moram u Vulkal i špur radit i njima dat da balansiraju, jer samo onda ne drma...
 

Mirage

Well-known member
Ma poludit ću više s tim gumama, opet drma, znači svaki put kad promijenim gume drmaju, ovome nema kraja, jel svaki put baš moram u Vulkal i špur radit i njima dat da balansiraju, jer samo onda ne drma...
Isto i kod mene i objasnio mi čovjek problem je upravo u dimenziji. 215 je strašno osjetljiva dimenzija na berlingu i razlika od samo 5 grama radi probleme ja sam poludio i otišao u citroen oni izbalansirali i sad ne drma a kad sam išao na more nisam smio preko 130.

Obilaziti loše balansirke ja imam osto jednog koji nikad nije dobro izbalansirao gume valjda ni na tačkama ne bi uspio to srediti.
 

Cutac

Prèkaroš
Ako te tjesi, meni Resolfen svaka 2 mjeseca trazi balansiranje jer protrese na 120.
Vise mi ih je puna kapa, ali lijepe su jebiga :D
 

Mirage

Well-known member
Ako te tjesi, meni Resolfen svaka 2 mjeseca trazi balansiranje jer protrese na 120.
Vise mi ih je puna kapa, ali lijepe su jebiga :D
Ali ovo su čelične ipak bi trebale duže durat sad su tresle 50 70 130
 

bbozak

Active member
Dakle, danas sam išao vulkanizeru i prijavio da drma volan (gume sam stavio prošli tjedan, drmalo je čim su stavljene), a drma od 105km/h pa nadalje konstantno, manje - više, nema neki peak.
Skinuo je sve 4, ponovno išao balansirati, izađem na autoput, volan je manje nemiran, ali na 130 se osjeti, a na 135 već se i vidi kako drma, vratim se nazad, kaže - dođi kasnije, probat ćemo u HAKu na njihovu balansirku.

Na HAKovoj balansirci je probao prednje dvije, lijeva je bila 10g razlike, druga je bila u nuli.
Opet drma, osjeti se, nije toliko kao prije, ali drma.

Zaključak vulkanizera i HAKovog meštra je da kod "običnih" vulkanizera je moguće ionako samo balansirati felgu, a ako postoji problem s gumom ili ako nije savršeno okrugla, onda to može Vulkal i neki ovi veći jer imaju stroj koji može izmjeriti samu gumu, pa se guma isprazni i zakrene, napumpa i dok se ne dobije položaj u kojem je guma najokruglija.
Sad gledam, zadnji put da mi je netko zimske gume balansirao da ne drma, bio je Gumi Impex na Žitnjaku.

Ne znam, pametan nisam, još su spomenuli da im je čudno da je 215 guma na 6.5J felgi, jer je to felga za 205 gumu, da za 215 već ide 7J.

Gledam prometnu, a nemam 205/60/R16 upisano, tražim homologacijski papir, ne mogu nać, sa njega su garant prepisivali dimenzije guma u prometnu i poprilično sam siguran da su bile 4 različite dimenzije. Gledam prometnu - dva put je upisano 195/65/15. Osim toga imam 205/65/15 i ovu koja je sada gore 215/55/15.

Rezervna guma je ispod 195/65/15.

Ajd sad budi pametan. Poludit ću više s tim gumama.
Auto mi je alat da me preveze na posao, tj lokacije gdje radim, dosta neredovito radim, od lokacija do vremena i stvarno me smeta što moram gubiti vrijeme na ovo, jer ni sam ne znam kad ću ga imati, teško mi je išta planirati, a kamoli hodočastiti na određena mjesta po Zg i onda ako slučajno ne valja, dolazit kasnije samo radi toga reklamirati. Ona stara hrđava Mazda nikad nije imala problema sa gumama... :(
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Odi do Autolaba, imaju balansirku koja simulira pritisak ceste. Ako oni ne riješe, treba proći felge s komparatom da nisu krive
 

bbozak

Active member
koje su " standardne " gume za Berlingača ? 195 - ice ?
Za kojeg Berlingača?

Ovaj "model" Berlinga je predstavljen 2008.
2012. ide redizajn i vjerojatno nove dimenzije gume
2015. ide opet redizajn i sigurno idu nove dimenzije guma, jer su XTR podigli u odnosu na XTR is serije prije.

moj je 2018. godina (zapravo model 2015.-2018.), XTR verzija i tvornički je došao sam 215/55/16 gumama na čeličnim felgama, onaj "Feel" model, čini mi se dolazi sa 15" felgom, vjerojatno 195/65/15.

Jači paketi od XTR-a kod nas, mislim nisu ni prodavali, oni vjerojatno imaju alu 16" kotače.
 

Mirage

Well-known member
bbozak nema druge dimenzije u 16 cola a valjda proizvođać zna kakva guma ide na koji felgu.

Kod mene ista priča samo prve gume nisu tresle sve ostale tresu to je sve do naši majstora a berlingo osjetljiv.

Sada mi zimske ne tresu nisam išao preko 140.
 

Cutac

Prèkaroš
Moje su balansirane u autolabu, nastavile treskati, felge premjerene, kao staklo. Od 4 gume, jedna ima lagano plesanje kad gledaš šare, ali road force ništa ne komentira, a navodno bi trebao, da to uzrokuje probleme.

Vidi si krajnike, spone krajnika i letvu. Meni je manje treslo kad sam promijenio sponu koja je dobila lufta, a sad je i druga strana dobila.
 
Na vrh