Ukoliko bude potrebno - zamjena akumulatora - EFB ili AGM, a i reprogramiranje?

Charles

Active member
Donator foruma
Pozdrav ekipa,

Sumnjam da je oslabio akumulator - mjerio sam i u mirovanju je 11.5 (pitanje je koliko je precizan mjerač), a primjetio sam da easy entry čudno radi - nekad otključa vrata, nekad ne, obično ne nakon stajanja preko noći.

Auto je nešto manje od 3,5 godine star - ide li zamjena akumulatora pod jamstvo? (5 godina)

Ukoliko je potrebna zamjena i ne ide pod jamstvo - mogu li umjesto EFB 70ah - 760A kakav je sad staviti odgovarajući AGM ili je potrebno neko reprogramiranje u servisu u tom slučaju?

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
mjerio sam i u mirovanju je 11.5 (pitanje je koliko je precizan mjerač)
Ne može toliko pogrešno pokazivati. Ovo je prazan akumulator.

ide li zamjena akumulatora pod jamstvo? (5 godina)
Ne. Vodi se pod potrošni dio.

mogu li umjesto EFB 70ah - 760A kakav je sad staviti odgovarajući AGM ili je potrebno neko reprogramiranje u servisu u tom slučaju?
Najlakše je uzeit novi EFB. AGM istih specifikacija ne bi trebao praviti probleme.

Programiranje je u principu BMS reset kod zamjene baterije. Uglavnom BMS-u (Battery managment system) kažeš da imaš novi akumulator. Preporuka je to napraviti, neki tvrde da je nepotrebno. Ja bih na svom napravio.

szahtila

Well-known member
Ako ugrađuješ isti akumulator(vrsta, kapacitet i max struja), ne treba ništa programirati. Ako je različit, onda u teoriji da. Šta se u praksi događa, nemam pojma. Čudno je da nakon 3.5 godina akumulator prve ugtadnje crkava. Moj je trajao od 2017 do 8/2025,prva ugradnja

Charles

Active member
Donator foruma
Evo, sad sam baš išao provjeriti kako će se čuti kod paljenja i nije htio upaliti - bacio hrpu upozorenja i to je to. Tak da je sigurno otišao akumulator. Ovlašteni tek radi od 7.1. tak da jedino tad mogu dobiti potvrdu ide li pod jamstvo, ali u uvjetima jamstva je navedeno da ne ide - iako su mi pod jamstvom u Renaultu zamijenili akumulator na Talismanu, kad je imao cca 3 ili 4 godine

Kad je programiranje u pitanju - čitao sam da bi trebalo podesiti da je novi akumulator AGM a nd EFB, al pitanje je hoće li to servis odraditi ako po njihovim procedurama ide EFB za taj broj šasije
Upalio na kleme - provozao se pol sata na visim okretajima, i sad kad se ugasi (ovaj put na senzoru u autu) pokazuje 12.1V. Možda se akumulator ispraznio zbog kratkih vožnji uz uključeno grijanje sjedala i volana, nisam siguran - ali nije dobar znak. Ionako ću morati do ovlaštenog da mi ponište greške jer mi javlja grešku motora, mjenjača i bočne kamere sad ne prikazuje.

Posljednje uređivanje:

Charles

Active member
Donator foruma
UPDATE: Servis veli da je to potrošna roba i van garancije nakon 3,5 godine - kako nisu imali takav akumulator bez narudžbe rekli su da ionako mogu to zamijeniti i sam, pa sam uzeo TAB SG70 (EFB) koji su imali na stanju u lokalnoj trgovini, zamijenili ga odmah i sve 5.

Na vrh