[Tutorial] Zamjena lampica osvjetljenja ventilacije

ljenjivac

New member
Pozdrav, pregledavao sam forum i nisam uspio pronaci neki tutorial kako promjeniti lampice ventilacije...

E sad, ako bi netko bio toliko dobar i objasnio postupak... kako uopće doći do tih lampica, radi se o Citroenu Xsari 2003g. Evo i slika...

 

mirda69

Super Moderator
Uredništvo foruma
evo s jednog drugog foruma ;)..možda ti pomogne :whistling:


- prvo skinuti plastiku koja ide oko displaya i CD-a nekim tankim plosnatim predmetom (ja sam koristio jako tanak ravan sarafciger).
Plastika je pricvrscena zabicama i lako se vadi. Oprezno pri podizanju plastike da se ne bi savinula i pukla. Takodje treba skinuti plastiku sa otvorom za stvari koja se nalazi oko prekidaca za podizace stakala.. vadi se isto plosnatim predmetom jer je na zabice. Nakon toga izvaditi pepeljaru i upaljac.. kada budete izvadili pepeljaru vidjecete zabice koje drze upaljac.. skinite cijeli nosac upaljaca i izvucite konektor.
- sljedeci korak je skidanje displaya i CD-a. Obadva se drze na po dva torax sarfa (obiljezeni na slici) pa ih treba odvrnuti i skinuti konektore.

Konektor na displeju ima osigurac (pokazano na trecoj slici strelicama). Da bi osigurac odstranili sa displeja treba povuci isti putanjom i smjerom kao pod broj 1, tada se konektor oslobadja i moze se izvuci. Vraca se suprotnim smjerom kao pod broj 2.
- sada je potrebno skinuti otvor ventilacije.. otvor je pricvrscen zabicama i skida se lako na sljedeci nacin:

Za skidanje otvora ventilacije od alata potreban je tzv. srednji prst na ruci. Kroz rupu gdje dolazi mali motorcic, prstima napipati dio sa unutrasnje strane koji se nalazi ispod strelice, sa unutrasnje strane. To je mala plastika (zabica), treba je pritisnuti, zadrzati i cijeli dio ventilacije povuci u donjem dijelu prema sebi.. budite pazljivi, nije potrebna nikakva sila.. lako se vadi. Nakon toga na susjednoj strani u donjem cosku, tankim plosnatim predmetom podici i osloboditi zabicu. Tada ce se otvor ventilacije osloboditi u donjem dijelu i samo ga treba povuci lagano prema dolje, a pritom voditi racuna na gumb za 4 zmigavca, i cijeli sklop ce ispasti. Lako se vadi, vodite racuna da ne primjenjujete silu, jer ce se potrgati drzaci.
- sljedeci korak je odsarafljivanje sarafa koji drze cijelu plastiku koja ide oko instrument ploce i sarafa koji drze bijelo kuciste sa preklopnicima za temperaturu.Na sljedecoj slici bijelim krugovima su obiljezeni sarafi koji drze veliku plastiku a crvenim krugovima sarafi koji drze bijelu kutiju.

Napominjem da nije potrebno skidati cijelu plastiku koja ide oko instrument ploce (dalje cu je zvati velika plastika) vec samo odvijamo sarafe da bi je oslobodili koliko nam je potrebno.
- sada treba odvrnuti sarfe sa donje strane koji drze veliku plastiku i sarafe koji drze bijelu kutiju. Na sljedecoj slici bijelim krugovima su obiljezeni sarafi koji drze veliku plastiku a crvenim krugovima sarafi koji drze bijelu kutiju.

Da bi oslobodili veliku plastiku takodjer je potrebno skinuti plastiku koja se nalazi ispod vrecice koja ide oko rucice mijenjaca (nosac pepeljare i upaljaca). Vrecica koja je pricvrscena na plastiku skida se na taj nacin sto se krajevi plastike obiljezeni zelenim strelicama na gornjoj slici (krajevi na strani gdje se zavrsava velika plastika, ispod gumba za grijace stakla) izvuku plosnatim predmetom jer se drze na zabice i cijelu vrecicu sa nosacem povuci nazad prema rucnoj kocnici.Tek sada cete vidjeti plasticni nosac koji nosi pepeljaru i upaljac i na sljedecoj slici su prikazana dva sarafa koje treba odvrnuti i tada se cijeli nosac vadi:

Kada sve to skinemo izgleda ovako :

Napominjem da nije potrebno upotrebljavati silu prilikom skidanja jer se sve lako skida, samo polako i pazljivo.Sada dolazi najtezi dio u ovom slucaju. Velika plastika je slobodna kao i bijela kutija. Veliku plastiku treba povuci i drzati prema sebi ali vrlo pazljivo da ne dodje do pucanja , trebala bi se lagano povlacit, ako negdje zapinje pokusajte vidjete gdje i oslobodite je, ako ne uspijete vratite sve natrag.Kada povucete plastiku bijelu kutiju preko okruglih prekidaca, lagano gurnuti prema nazad da se odvoji od velike plastike, zatim je lagano i malo gurnuti prema dole (dole ima mjesta da se gurne cijela kutija i nazad), a potom gurnuti malo unazad bijelu kutiju.

To bi trebalo izgledat kao na gornjoj slici. Bijeloj kutiji mozete pristupiti kroz bilo koji otvor na velikoj plastici. Na krajevima bijele kutije vide se 4 zabice koje drze prednju plocu sa brojevima i oznakama, u svakom cosku po jedna. Ta ploca nosi i tri okrugla gumba, tako da oslobadjanjem zabica (vrlo pazljivo jer je malo nezgodno prici) skidate plastiku sa oznakama i sva 3 gumba, otvarate bijelu kutiju. Plastika sa gumbima se izvlaci na mjestu gdje je strelica na slici. U bijeloj kutiji se nalaze tri zaruljice koje treba izvaditi i zamijeniti. Ponovo napominjem da strogo vodite racuna kako radite da ne potrgate veliku plastiku, bijelu kutiju ili poklopac bijele kutije sa gumbima, nije potrebno upotrebljavati silu. Montiranje ide obrnutim redom, vracate sve redom kako ste skidali.

JEDAN JAKO BITAN DETALJ, morate odsarafiti dva sarafa iznad instrument ploce da bi cijela plastika oko instrument ploce i komandi popustila.. inace prilikom povlacenja plastike moze doci do pucanja iste. Sarafe sam obiljezio bijelim strelicama na donjoj slici, ima ih 2 komada.


 

ljenjivac

New member
Puno hvala na odgovoru, nisam bas mislio da je ovoliko komplicirano... A nista, slijedit cu upute i probat to napravit, hvala jos jednom...
 

payson

New member
Eto, tko ima živaca nije problem promijeniti lampice u pepeljari i za osvijetljenje kontrolne table, hladna piva i polako....:grin:

Samo je problem kada se sve razmontira skinuti grlo lampice za pepeljaru, to je smislio neki nobelovac, :mad:sve u svemu, 100 kn ostalo u džepu:grin:
 

DS9

Active member
Ubodne 12v 1.3W. Mislim da bi odgovarale i 12v 1.2W
Vidi da nadješ npr. Osram jer su neki prijavljivali da su im kineske crkavale posle par meseci.

Btw, gornji tekst koji je postavio supermoderator mirda69 potiče sa CFS-a, hvala članu Nesi Vr iz Vranja. Na žalost slike koje prate tekst su izgubljene na ImageShack.
 

RI14

New member
Meni je baš neki dan krepalo to osvjetljenje, tako da mi predstoji ova ista borba.
Btw. je li inače display sa satom/datumom isto osvijetljen ili ne? Jer kod mene ne svijetli otkako je kupljen auto.
 

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Neznam, al baci oko ako ima kakvih žaruljica za mijenjat iza njega. Pa ako ima, šibaj :D
 
Na vrh