saxo škripi na prednjim kotačima

maligad

New member
ekipa, pitanjce:
u pitanju je saxo, nove gume, nove pločice, novi diskovi, očišćene čeljusti, sve fino podmazano, međutim, događa mi se da kada prelazim preko hupsera (tad se najbolje čuje), čuje se taj neki čudan zvuk, kao neko nekakvo gužvanje plastike, ne znam uopće kako to opisat, s tim da je zvuk dosta jak, kao da se neka plastika savija. to se odnosi na prednje kotače. u servisu rekli da su sve pregledali i da je auto siguran za vožnju te da ignoriram to što se malo čuje, te da je to vjerojatno od toga što su te čeljusti čišćene, pa treba malo da taj neki sprej i ulje prorade?.
unaprijed hvala na bilo kakvim uputama i preporukama
 

gox

New member
To se i meni čulo, recimo preko ležečeg, ali je samo prestalo nakon par tjedana :) Sad se više ne čuje :)
 

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Meni je škripao ležaj amortizera. Evo tutorial (za Punto) kako se mijenja.

Dignemo auto dizalicom, skinemo kotač, dignemo prednju haubu

Odšrafimo dva šrafa koja drže amortizer za glavčinu-matica je ključ 17, a s druge strane pridržavamo ključem 15.


Zatim odšrafimo jedini šraf koji drži amortizer za muldu-pridržavamo osovinu amortizera imbusom 6, a maticu odšrafimo okastim ključem 19
i skinemo "šalicu" ispod matice


Izvadimo cijeli amortizer sa oprugom-napnemo oprugu napinjačima i zatim opet pridržavamo osovinu amortizera imbusom 6 i skinemo maticu koja drži ležaj amortizera ključem 27Kod skidanja kratkih opruga za spuštanje, napinjač opruge nije potreban jer je opruga toliko kraća od originalne

Nakon što skinemo maticu, skinemo čašicu u kojoj leži opruga i sam ležaj amortizera


Ležaj amortizera sastoji se od kugličnog ležaja koji je u svom metalno gumenom ležištu koje apsorbira udarce.
Kuglični ležaj se da izvaditi i zamjeniti novim-dakle ako se čuje kakvo drobljenje prilikom okretanja volana ili kakvo lupkanje u gornjem dijelu ovjesa-eto krivca


Sastavljanje se vrši obrnutim slijedom.
 

deda

New member
Zakaj "po ovim našim cestama",ljudi jeste se vi vozili po cestama u drugim EU državama?Ni Njemačka nema tako dobre ceste kao kod nas.Austrija,Èeška,Slovenija,Mađarska,Italija,Francuska,nek se sakriju,a ove druge nekadašnje iz istoćnog bloka ne treba ni spominjat.
 

maligad

New member
ugl, ispada da je nekakva gumica otišla, ne znam točno kaj, na nekoj osovini, i da je bila puna hrđe. svar riješena :)
što se tiče cesta, ja se vozikam po remizi, a tamo je vrlo gadno :)
 

Marko

New member
OT Išel sam "provjeravati" spol da znam kak napisati... I temeljem neposrednog uviđaja utvrđeno je da je "maligad" osoba ženskog spola (tak barem piše)...

Dakle, budi sretna bar si fal prešla! :)
 

Marko

New member
Toplo mi je pri srcu što se i ljepši spol druži sa nama...

Tehnika o autima - kao što sama kažeš ti možda i je slabija strana, ali zasigurno postoje mnoge druge stvari u tvom životu koje su ti jača strana... :)
 

deda

New member
Kaj si kupila tog Saxića rabljenog ili novog?Æudno jer taj Citrać je jedan od najizdržljivijih i najzahvalnijih automobila u klasi.E sada jedino,ako nije bio do sada održavan kako treba i ako je neki lumen po njemu čeprkal i neko ga neumoljivo unuštavao.
 

maligad

New member
polovnog, ali kad me je krenulo, nisam stala s odlascima majstoru. sve mi se čini da ga nisu održavali. i baš mene upiknulo :mad:
 

deda

New member
Šteta,jer ti su auti super,možeš drva cjepat na njima i niš im ne bude.Ali ako se sve opet dotjera i uredi bit će dobar.
 
Na vrh