Reno Šenk '11 by ivan222 (nastavak na Čmaksa)

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Možda Citroenovi električari nisu dobri, al i dalje mislim da su bolji ;)
Recimo ne sjećam se po forumu da su recimo brisači redovan problem kao na Renolu, a isto kemijaju sa duplim motorima na C4P, vjerovatno još nekim.
Opet, sudeći po ovom forumu i čitajući sad Renolove, nekako su mi za pojam 'francuske elektronike' više krivi ovi drugi.
I 'naši' imaju dovoljno pameti osigurače montirati na pravu stranu, tu im odmah dajem veliki plus.

iz prve ruke, na C3 je pumpa absa je krepala zbog vode u konektoru, ali auto je to progurao u voznom stanju... I akumulator mi je jednom krepao doslovno iznad kanala na stanici za tehnički, bez najave. Doduše to je možda i do akumulatora, više nego auta.
Izgurao sam ga od salona do 'drloga', za elektroniku nebi rekao da mu je bila neka mana. Na drugim Citroenima u familiji nikad ništa... generalno nebitna statistika, al struja je bila postojana.

Milosh

Test
Ajde za pozicije osigurača, tu ne znam, vjerovatno zavisi od modela do modela (mislim na Renola), ali to ostalo što navodiš je po meni više do pouzdanosti nego pameti pri projektovanju. Ja mislim na gluposti pri smišljanju elektro šema i softvera.

Npr:

- kako je ovdje na forumu čovjeku prestao raditi Hill Assist jer je zaštekao prekidač stop svjetla (onaj iznad papučice kočnice)? Znači Hill Assist je funkcija ABS pumpe. Auto takođe ima senzor nagiba (u ABS ili nekom drugom modulu zaduženom za ESP). Po meni (pojednostavljeno naravno), ako je papučica pritisnuta te se otpusti, a pri tome je auto na nagibu, treba da radi Hill Assist. A oni vezali HA funkciju za ispravno funkcionisanje prekidača za svjetlo (vjerovatno koristi prekidač kao indikaciju da je pritisnuta kočnica, umjesto neki senzor pritiska u samom sistemu). I onda ti prestane raditi HA kad ne očekuješ i udariš nekoga iza, da ne pričamo da možeš nekoda gurnuti ili pogaziti.
- rođaku su na P407 danima svjetla igrala gore dole (nivelacija od gornje max pozicije do donje max pozicije, non stop), da bi na kraju ovlašteni servis dobio odgovor iz FR da je to do neispravne sijalice od zadnje tablice! Stavili novu sijalicu i svjetla se umirila.
- ja sam na C5 otpojio mali ekran i dobio poruku na tabli Engine Fault - Repair Needed, a dijagnostika pokazivala grešku komunikacije između BSI-a i motornog ECU-a, vidi se da niko nije radio na tome kako treba. Vratim ekran, greška nestane, pokušavao više puta da potvrdim.
- nek Cutac Cutac podsjeti šta je ono kod C4 vezano u seriju (dakle isti strujni krug) sa sijalicom osvjetljenja pepeljare, ne sjećam se više
- O softveru da ne pričamo, DiagBox ti daje da diraš sve opcije, nevezano da li ih auto podržava ili ne. Tako na C5 možeš uključiti meni za ručnu kočnicu, i uredno snimi konfiguraciju, ali menija i dalje nema. Ali zato šta ima, nestane zvuk žmigavaca, onaj koji dolazi iz table. U podešavanjima klime imaš opciju da konfigurišeš koliko zona ima klima, a izbor je 2 i 4. A valjda ni jedan PSA auto nije nikad imao 4 zone, tako ste mi barem vi rekli. Uglavnom, vidi se da tu niko pametan ili predan nije radio. Npr Volvo Vida ti daje da mijenjaš samo one opcije koje tvoj hardver stvarno podržava.

Kolega mi se bavi auto elektronikom i obožava Francuze, i kaže da je to sve isto, i vjerujem mu da jeste, samo je pitanje sreće i slučaja. Reno npr ima problem što auto često prijavljuje da je baterija kartice prazna, iako je nedavno zamijenjena po proceduri i ispravna, itd.. Sigurno svaki brend ima nešto svoje, ali mislim da su Fr najgori što se tiče struje.

Ruske

Well-known member
ja ono malo problema sta sam sa strujom imao na svim renaultima sam rijesio bez beda "u 5min", a C4 mi stajao raskopan kod elektricara 3 mjeseca...

Pa svi konstruirani u zadnjih 20god… dakle VTI i Puretech benzinci, te 1.5 hdi.
A i modifikacije koje su radili na starijim motorima u tom dobu su bili promašaji tipa dodavanja AdBluea na 1.6.
uffff malo sam pobrkao, nemam dojam da 20g je 2006, ja mislio 90te :D ugl udomio sam nedavno benzinca TU3 koji je koncepcije tih 90tih godina i u par sati obavio svu distribuciju i servis bez ikakvih posebnih alata i svega...toliko jednostavno sve napravljeno, da mi malo fali to s novim autima s kojim se bavim zadnjih X godina

Cutac

Prèkaroš
Danas mi je draga pričala da je sinoć naglo kočila i da su joj se duga svjetla ugasila. Kad je krenula voziti su se upalila. Probala je opet, isto se desilo.
Captur, 2023. godina.

Ruske

Well-known member
jel koristila automatski nacin? to i ima neke logike, kad naglo kocis, prednji kraj ponire, svjetla udaraju blize autu, pa su se automatski ugasila da ne bljeste po povrsini asfalta, jos pogotovo ako je mokro onda je to i korisno...
drugog objasnjenja nemam...ne divljam po cesti da imam potrebe naglo kociti, al koristim automatska duga svjetla na svom meganu i rade odlicno, OSIM kad je sajba zarosena ili zaledena, onda logicno radar ocitava svasta...

szahtila

Well-known member
ima neke logike, kad naglo kocis, prednji kraj ponire, svjetla udaraju blize autu, pa su se automatski ugasila
Naravno da ima logike, kočiš ili zbog auta koji dolazi u susret ili zbog pješaka koji je na cesti.

Ruske

Well-known member
ne znam, nisam dugo imao pjesaka na cesti, u njemackoj pjesaci imaju kulturu, a ne kao na balkanima svi lutaju cestama i ocekuju da kocis...pih

Milosh

Test
Danas mi je draga pričala da je sinoć naglo kočila i da su joj se duga svjetla ugasila. Kad je krenula voziti su se upalila. Probala je opet, isto se desilo.
Captur, 2023. godina.
Konektor labav. :D

ne znam, nisam dugo imao pjesaka na cesti, u njemackoj pjesaci imaju kulturu, a ne kao na balkanima svi lutaju cestama i ocekuju da kocis...pih
Bome kod nas, 90% onih koji divljaju po cestama su ti koji su otišli vani, tamo se moraju držati zakona, a onda dođu kući sa stranim tablicama i ponašaju se kao da ovdje zakon ne postoji. Ne kažem da ti tako radiš, samo kažem kako jeste.

Na vrh