Reno Šenk '11 by ivan222 (nastavak na Čmaksa)

diegos

Well-known member
Zar svaki Scenic ima keyless u svakoj opremi? Sumnjivo mi je to. Najlakse vidjeti na kvaki jel ima onaj senzor, obicno bude oznacen.

Ruske

Well-known member
ako se ne varam, ima senzor iza kvake, ne na kvaki...senzor koji detektira prisustvo ruke, kada uhvatis kvaku, pa onda otkljuca...ne stisces nista...tako sam ja na laguni 2 imao...i ako ne radi ima hack za to, ali bas da ne radi na sve 4 kvake...najvj je onda modul sjeban...

Ruske

Well-known member
kako ja znam ne, za daljinski je negdje unutra kod retrovizora, barem je na nekim renolima tamo bio, a za ruku je iza kvake u onom udubljenju za prste

Milosh

Test
Da, kod tih starijih renola senzor za kvaku (senzor koji detektuje da je ruka tu, ne detektuje karticu) je u samim vratima, obično iza same kvake bude crna jedva providna plastika iza koje je senzor.

A senzor za karticu je na više mjesta, tj mora imati više antena okolo po autu.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Da, ima crne prozorčiće iza svih kvaka... probao sam napravit kalibraciju kako piše po netu, al ne pomaže. Otišao bez pozdrava, tj. nisam ga zaključao na tipku, ali se ne zaključava sam.
Piše da je moguće radi slabog akua, baterije u daljincu ili osigurača (ako modul nije riknuo kako Ruske veli), ali ostavit ćemo to za neki drugi dan...

Milosh

Test
To da se sam zaključa kad se udaljiš radi na Scenicu IV, nisam siguran za trojku.

Da, ti prozorčići su senzori. Mislim da je malo vjerovatno da imaš te prozorčiće a nemaš keyless.

Prvo zamjeni bateriju u kartici. Nakon što je zamijeniš staneš pored auta i 4 puta zaredom pritisneš bilo koju tipku na kartici.

I to što moraš staviti karticu u slot da bi upalio i što ti pišti čim izvadiš karticu je znak da je slaba baterija u kartici. On nju osjeti preko keyless-a ali ako je slaba onda je moraš ubaciti. Kod S4 je moraš prisloniti na StartStop dugme.

tomica0308

Well-known member
Meni na Kadjaru ugašeno (preko dijagnostike) to da se zaključa kad se udaljiš od auta sa karticom, na redizajnu 2020 na dalje se može namjestit preko multimedije u postavkama. Šogor imao u Fluenceu 2011 uključeno da se zaključa sam tako da vjerovatno se može i tvoj rješit preko dijagnostike ili ddt4all.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Hvala svima, imam temelje krenut riješavati ako mi se bude dalo, ipak je to radni drlog (y)
Ali prvo napadam brisače kad skupim vremena... moram se nekako dokopati tih skrivenih osigurača, otvorit ću motorić, ali vjerovatno mi ne gine 100€ za drugi...

Ruske

Well-known member
otkrit cu ti stari renaultovski trik sto se tice ovih kockica (senzora) iza kvake...al ne iz prve ruke jer su meni radili...ugl oni kojima nisu radili su lijepili na taj senzor komadic alu folije...u biti sad kad razmislim, to nije senzor, nego CITAC, a senzor je unutar kvake i on salje signal citacu na karoseriji i kad stavis ruku, taj signal se prekine (najvj infracrveno) i onda otkljuca auto...
probaj prije svega to :)

Milosh

Test
Koliko ja znam, iza te tamne plastike je infracrveni senzor (dioda i prijemnik) koji "osjeti" da je ruka tu stavljena a auto osjeti karticu preko antena za keyless. Kad se to dvoje poklopi (ruka i prisustvo kartice), otključa vrata. Nisam siguran da li je kod nekih potrebno povući kvaku da otključa ili uvijek sam odmah otključa.

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Prešao ja na brisače… očekivao sam da će u unutra biti malo drugačije, na kraju praktički tvornica…. Moram probat same motoriće nekako testirat

................spojilo postove..............

Osigurači ispravni, al samo budaletina može ovo ovako konstruirati.

Ako niš, otkrio sam još jedan set tipki, odmah ispred ekrana… naravno, na rubu beskorisnosti, ergonomija koma.
Tu rihtam dizajnekrana, paljenje stražnjeg brisača i jačinu zvuka senzora.

Posljednje uređivanje:

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Dakle:
-osigurači nisu
-motorići rade savršeno kada ih se direktno spoji

Ili je problem u pcb ploči, al stvarno ne vidim ništa, ili dalje 'nizvodno', konektori pa dalje prema mozgu.

Neznam... probat ću sa multimetrom vidit što daju konektori i usporedit sa yt-om.

E da... i iza je bio uključen child lock na vratima. I sad od kad sam to isključio, na tabli mi stoji greška, blješti naranđasti ključ.
Vratio child-lock - isto.

Neznam... ideja je bila da budem na miru sa jednostavnim autom, al izgleda da je Reno razlog ''francuske elektronike''. Ide mi polako na jetra... mada mehanički dio i dalje šljaka bez problema.

Posljednje uređivanje:
Na vrh