Različiti proizvođači na staklima

kaktus.dzek

New member
Bok svima

Gledao sam jučer malo stakla na autu i skužio da mi je na šajbi prednjoj i zadnjoj proizvođač Splintex a na bočnim staklima Sekurit. Jel to normalno tak kod Peugeot 106 / Saxa ?

Recimo na zadnjoj mi je godina proizvodnje 5 a na prednjoj 9 (99). Tako da sumnjam da je zadnja šajba vjerojatno mjenjana. ali vidio sam na još par Saxa / Peugeot 106 tu kombinaciju... naprijed i nazad šajba Splintex, bočna stakla Sekurit.

Hvala na odgovorima.
 

deda

New member
To nije ime proizvođača,nego vrste stakla.Splintex je lamilarno staklo koje obavezno mora biti na šoferšajbi da se ne rasipa kod udarca,dok sva ostala moraju biti sekurit,tj kaljena stakla koja se rastepu na kockice kod sudara.
 

kaktus.dzek

New member
Ok, hvala vam na odgovoru. Bilo mi je čudno jer sam gledao kod starog na autu (suzuki) i kod sebe na drugom autu (Ford) na svim staklima je pisalo SEKURIT SAINT-GOBAIN, što je pretpostavljam proizvođač. Doduse imali su jos jednu oznaku za pretpostavljam čvrstoću stakala.

Znači otprilike jedan od načina po kojem se možda može znati da je staklo (vrata) mjenjano po datumu proizvodnje (brojka + točkice) ?
 

deda

New member
Da,piše godina proizvodnje na staklu.Međutim ne mora ni to biti točno,znaju ugrađivat stakla iz serije koja je unapred naručena,pa ako im fali kod proizvodnje ..
 

goranpo

Member
Ja sam sa šogorom išao kupovat auto, zaljepio se bio za Cordobu, auto uredan, kaže nikad lupan, ništa mjenjano, sve super, ja vidim na vjetrobranu da je 2 godine mlađi od auta, kad sam mu rekao to onda je krenulo izmotavanje da je negdje malo bio udaren, pa zamjenjen vjetrobran ali ništa strašno itd... Uglavnom treba to gledat kad se kupuje rabljeno. Ne znama kakva je gdje praksa ali kod skupljih auta se unaprijed rade narudžbe pa se prema roku isporuke prilagođava logo na staklima. Brojka kod loga označava godinu a točkice mjesec, ako su točkice lijevo od broja radi se o prvih 6 mjeseci, ako su s desne strane o drugih 6 mjeseci, svaka točkica označava jedan mjesec.
 

kaktus.dzek

New member
Jasno. Kod starog je razlika u točkicama, brojke su iste, 2006' godina. Pa si mislim ok par mjeseci razlike nije neka drama. Ko zna kak je to stizalo u skladište i kak su uzimali koja stakla pri montaži, ali kad je razlika 4 godine ili ko u vašem slučaju 2 e onda je to već ozbiljnija stvar.
 

deda

New member
A,gle,meni je na Berlingu kamen spržio šajbu nakon dva tjedna kak je kupljen.Kod zamjene stakla već sam dobio jednu godinu mlađe staklo.Dakle auto nigdje nije nije bio ni taknut,samo je šajba pukla.
 

kaktus.dzek

New member
Istina i to kaj velite. Ali to je prednja šajba. Kod mene je staklo na zadnjim vratima. Sumnjam da ga je tam mogo spržit kamen. Mislim može ali kolike su šanse ? :D. Prije bi rekel da je bil drmnut. A isto tako da je prednja šajba dobila od udesa, mislim da bi se moglo vidit po lufut hauba -> blatobran, različite nijanse boje, vezni lim i sl. točke osim ak nije j***ački dobro složen što pretpostavljam bude rijetkost.
 

deda

New member
Nije susjed,nego je frknul kod onog viadukta kod Vrata kad se ide od tunela Tuhobić.Valjda me neki medo gađal.Imal sam kasko i osigurane šajbe tak da mi je bilo svejedno koji je uzrok.
Inače čim stakla ne odgovaraju treba brisat od takvog auta,jer je velika vjerojatnost da je bio skršen.
 

kaktus.dzek

New member
medo je garant pobornik volkswagena pa mu bilo čudno kakav je to auto sa dva slova V naopako i k tome drugo nije duplo v pa udri kamenjem :D. A ono možda ima slučajeva kak vi velite da vas je zviznuo medo švabofil po šajbi pa ne mora bit da je auto frankeštajn ko moj neg da sve ostalo štima ko kod vas, al ko će kome više danas vjerovati i to pogotovo kod prodaje auta
 

goranpo

Member
Istina deda, stari moj je prodavao auto sa zamjenjenim vjetrobranom, potegnio je kasko jer je kamen pogodio i vanjsko staklo je počelo pucat od tog mjesta, zamjenio je i kod prodaje je odmah rekao da je vjetrobran zamjenjen, razlog zbog čega je mjenjan i stavio papire od kaska i servisa gdje je zamjenjen vjetrobran, i nikakvog problema nije bilo, nije kupac pravio problem jer mu kažeš unaprijed i staviš račune i papire koji potvrde priču. Ovdje u slučaju sa šogorom tip je tvrdio da je sve ispravno, nikad ništa mjenjano i kad sam postavio pitanje onda se naglo sjetio da je ipak mjenjan vjetrobran ali ništa strašno... kao što si rekao i sam "briši od takvog auta", to smo i mi napravili. Nije rijetkost da se mijenja vjetrobran, puno ih puca zbog kamenčića, ali kod kupoprodaje očekujem od poštenog prodavatelja da ti to kaže unaprijed šta je mijenjano na autu i ako tako nešto prešuti onda nema dalje priče, bar za mene.
 

deda

New member
Pa ako nemaš kaj skrivati ili nemaš tu namjeru,bilo što da se dogodilo sa autom,kupcu kažeš,još ako imaš to čime dokazat,još bolje.Kak veliš,ćim se počne muljat i izgovarat,najbolje se maknut i otiči.Ima auta kolko hočeš,već nađeš neki kak treba.
 
Na vrh