Ja sam postavio pitanje na dva forma u nadi da ce neko ko poseduje auto sa tim mororm moci da kaze nesto vsie o njemu, mada su to relativno novi motori pa je veliki znak pitanja da li mozemo da dobijemo valjan odgovor, ali znaci bilo sta da se napise, ali iz iskustva.
Sto se tice VW vozila i poredjenja sa francuskim vozilima, znamo svi u cemu se ogledaj urazlike i sta je problematicno kod jednih, a sta kod drugih, ali sustina je da mnogo znaci karoserija koja moze da traje u smislu da nema rdje koja je ravna smrtnoj presudi jer za nju resenje ne postoji osim da se auto krpi na 3 godine u najboljem slucaju ako majstor dobro odradi sve oko farbanja. Meni s to ne dopada i to me odbija od VW.
Sto se VW tice puno sam istrazivao i ima puno iskustva o motorima, konkretno 1.6 tdi i 2.0 tdi, ali sam dosao do zakljucka da se "zlatno doba" VW zavrsava u drugoj polovini 2020. godine kada su zavrsili sa motorima koji su imali gusani blok motora. Psole toga se preslo na aluminijum i od tada zidovi cilindara kod novih evo motora od druge polovine 2020. godine imaju nanet ultra tanki sloj nanet plazma tehnologijom tako da tu nema busenja jer se za cas dodje do sloja aluminijuma. Kod VW bih jedino imao hrabrosti da kupim stari gusani 2.0 TDI motor sa 150 kS sa kodnom oznakom DFGA, kao i DBGC i DBGA dolaze u obzir. Na tom motoru sa tim kodnim oznakama su Bosh solenoid dizne koje rade na principu elektro magneta i sporije su, ali neuporedivo trajnije od Siemens koje su osetljivije; imaju Bosh CP4 pumpu koja je najnovija verzija koja nema problema sa stvaranejm opiljaka koji mogu da uniste ceo sistem; Stari gusani motor (EA288) koristi ulje 5w30 za razliku od novog aluminijumskog motora (EA 288 EVO) koji koristi 0w20 ulje koje je kao voda.
S druge strane veliki problem se javlja na 2.0 biTDI 176KS sa kodnom oznakom CUAA . On ima problem sa uljem. Zbog dve turbine i ogromnog pritiska , ovaj motor radi na ekstremno visokim temperaturama i to dovodi do pregrevanja karika(klipnih rstenova) koje vremenom zapeknu od garezi. Kada karike prestanu da struzu ulje sa zidova cilindara, ono ostaje u komori i sagoreva. Kod problematicnih primeraka moze doci do potrosnje i preko 1 l ulja na 2000-3000 km, a jos ako se auto odrzavao u inostranstvu i ako su zamene ulja bile na 30.000km kao sto predlaze fabrika i sipano je ulje 0w20....
Polako dolazimo u situaciju da je sve manje dobrih i kvalitetnih motora koji se mogu porediti sa npr 1.9 TDI i motorom kodne oznake BKC koji imam trenutno u touranu iz 2025. godine, ali zato iamm problem jer je poceo da pokazuje koroziju i zato zelim da ga se otarasim, ali sam siguran da ce motor jos dugo ziveti, a imam pravih 380.000km , a auto sam licno uvezeao iz Austrije sto je i najveci problem sto se tice te korozije koja se pojavila.
Jedino sto me privlaci jednim delom je megan 1.5 DCI preko 2020. godista koji se u Nemackoj moze kupiti sa malom km, do 40.000km i cena je odllicna, a postoji veliki izbor.
Problem je sto sam navikao na auta tipa tourana pa se bojim da se ne razocaram meganom pa da ga stavim na prodaju posle par meseci kao sto sam vec jednom uradio kada sam imao zafiru koju sam slupao pa sam kupio prelepo odrzavanog megana 1.6 benzinca , ali nisam mogao da se pomirim sa prostorom koji se ne moze porediti sa touranom ....