Rasprava o ostalim automobilima

Franz

Well-known member
Baš želiš ručno šaltati?
Pa, ne. :) Ali...
drugi bi trebao biti pravi automatik (ugrađivao se u jače motore).
Drugi je OK to sam se raspitao i pravi je automatik. Onaj što ima kotačić, a ne ručku. Ipak, loto je uzeti automatik bez jamstva za kojeg ne znam kako je održavan. Ono što sam uspio porčitati, ako je uredno mijenjano ulje svakih 60kkm, OK "traje zauvijek", ali ako nije...

MacSlavko

Well-known member
Donator foruma
Ako je auto bio održavan kako Bog zapovijeda, onda je vjerojatno i mjenjač.
Probaš ga i ako ne trza nego glatko šalta, onda je to - to.
Promijeniš mu ulje i voziš bez brige.
Spas je za semafore u ZG, ali i inače.
To godište vjerojatno ima i adaptivni tempomat (što je super stvar na auto-cesti), a on pak nema puno smisla s ručnim mjenjačem...

Probaj nekog automatika, ako već nisi.
Poznanik je nedavno kupio novu Mazdu CX30 i sad se kaje što nije uzeo automatika...

bjelivuk

Well-known member
Uredništvo foruma
Probaš ga i ako ne trza nego glatko šalta, onda je to - to.
Novije generacije nemaju taj power shit, imaju normalan automatik, ali imaju remen u ulju. Ko bi to govno želio imati u motoru? :) Po meni je tu prije redizajna ručni mjenjač i suhi remen provjereno dobra kombinacija i uz korektnu cijenu, dobra invensticija. Adaptivni tempomat s rčunom verzijom nema puno smisla, ali jbg.

edit: remen u ulju

Posljednje uređivanje:

C5Boy

Active member
Za sebe nisam potpuno siguran, ali moga bi se komotno zaklet da C5Boy C5Boy više voli svaki dan šaltat. O Pežici s original kilometrima manje nego o kolegicama smo dobili izvještaj.
Šta šaltat,??
Pežola 508 sw rxh ide ko grom, nema problema

C5Boy

Active member
Znači on je dobar, dobro vozi i o njemu ne pišeš?

A o ženama? Šta bi to onda trebalo značiti?
Ma 180 KS kad potegne po gradu uhhhhh ali jednom probao i bolje ne.
Na autocesti već da.

Ma žene su svakakve, treba biti oprezan

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Cutac Cutac , ili bilotko sa forumskim vozilom godine, Scalom, treba mi par informacija koje nema na netu, a neda mi se do salona.
Zanima me visina od sjedišta stražnjeg sica
do gornjeg otvora vrata (mogu nacrtat ako nije jasno).
I kakav je 1.0 na recimo tempomatu 150? Ne muči se? Potrošnja cca?

Cutac

Prèkaroš
Zanima me visina od sjedišta stražnjeg sica
do gornjeg otvora vrata (mogu nacrtat ako nije jasno).
Kužim, ali ja ću ti to zaboraviti izmjeriti, daj pošalji poruku negdje da mi stoji.

I kakav je 1.0 na recimo tempomatu 150? Ne muči se? Potrošnja cca?
Najbrže što sam vozio je bilo ljetos, 140-150 nekih sat vremena. Okej je bio auto, nije se mučio, niti je bio nestabilan, sasvim solidno i ugodno iskustvo. Potrošnja je bila, kaže report - 95 km; 5,8 L/100 km; 107 km/h prosječna brzina.
Što se tiče potrošnje, niš ne troši.
SK - Opatija (do kružnog iznad Preluka, do Voloskog, centra Opatije, Pobara) - RI (stara cesta, do Belvedera, pa tehničkog faksa, pa do Rujevice) - SK
Autocesta, 120 km/h u oba smjera: 5,34 h; 451 km; 5,4 L/100 km; 81 km/h prosječna brzina.

Scorpyo

Active member
Zanimljivo je kako svi na forumu koji mijenjaju auto ne uzimaju ništa iz PSA koncerna.

A izgleda i da svi idemo prema švabama... ;o)

Cutac

Prèkaroš
Zanimljivo je kako svi na forumu koji mijenjaju auto ne uzimaju ništa iz PSA koncerna.
Kad imaju smeće motore i Stellantis je počeo ljudima izbacivati reklame na središnji ekran.

- Prvi auto kojeg sam probao je bio C4 sa 1.2 benzincem i automatikom. Relativno udoban, okej ide, dobar mjenjač, najnepouzdaniji motor na EU tržištu.
- Drugi je bio Mazda 3, 2.0 benzinac sa 122 konja, ručni mjenjač. Došao sam VTS-om na testnu vožnju i, izuzev buke (a i to je bila mala razlika), nije bilo nikakve razlike. Sjedala usporediva sa sportskima u VTS, ovjes radi 18-ica tvrd i krut, motor kilav i baš traži okretaje, paketi opreme debilni (imaš tri opcije, ništa, ništa i sve), loša limarija.
- Treća je bila Škoda Scala, 1.0 motor i 1.5 motor, ručni mjenjači. Udobno, tiho, motori i više nego dovoljno "potentni" (istina, zbog kratkih brzina, ali bože moj, tihi su), oprema se da konfigurirati kako ti srce želi, plus bulletproof 1.0 motor koji fora zvuči. Bez nepotrebnih hibridnih sustava i ****arija.

Od konfekcije na EU tržištu doslovno nema ničega osim VAG.
Koreanci i GPF, Japanci i spartanski interijer i ugodnost (sem Honde koja je skuplja od Carrere GT), Talijani ne postoje više, Stellantis koji je kupio sve šta je uspio i uništio, Reno ajde, ali kompliciraju elektrifikacijom i ogromnim cijenama.

Nemaš za kupiti normalan auto, VAG je ponovno postao narodni auto.

liberty

Well-known member
ja uzimam ono za što imam servisera
to mi je najbitnije
+ više ne kupujem novi auto pa mi je to dodatno još bitnije

za škodu imam dobar ovlašteni i neovlašteni servis
za ostatak VAG grupacije imam dobar neovlašteni servis

a da me se pita što bi najrađe je novi berlingo ili nekog brata mu blizanca....ali tog 1.5 hdi i tih silnih asistencija me strah
uostalom, kad mi treba ga i vozim i ne moram ga nužno imati ja
ali da bi ga novog kupio ne bi, ne samo zbog moje velike vizije obaveznog očuvanja auta u izvornom stanju nego jer znam da to više nije to kad počnu problemi, a počet će

tako da polovni uzimam onaj za koji imam servis
a igrom slučaja u VAG grupaciji mi odgovaraju doslovce samo 3 modela, koji su mi prihvatljivi tehnološki do tamo negdje 2020. godine, dakle, već su stari auti

općenito najzadovoljni sam bio kad sam imao berlingo iz 2011. s kojim sam napravio 200 tkm
mislim da ne postoji bolji auto od njega, ali ja sam ga kupio novog i u prvoj godini vjerovatno napravio blizu 40 tkm itd

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma

A izgleda i da svi idemo prema švabama... ;o)
Well, opet su Citroeni na proširenoj listi, kao i uvijek :)

Već je spomenuto, al sami su su pucali u nogu... benzince nema smisla razmatrati (barem rabljene) već +15 godina.
Mali dizel su zeznuli od 2017. - 2023. - a kultura zamjene lanca, kao kod BMW N47 - ne postoji i ne navodi se u oglasima.
Veliki 2.0 dizel im je pak potpuni raritet, jako jako rijedak motor.

Što onda kupiti?

Prije potrage za karavanom pred godinu ipo, imali smo BMW 1 (posljednji rwd hatch) koji me je ''zeznuo'' sa dvije stvari:
- našao sam dobrog majstora za njih, a kao što Liberty kaže, to je jako jako bitna stavka
- razmazio me sa balansom i vožnjom, odmah se osjećam nekako ''umorno'' u fwd autu sa teškim nosom.

Gledao sam ja i C5 karavan, ali nit je bio bitno jeftiniji od 3ke, djelovao je pomalo zastarjelo i jednostavno ''teško'' u vožnji, pa je otpao. Mislim, auto je udoban, prostran i djeluje monolitno, ali jednostavno mi se nije vozio...

Onda je došao na red ''radni konj''... Gledao sam C4P i C4GP, čak i opet C5 karavan. S obzirom na mali buđet, dizeli su svi redom bili temeljito izraubani, a benzinci, osim 1.8, su smeće. Ovih par dobrih dobrih primjeraka su bili precijenjeni, pitali duplo naspram ovog Scenica kojeg sam uzeo.

I sad dolazimo u posljednju epizodu koja se zove ''Žena hoće povišeni auto''.
Slobodno preskočite dalje jer počinjem sa razmišljanjem '' na glas'' 🤡

Buđet je krenuo na 10-15k€. E, al za 20 već imaš komade auta, skoro ko novi. OK.
Onda vidiš da za 24-25 imaš nove Dustere, Torrese i - C3 Aircross.
Pa dodaj opremu, dodaj pogon, drž nedaj, to je samo još par tisuća i evo nas na 30k€.

Tu sad kreće prava unutarnja borba.
S jedne strane, bilo bi baš krasno imati novi auto iz tvornice. U tom slučaju me nije strah ni uzeti C3 Aircross sa najgorim motorom na tržištu. Pet godina će izdurati.
Treba ga probat. I njega, i Dustera i Bigstera i Torresa. I sigurno ima još neki novi. Čak i Scalu pokušavam progurati u ''povišeno''.

I onda gledaš te škatule, u salonu su divni krasni, al sutradan su već rabljeni.
A znate tko je isto rabljen za 25k€-30k€?
Stelvio, X3, GLC... a izgledaju i voze se dan/noć naspram spomenutih. Makar imali +5 godina.
Al nisam valjda lud dat toliko na rabljeni... i evo me opet nazad na 10.000€.

I pogodite tko nema pošten auto za 10.000€? Naš voljeni Citroen...

liberty

Well-known member
Da, meni jedino c3 aircross novi igra
nisam ga isprobao jer u istri nema zastupnika Citroena a nemam vremena otići do Rijeke
mislim da bi mi taj auto u potpunosti odgovarao koncepcijom
cijena je odgovarajuća

ali opet - ja imam problem s novim autima i kod mene se ne smije kupiti novi auto jer je to presmiješno kako se ja ponašam

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Baš čudno da su se povukli iz Istre... a bio je ovlašteni, mislim u Kašteliru ili negdje okolo Poreča.

Na vrh