Promena Antifriza

DjTRavkA

New member
Zdravo svima, bio bi veoma zahvalan ako mi nemo moze pomoci , radi se o citroen saxo 1.1i 2000 god benzinac,kako promeniti antifriz , ja sam sipao u njega ali mi je stalo 1.5l kad vozim 2 km meni se ukljuci sijalica za temperaturu, kako mogu ja to da sredim. Isao bi u servis ali nije mi registrovan ...
HVALA UNARED.....

pS: Ako moze objashnjenje sa slikama

ovo su slike sa interneta nije moj saxo

 

deda

New member
Moraš odzračit sistem,radi toga ti se i pregrijava i pali lampica,jer je ostao zračni čep i to u pumpi koja sada vrti zrak umjesto antifriza.Odzračni ventil ti se nalazi na termostatu.Pusti motor da radi i ispuštaj zrak,sve dok ne počne izlaziti samo antifriz.Samo pripazi da uvjek imaš dovoljno antifriza u kileru,jer ako sfali,povuči će opet zrak.
 

Dalibor

Dado Tornado
kada ispuštaš stari antifriz trebaš staviti u kabini na grijanje kako bi iz cijevi u kabini isto iscurilo antifriza.

nakon što iscuri antifriz i uliješ u njega novi, ostavi neka mu motor radi u leru dok ne postigne radnu temperaturu, ako mu se ventilator ne upali nakon što kazaljka prijeđe 100°C znači da trebaš odzračiti sistem.
ali odzračiti ga moraš bez obzira na ventilatore, i to ovako:
nakon što se motor zagrijao na temperaturu na kojoj se pali ventilator, odšarafiš čep tamo gdje ulijevaš antifriz, i onda odzračiš na šarafu na termostatu kako je deda rekao, tada će se u jednom trenutku upaliti ventilator.

trebao bi imati još i čepić za odzračivanje na mjestu gdje cijevi za antifriza ulaze u kabinu. pa ga i tamo odzrači.
 

pedjolino

Member
pa pitam ja sma na reno 5 campusu podignes bocu pa ozracis dok je hladan al to je drugi sistem pa zato pitam znaci nalijem antifriz uplim ga i dok radi ozdracim ga na ona tri mesta sto ima kod hladnjaka ,kod onih crevca i kod termostata
 
Na vrh