Peugeot 207 1.4 VTi 70kw - generalni savjeti i pitanja

kralj98

New member
Poštovanje svima,

svjestan sam da ovo nije Pežo forum i takav nisam uspio naći, ali ovaj motor se nalazi u dosta Citraća, pa se nadam da mogu pitati nešto vezano uz njega.

Kratko o automobilu; godište je 2008, drugi sam vlasnik i automobil je kupljen sa 96k na satu, ja sam napravio 98500 do danas. Dvaput ga vozio do Bauhausa, sve ostalo je međugradska vožnja i autocesta. Posjedujem čitavu povijest servisiranja i prijašnji vlasnik je stvarno “svaku sitnicu” rješavao, a ja dok gledam te račune, malo mi se okreće u želudcu… Po kupovini automobila, u startu sam zamijenio filtar ulja, kabine i zraka, natočio friško 5w30 total ulje (kojeg troši ko blesav) i sve to platio sam 70€. Gospodin je istu stvar radio i plaćao to po 200€. Nakon tjedan dana sam gledao youtube i zamijenio sam si sve četiri svjećice i komplet brtvu poklopca motora. To me je koštalo 82€ i dva sata posla. Ne želim ni pomišljati koliko bi to moglo koštati kod majstora.

Mene zanima, ako se netko svojevoljno ovako bavi istim/sličnim motorom, da mi da neki savjet kod održavanja i tako to. Evo sad auto troši pun ****c goriva. Po katalogu treba trošiti 9 litara na autocesti, on troši 14-18 litara. Sumnjam da toliko ima veze sa starošću, jer nije ništa bolji ni u gradu. Ljudi spominju injektor goriva, vidim da nije skup dio sam po sebi, ali ne nalazim videe demontaže/montaže istog.

Svaka pomoć bi mi dobro došla. Sa autom sam za sad zadovoljan, ali plan ga je kasnije zamijeniti staro za novo kad se uštedi neka poštena svota novaca.

Lijep pozdrav, hvala na čitanju

Cutac

Prèkaroš
18 litara? Kako pobogu?
Provjeri prvu lambdu, neće ti bacati grešku ako je potrošena, ali bude trošio više benzina. Ne 10 litara više, ali više.
Provjeri da ti ne curi negdje.

Što se tiče savjeta o održavanju, prodaj ga :D To je EP3 motor, ne EP3C, tak da je baš sranje.

kralj98

New member
18 litara? Kako pobogu?
Provjeri prvu lambdu, neće ti bacati grešku ako je potrošena, ali bude trošio više benzina. Ne 10 litara više, ali više.
Provjeri da ti ne curi negdje.

Što se tiče savjeta o održavanju, prodaj ga :D To je EP3 motor, ne EP3C, tak da je baš sranje.
Ne curi nigdje ništa. Kupio sam si one plastične rampe, te ga natjerao na njih i stvarno je od ispod auto super. Nema ni hrđe.

A jbg, trebao auto, prioritet je bio što jeftiniji a s manje km… Ako imate kakvih prijedloga slobodno recite.

Koja je razlika između ta dva motora?

szahtila

Well-known member
Na dijagnostiku s njim i uz lambdu sondu neka ti provjere i termosondu. Ukoliko krivo pokazuje, ECU može misliti da je motor hladan pa dodaje goriva više nego šta mu treba.

Ruske

Well-known member
necu ni komentirati 18 litara, nego ovu potrosnju deklariranu od 9 litara. ajde mi objasnite zasto kupujete takav odron od auta (koncepcijski motor je veliko nista, da ostanem pristojan), sami kazete da trosi ulja (mogu mislit koliko) i onda trosi koliko kazete, a trebao bi 9...
zasto niste uzeli modernijeg normalnijeg turbo benzinca sa 2, pa i 3x vise snage i taj bi vam onda u istim uvjetima trosio 7,5, a ne 9 (a da ne pricam o 18)
ja ne shvacam ljude koji se boje turbo benzinca, 150-200ks pa i vise, misle automatski da trose 15 litara...

dinko1981

Well-known member
I vjerovatno nije bio svjestan kakvo govno kupuje... moja preporuka je da ako riješiš potrošnju goriva da se ne zamaraš sa uljem, nađi najjeftinije 5w 40 i nadosipavaj po potrebi (lidl ima povremene akcije 5l za 20 €) ili jednostavno prodaj

Ruske

Well-known member
puretechovi trose po 1,5l na 1000km a vti vjerujem da nije daleko
sta to znaci da na 10tkm intervalu (ako ne i 15tkm) auto potrosi 15 litara ulja? 4 cijela kartera? ne kuzim isplativost + ta potrosnja od 9 (18) litara
pa samo na tome ce prije isplatit razliku izmedu tog i nekog modernijeg turbo benzinca

da je bar uzeo 1,4 TU3 kao meni u 207ici. za 150 eura sam promjenio ulje, sve filtere, mikroremen set, zupcasti set, pumpu vode, senzor temp antifriza i termostat. SAMO 150 EURA. i to sve odlicne marke, a ne fus jeftine. bagatela teska. auto vozi ko novi, trosi 7 litara zenske noge (necu u detalje) i ne trosi nista ulja (jest da je gospoda napravila tek 2500km od servisa, ali na sipci ne fali nista)

kralj98

New member
necu ni komentirati 18 litara, nego ovu potrosnju deklariranu od 9 litara. ajde mi objasnite zasto kupujete takav odron od auta (koncepcijski motor je veliko nista, da ostanem pristojan), sami kazete da trosi ulja (mogu mislit koliko) i onda trosi koliko kazete, a trebao bi 9...
zasto niste uzeli modernijeg normalnijeg turbo benzinca sa 2, pa i 3x vise snage i taj bi vam onda u istim uvjetima trosio 7,5, a ne 9 (a da ne pricam o 18)
ja ne shvacam ljude koji se boje turbo benzinca, 150-200ks pa i vise, misle automatski da trose 15 litara...
Da, kupio sam krivi automobil. Ne mogu plakati za prolivenim mlijekom, ali u tom trenutku mi se to jedino nudilo. Potrošnja od 18 litara je samo na displeju, sad u stvarnosti nisam računao. Na jednom tanku sam se odvozio Zg-Krk, Baška po staroj cesti. Čini mi se puno, ali nisam siguran. Kako bih to objasnio… Kada sam u petoj brzini i kada sam u preticanju, stišćem gas do poda, auto je na nekih 4500-5000 obrtaja i potrošnja na displeju je 5 litara, ali čim obavim preticanje i krenem se vraćati u svoju traku, tako lagano dižem nogu sa papučice gasa i potrošnja na displeju skače na 12-18 litara, a nastavim se voziti 120km/h. Znači automobil po ovoj logici troši više kada ga se drži na istoj brzini - što mi nema smisla.

Svakako je plan kroz godinu dana zamijeniti ovaj auto drugim i jedina je prednost što je auto stvarno u provjereno vrlo dobrom stanju. Što se tiče limarije, podvozja, itd. Jedino malo zajebava ta potrošnja.
Na dijagnostiku s njim i uz lambdu sondu neka ti provjere i termosondu. Ukoliko krivo pokazuje, ECU može misliti da je motor hladan pa dodaje goriva više nego šta mu treba.
Temperatura je uvijek 90 stupnjeva na instrument tabli. Osim kad se tek upali auto, onda je na nuli logično. Rashladna tekučina je zamijenjena 2023 kad je auto bio na 75 tisuća km. Ja imam uređaj za dijagnosticiranje marke topdon, na njemu mi ne izbacuje ništa.

Znate li možda lokaciju tih sondi, nije mi problem zasukati rukave i to zamijeniti jednog vikenda.
Vjerojatno čovjek nema para i pokusava čim manje potrošiti na auto
Nemam da, nisam baš na “ti” sa kreditima i bankama, niti mi ima smisla kupovati isti na kredit i slično. Kako sam prodao prvi auto, tako sam uštedio malo i kupio ovaj. Tako mi je plan i za sljedeći. Više sam na biciklu/javnom prijevozu, a auti su mi za otići u Slavoniju kući i generalno putovanje. Dulje je stajao parkiran u gradu, već što je vožen u gradu.

Posljednje uređivanje:

ivan222

Well-known member
Uredništvo foruma
Donator foruma
Kada sam u petoj brzini i kada sam u preticanju, stišćem gas do poda, auto je na nekih 4500-5000 obrtaja i potrošnja na displeju je 5 litara, ali čim obavim preticanje i krenem se vraćati u svoju traku, tako lagano dižem nogu sa papučice gasa i potrošnja na displeju skače na 12-18 litara, a nastavim se voziti 120km/h. Znači automobil po ovoj logici troši više kada ga se drži na istoj brzini - što mi nema smisla.
Ok, ako ti je ovo izvor za potrošnju, onda ti ima spasa bez mehaničkih zahvata... samo papir i olovka (ili aplikacija).

Odi natankaj do vrha i zapiši kilometražu. Napravi 100-200-500km, čim više to je preciznije, i na sljedećem tankanju do vrha opet zapiši kilometražu i koliko je litara natankano.
Razliku u kilometraži podijeli sa 100, dakle ako si napravio 525km, dijeliš natankane litre, bubam, 50 litara sa 5,25 i dobiti ćeš prosječnu potrošnju (u ovom slučaju 9,5l).

Mislim, možeš ti tankati i nakon svakih 100 kilometara, pa će ti na svakom računu pisati prosječna potrošnja :D

Odradi, pa javi...

szahtila

Well-known member
potrošnja na displeju je 5 litara, ali čim obavim preticanje i krenem se vraćati u svoju traku, tako lagano dižem nogu sa papučice gasa i potrošnja na displeju skače na 12-18 litara, a nastavim se voziti 120km
Jesi siguran da ti pokazuje l/km? Da nije možda km/l? Ne znam za taj tvoj auto, no neki imaju opciju pokazivanja koliko km mozes prijeći sa 1 litrom,

kralj98

New member
Jesi siguran da ti pokazuje l/km? Da nije možda km/l? Ne znam za taj tvoj auto, no neki imaju opciju pokazivanja koliko km mozes prijeći sa 1 litrom,
Siguran sam, ali budem sutra provjerio ponovno. Taman vozim iz Zagreba za Slavoniju, pa se javim sa detaljima potrošnje.

Na vrh